Diagnosis | Tindak balas alahan pada kulit

Diagnosis

Untuk dapat mendiagnosis reaksi alahan kulit dan, terutama sekali, untuk menentukan bahan pencetus, doktor yang merawat mesti terlebih dahulu mengambil a sejarah perubatan. Antara lain, dia akan bertanya berapa lama ruam kulit telah ada, sama ada ia berlaku lebih kerap dan sama ada produk, pencuci atau ubat-ubatan baru telah digunakan. Seorang ujian alergi juga boleh dijalankan.

If hubungi alahan disyaki, yang disebut ujian epikutaneus atau ujian tampalan digunakan secara khusus. Di sini, bahan ujian tertentu digunakan pada bahagian belakang pesakit dengan menggunakan plaster khas dan biasanya dibiarkan selama 48 jam. Kemudian pembacaan pertama berlaku, iaitu diperiksa apakah kerengsaan kulit telah berkembang di daerah di mana pelbagai zat tersebut digunakan.

Bacaan baru biasanya diambil selepas 24 jam lagi (iaitu total 72 jam). Dalam beberapa jenis ruam, seperti sarang, yang sangat jelas terlihat dalam bentuk ikan paus yang sekejap-sekejap dan gatal-gatal yang teruk, sangat tidak mungkin untuk mencari penyebab pencetus. Dalam kes ini, terapi simptomatik sangat penting.

Tanda-tanda

Walaupun bagi ahli dermatologi, tidak selalu mudah untuk mengetahui sama ada ruam adalah reaksi alahan atau beberapa jenis ruam yang lain. Sebagai contoh, terutama pada awal bulan-bulan yang hangat, ia hanya boleh menjadi reaksi kulit terhadap peningkatan panas atau cahaya matahari. Oleh itu, tidak mungkin untuk mengatakan secara umum apa yang reaksi alahan di muka adalah.

Jika ruam kulit berlaku setelah produk penjagaan kulit baru digunakan pada wajah selama beberapa hari, ini boleh menjadi petunjuk reaksi alergi. Menjeda produk yang dimaksudkan biasanya memberikan petunjuk yang agak cepat mengenai sama ada reaksi alergi telah berlaku. Sekiranya ruam reda dengan cepat selepas jeda, kemungkinan reaksi alergi akan berlaku.

Sifat ruam sahaja tidak memberitahu kita sama ada ia adalah reaksi alergi atau jenis ruam lain. Ruam muka? Seperti yang dijelaskan di bahagian sebelumnya, tidak selalu mudah untuk mengklasifikasikan ruam sebagai alahan atau tidak alergi. Ini kerana reaksi kulit alahan tidak mempunyai manifestasi khusus. Ruam yang berlaku sejurus selepas menggunakan produk penjagaan kulit baru pada mulanya selalu menimbulkan kecurigaan reaksi alergi dan harus selalu diikuti dengan jeda pada produk. Walau bagaimanapun, banyak sebab lain seperti jangkitan bakteria atau virus, penyakit kulit atau penyebab organik lain juga boleh menyebabkan ruam yang pada mulanya membuat seseorang memikirkan alergi.

rawatan ini

Tujuan diagnostik adalah pertama sekali untuk mengetahui alergen mana yang mencetuskan reaksi alergi di kawasan kulit. Sekiranya ini dapat dilakukan, langkah pertama adalah mengelakkan alergen. Ini agak mudah dilakukan dengan banyak alergen seperti kosmetik, nikel, lateks atau detergen tertentu.

Ia kemudian harus beralih ke yang lain, dalam keadaan terbaik hypoallergenic, pengganti. Rawatan simptomatik boleh digunakan untuk mengurangkan gejala alergi yang akut. Contohnya, dengan menggunakan salap yang menenangkan di kawasan reaksi alergi.

Ini boleh digunakan untuk menghilangkan rasa gatal atau umumnya mempunyai kesan anti-radang. Antihistamin seperti Fenistil® sangat berkesan terhadap gatal-gatal. Persediaan yang mengandungi kortison mempunyai kesan anti-radang dan juga dengan cepat menghilangkan rasa gatal.

Sekiranya tidak dapat mencari alergen yang mencetuskan, hanya terapi simptomatik yang boleh diberikan. Sebagai tambahan kepada langkah-langkah tempatan yang disebut di atas dengan salap atau gel, antihistamin dalam bentuk tablet juga digunakan. Contoh biasa adalah Cetirizine ® atau Loratadine ®.

Ubat ini biasanya diminum selama beberapa minggu sehingga gejala sudah reda. Anda boleh mendapatkan lebih banyak maklumat mengenai rawatan a ruam kulit di sini. Terdapat banyak ubat rumah tangga yang dapat memberi kesan yang menenangkan pada reaksi alergi di kawasan kulit: Penyejukan dengan air suam yang diubah secara teratur dapat memberi kesan yang menenangkan dan mengurangkan rasa gatal.

Chamomile dikatakan mempunyai kesan menenangkan dan antibakteria. Pelapik kapas yang direndam suam-suam kuku chamomile teh boleh diletakkan di kawasan yang terjejas dan dibiarkan selama 20-30 minit. Cuka epal yang dicairkan dengan sedikit air juga dapat membantu.

Pad kapas yang direndam boleh diletakkan di kawasan yang terjejas dan dibiarkan selama 10-20 minit. Sampul surat dengan yoghurt atau quark yang menyejukkan juga boleh memberi kesan menenangkan pada gatal dan ruam. Aloe vera juga dikatakan mempunyai kesan menenangkan. Pelbagai produk mengandungi aloe vera dan boleh digunakan pada kawasan kulit yang sesuai.