Perkembangan nanah dalam konteks abses faring | Abses pharyngeal

Perkembangan nanah dalam konteks abses faring

Keradangan teruk yang disebabkan oleh abses dalam faring menghasilkan dalam nanah, yang terdiri daripada sel-sel radang mati, bakteria dan kehilangan komponen sel tisu yang dijangkiti. Pembentukan nanah adalah sebahagian daripada reaksi pertahanan semula jadi tubuh terhadap jangkitan. Tubuh membentuk kapsul tisu penghubung di sekitar laman web nanah dan dengan demikian berusaha untuk menahan jangkitan. The bakteria dalam pengumpulan nanah boleh menyebabkan bau mulut yang teruk.

Terapi abses tekak

Sekiranya sakit tekak unilateral teruk dan pembengkakan jangka panjang leher, Sebuah abses in tekak mungkin disyaki. Dalam kes seperti ini, adalah mustahak untuk berjumpa doktor agar perkara tersebut abses dapat diatasi secepat mungkin dan jangkitan dapat dicegah daripada merebak ke tisu yang sihat. Abses di ruang balas dendam mesti dibuang melalui pembedahan.

Semasa operasi, abses dipotong terbuka dan nanah terkumpul disedut. Ini mengelakkan keradangan merebak lebih jauh. Pakar bedah membuang semua tisu mati dan membasmi kuman luka dengan larutan antiseptik.

Luka tidak dijahit, tetapi tetap terbuka. Tujuan menjaga luka terbuka adalah untuk mencegah munculnya kembali rongga abses. Prosedur ini biasanya memakan masa kurang dari satu jam dan dilakukan secara umum anestesia. Sekiranya operasi berjalan tanpa komplikasi (contohnya pendarahan pasca operasi, penyembuhan luka gangguan atau kecederaan pada saraf in tekak kawasan), pesakit boleh meninggalkan hospital setelah tiga hingga empat hari menjalani rawatan pesakit dalam. Setelah pembedahan pembelahan abses, pesakit diberi terapi antibiotik untuk memerangi patogen yang menyebabkan jangkitan dan mencegah pengumpulan kembali nanah.

Bilakah pembedahan perlu dilakukan?

Abses di tekak boleh mengancam nyawa. Ia bermasalah jika abses terletak berhampiran darah kapal di kerongkong, kerana jangkitan kemudian dapat menembusi kapal. Perkara ini boleh mengancam nyawa darah keracunan (sepsis) atau a otak abses dengan kehilangan tisu otak.

Keradangan juga boleh merebak melalui tekak ke dada dan mempengaruhi paru-paru atau jantung. Oleh itu, abses di kerongkong mesti dirawat sebagai keadaan darurat dan mesti dirawat dengan segera. Semasa operasi, abses dibuka dan nanah disedut keluar. Sekiranya amandel juga terkena keradangan, mereka juga mesti dikeluarkan.

Tempoh penyakit ini dengan abses tekak

Sekiranya abses di tekak dirawat dengan betul, prognosisnya baik dan keradangan sembuh sepenuhnya. Walaupun begitu, abses di kerongkong adalah penyakit yang berlarutan dan memerlukan beberapa minggu sehingga abses sembuh sepenuhnya dan gejala hilang sepenuhnya. Dalam kes yang jarang berlaku, abses boleh muncul semula di tempat yang sama dan memerlukan operasi kedua.