Perjalanan kelahiran

Pengenalan

Kelahiran anak adalah pengalaman yang menggembirakan bagi ibu bapa. Terutama dengan anak pertama, banyak ibu bapa tidak jelas apa yang diharapkan. Mengandung dan kelahiran anak bukanlah penyakit, tetapi kejadian yang sangat wajar di mana tubuh wanita itu disesuaikan.

Sebilangan besar wanita tahu secara naluriah apa yang harus dilakukan. Proses melahirkan adalah serupa untuk semua wanita, tetapi tidak sama. Masa dari awal kelahiran sehingga anak dilahirkan boleh sangat panjang dan juga boleh mengikuti kursus yang berbeza. Hospital dan pusat kelahiran menawarkan banyak kursus persiapan kelahiran dan juga tersedia untuk menjawab soalan.

Bilakah kelahiran bermula?

Yang normal mengandung berlangsung antara 270 hingga 290 hari pada manusia. Hanya sekitar empat peratus daripada semua bayi dilahirkan tepat pada tarikh yang dikira. Kelahiran sebenarnya bermula plus 10 hari sekitar tarikh yang dikira.

Wanita masuk ke dalam biasa pengecutan dan juga serviks melebarkan. Sebelum kelahiran sebenar, banyak wanita mengalami kesakitan, yang mendorong anak itu kepala lebih jauh ke pelvis ibu. Walaupun ini adalah penanda kelahiran, mereka tidak menandakan permulaannya.

Berapa lama masa kelahiran?

Tempoh kelahiran adalah sangat individu dan bergantung kepada banyak faktor. Seorang ibu yang menjangkakan anak pertamanya sering bersalin lebih lama daripada seorang ibu yang telah melahirkan. Ukuran anak juga merupakan faktor penentu dalam tempoh kelahiran.

Perbezaan perubatan dibuat antara kelahiran drop, di mana bayi dilahirkan dalam beberapa minit hingga beberapa jam, dan kelahiran yang berlarutan, di mana ibu bersalin selama berjam-jam. Kelahiran yang berlarutan berlangsung lebih lama daripada 18 jam untuk kelahiran pertama dan lebih lama daripada 12 jam untuk kelahiran selanjutnya. Kelahiran yang panjang boleh disebabkan oleh anak dengan berat lebih dari empat kilogram, wilayah anestesia atau tidak teratur pengecutan.

Dalam beberapa kes, kelahiran juga disebabkan oleh ubat dan dipercepat. Kelahiran yang normal, iaitu antara dua ekstrem, memakan masa antara tiga hingga 18 jam. Ukuran pelvis ibu juga relevan untuk tempoh kelahiran, kerana ini menandakan titik sempit yang harus dilalui bayi ketika dilahirkan. Sekiranya berlaku penangkapan kelahiran, pembedahan caesar mungkin diperlukan. Penangkapan kelahiran bermaksud bahawa kelahiran sudah bermula tetapi tidak berjalan.

Fasa pembukaan

Sebelum kelahiran sebenarnya, wanita itu mempunyai sakit tenggelam, di mana anak itu kepala ditekan lebih jauh ke pelvis. Permulaan sebenar fasa pembukaan ditandai dengan rutin pertama pengecutan. Kontraksi ini disebut kontraksi pembukaan.

Pengecutan adalah pengecutan otot berirama uterus, yang berfungsi mendorong anak keluar dari badan ibu. Sekiranya ibu belum datang ke klinik atau pusat kelahiran, sekarang adalah masa untuk pergi ke klinik atau untuk memberitahu bidan. The serviks mula melebar sehingga mencapai diameter sekitar sepuluh sentimeter.

Garis panduan kasar adalah bahawa pelebaran satu sentimeter per jam adalah diharapkan. Ini juga disebut pematangan serviks, iaitu pematangan serviks sebagai persediaan untuk kelahiran. Fasa pembukaan berlangsung sehingga 12 jam untuk ibu pertama kali dan sekitar lapan jam untuk kelahiran selanjutnya.

Ibu pertama kali mempunyai masa yang lebih lama dalam fasa pembukaan pertama. Apabila serviks dibuka sekitar dua sentimeter, fasa pembukaan memerlukan masa yang sama untuk semua ibu. Pembukaan serviks dapat disokong oleh wanita yang berjalan atau menaiki tangga.

Otot-otot uterus juga bersiap sedia untuk kelahiran sebenarnya. Bumbung dari uterus menjadi lebih tebal dan kuat, sehingga tekanan diberikan pada badan anak dari atas. Bayi menekan pangkal rahim dengan pangkal rahim kepala atau bahagian badan yang berada di bawah.

Sebahagian daripada kantung ketuban ditekan melalui serviks. Pada fasa ini, pundi kencing biasanya pecah dan ibu mengandung kehilangan cecair amnion. Di sesetengah wanita, bagaimanapun, apa yang disebut pecah pramatang kantung ketuban berlaku walaupun sebelum kelahiran.

Pada fasa pembukaan, keadaan peredaran darah dan pengecutan secara berkala dipantau dengan CTG. Untuk tujuan ini, sensor diletakkan di perut ibu dan digerakkan sehingga aktiviti jantung anak dapat direkodkan dengan baik. Biasa darah pemeriksaan tekanan juga dilakukan pada ibu.

Pada akhir fasa pembukaan, wanita itu mungkin merasa teruk kesakitan dan mengembangkan dorongan kuat untuk mendorong. Dorongan ini harus ditekan sehingga serviks dibuka sepenuhnya. Dengan berakhirnya fasa pembukaan, pengusiran sebenar kanak-kanak bermula.