Kumpulan Delta | Ligamen sendi pergelangan kaki

Band Delta

Ligamen deltoid ("Ligamentum deltoideum" atau juga Ligamentum collaterale mediale) adalah, seperti namanya, jalur segitiga yang terletak di bahagian dalam buku lali sendi. Ia terdiri daripada empat bahagian: Pars tibiotalaris anterior, pars tibiotalaris posterior, pars tibionavicularis, pars tibiocalcanea. Keempat-empat bahagian ligamen berasal bersama dari dalam buku lali, yang tergolong dalam tulang shin.

Dari sana mereka meregangkan seperti kipas ke titik permulaan mereka, tarsal tulang. Dua daripada ligamen, Pars tibiotalaris anterior dan Pars tibiotalaris posterior, memanjang ke talus dan berakhir di bahagian depan dan belakang talus. Tibionavicularis pars berakhir pada skafoid (Os naviculare), sedangkan pars tibiocalcanea berakhir di calcaneus.

Oleh kerana komponen ligamen individu saling berkaitan, plat tegang sangat stabil kolagen gentian terbentuk. Deltoid, yang terletak di bahagian dalam buku lali, mempunyai tugas utama untuk mencegah kaki membongkok ke luar (pronation). Ia juga menghalang kedudukan valgus sendi (malposisi sendi, di mana paksi sendi mempunyai kerutan ke dalam).

Oleh kerana sifatnya, tali delta memberikan sumbangan besar terhadap kestabilan keseluruhan sendi buku lali. Kestabilan ini berperanan, antara lain, ketika kaki masuk ke posisi jari kaki (fleksi plantar), kerana panduan tulang sendi buku lali lebih tidak stabil dalam kes ini. Cedera pada ligamen deltoid stabil jarang berlaku.

Biasanya, ligamen deltoid melebar ketika kaki dibengkokkan ke luar, kerana sangat tahan air mata. Walaupun begitu, kestabilan boleh terjejas. Koyakan ligamen atau bahagian ligamen semasa pergerakan seperti ini sangat jarang berlaku berbanding ligamen pergelangan kaki yang lain dan dikaitkan dengan kekuatan yang besar terhadap kecederaan. Sekiranya kecederaan seperti itu berlaku, sendi dan dengan demikian ligamen deltoid harus dilepaskan terlebih dahulu, dibelah dan kemudian beban harus perlahan-lahan ditingkatkan. Sekiranya ini tidak berjaya, prosedur pembedahan di mana ligamen dijahit dapat digunakan untuk mengatasi kecederaan.

Band Syndesmosis

Sindrom adalah tisu penghubung struktur ligamen yang memegang dua tulang bersama-sama dan dengan demikian membentuk sendi palsu, iaitu tanpa jurang sendi. Ini bermaksud bahawa tulang - dalam kes tibia dan fibula - tidak bebas bergerak antara satu sama lain, yang menyumbang kepada kestabilan tertentu. Di dalam tubuh manusia, terdapat sindesmosis seperti itu, "syndesmosis tibiofibularis", di antara bahagian bawah tibia dan fibula.

Berkat sindesmosis ini, malleoli dalam dan luar membentuk garpu pergelangan kaki yang disebut, juga disebut garpu malleolar, yang mengelilingi tulang pergelangan kaki dan dengan itu terbentuk sendi pergelangan kaki atas. Syndesmosis terdiri daripada dua ligamen kuat, ligamen syndesmosis anterior dan posterior. Ligamen ini dikira antara yang sendi pergelangan kaki atas.

Walau bagaimanapun, kedua-dua ligamen mempunyai keistimewaan tersendiri. Ligamen anterior syndesmosis mempunyai arah yang sedikit serong dan berjalan dari bahagian luar tulang shin ke tepi depan fibula. Ligamen syndesmosis posterior berjalan lebih mendatar dari bahagian belakang fibula ke bahagian belakang dan bahagian belakang tibia.

Tujuan syndesmosis ini adalah untuk memastikan kestabilan tertentu berkaitan dengan yang lain ligamen sendi pergelangan kaki. Dengan setiap langkah, struktur ligamen ini banyak dimuat oleh berat badan dan daya yang berlaku semasa pergerakan. Walaupun begitu, jika dibandingkan dengan ligamen lain, tidak mudah terkena kecederaan.

Sebab untuk ini adalah tisu penghubung plat, yang terbentang antara tulang shinbone dan tulang betis dan dengan itu, sebagai tambahan kepada syndesmosis, memberikan tahap kestabilan yang tinggi. Selain itu, ligamen syndesmosis menghadkan tahap pergerakan ini kerana ketegangannya, yang timbul ketika kaki ditarik ke arah hujung hidung. Sekiranya sindesmosis atau struktur tulang di sekitarnya tercedera oleh kekuatan yang kuat, rawatan khusus diperlukan untuk memulihkan tahap pergerakan dan kestabilan, yang sangat penting. Selain itu, kecederaan pada sindesmosis boleh menyebabkan perbezaan minimum dari bifurkasi pergelangan kaki, yang, tanpa rawatan segera, akan menyebabkan peningkatan memakai sendi.