Terapi ubat ADHD

Sindrom Hiperaktif Kekurangan Perhatian, Fidgety Phil Syndrome Fidgety Phil, Psychoorganic Syndrome (POS), Hyperactivity Syndrome, Hyperkinetic Syndrome (HKS), Attention Deficit Hyperactivity Disorder, ADHD, Perhatian - Kekurangan - Hiperaktif - Gangguan (ADHD), minimum otak sindrom, Kelainan Tingkah Laku dengan Gangguan Perhatian dan Kepekatan, Fidgety Phil, ADD, Sindrom Defisit Kekurangan, ADD. Sindrom Hyperactivity Attention-Deficit Hyperactivity terdiri daripada tingkah laku impulsif yang jelas tanpa perhatian yang menampakkan dirinya dalam jangka masa yang lebih lama (sekitar enam bulan) dalam beberapa bidang kehidupan (tadika/ sekolah, di rumah, masa lapang). Oleh kerana kebolehubah dan kadang-kadang di bawah kemampuan rata-rata untuk meningkatkan perhatian, bidang lain (bahasa Jerman dan / atau matematik) sering dipengaruhi oleh masalah di sekolah.

banyak ADHD kanak-kanak mengembangkan LRS (= kelemahan literasi dan ejaan) dan / atau diskalkulia. Sebagai tambahan, ADHD kanak-kanak juga dapat berbakat. Bahkan "kecurigaan" pertama ini jauh lebih sukar untuk dinyatakan, kerana - kerana gejala ADHD - gejala pemberian hadiah tidak dapat ditafsirkan dengan betul dan oleh itu tidak dapat dikenali.

Terapi ubat harus mengurangkan gejala dan membolehkan anak hidup dan belajar dengan secukupnya. Terapi ubat dalam bidang terapi ADHD mungkin merupakan bentuk terapi yang paling kontroversial di kawasan ini. Terdapat dua pendapat yang bertentangan dalam hal ini: Kami berpendapat bahawa ADHD tidak boleh dirawat secara eksklusif dengan ubat-ubatan, tetapi harus selalu disertakan dalam terapi multimodal (= berlapis-lapis) dan dengan itu sesuai secara individu.

Seseorang tidak boleh melihat ubat mujarab dalam terapi ubat melainkan menyedari bahawa ini hanya merupakan sumbangan untuk mengurangkan penyakit ini gejala ADHD pada beberapa peringkat. Sudah tentu, sokongan keluarga sangat penting. Selain cinta, kasih sayang dan keamanan, pendidikan yang konsisten dengan hak dan kewajiban, dengan mematuhi peraturan akan menyumbang kepada peningkatan gejala.

Terapi ubat harus dimulakan paling awal dari usia 6 tahun. Dadah digunakan untuk mengatur ketidakseimbangan zat messenger di otak. Sebagai tambahan kepada ubat pilihan pertama, yang disebut sebagai perangsang, antidepresan juga digunakan.

Mereka bertujuan untuk meningkatkan tumpuan serta stamina dan perhatian anak yang terjejas. Dengan menguatkan dorongan dan gejala yang menyertainya, kanak-kanak itu kelihatan lebih tenang dan lebih teratur. Sekiranya keputusan dibuat untuk terapi ubat untuk ADHD, dos individu dan masa yang tepat untuk mengambilnya mesti terlebih dahulu ditentukan dengan doktor yang merawat anak itu.

Bergantung pada ubat, kesannya segera dan berlanjutan berbeza. Sebilangan ubat mesti diminum beberapa kali sehari, yang lain melepaskan bahan aktif secara beransur-ansur, sehingga satu pengambilan sehari mencukupi ("ubat terlambat"). Setiap ubat mempunyai kesan sampingan tersendiri.

Sekiranya ubat ADHD, ini sering berlaku hilang selera makan, sakit kepala dan perut sakit, gangguan tidur, kemurungan, dll. Tidak selalu dikatakan bahawa seorang kanak-kanak segera bertindak balas terhadap ubat-ubatan. Selain itu, penting untuk mengetahui bahawa terapi ubat tidak "menyembuhkan" ADHD.

Ia melegakan simptom selama ubat diambil. Walau bagaimanapun, ini tidak bermakna bahawa anak ADHD akan bergantung pada terapi ubat sepanjang hayatnya. Terapi yang lebih kompleks dan sesuai secara individu, semakin baik simptomnya dapat diperbaiki.

Kerap kali, terapi ubat menjadi asas untuk bentuk terapi lebih lanjut menjadi mungkin sejak awal. Melalui terapi berlapis ini, corak tingkah laku negatif dapat dipengaruhi dengan baik dan digantikan oleh corak tingkah laku yang lain. Tujuan yang dinyatakan adalah untuk memperkuat tingkah laku anak sedemikian rupa sehingga ia belajar menggunakan tingkah laku positif ini sendiri (pengurusan diri), sehingga pada suatu ketika, dengan persetujuan dengan dokter yang merawat, ubat dapat dikurangkan atau bahkan dihentikan sepenuhnya .

Hasil dan kajian terbaru membuktikan bahawa ubat biasanya tidak menyebabkan kebergantungan dalam kes ADHD yang terbukti dengan jelas dan dos yang sesuai secara individu. Malangnya, terdapat kekurangan kajian jangka panjang, terutama dengan ubat-ubatan yang lebih baru, yang dapat mengesahkan atau menyangkal hasil tersebut dalam jangka panjang. Pada ketika ini, kami ingin menunjukkan bahawa risiko yang boleh berlaku dengan terapi ubat berbeza dari satu kes ke kes yang lain dan tidak ada pernyataan umum yang dapat dibuat di sini.

 • Mereka yang menolak terapi ubat dalam apa jua keadaan dan
 • Mereka yang menyetujuinya. Seperti yang telah disebutkan di bahagian penyebab pada halaman ADHD, penyelidikan terbaru menunjukkan bahawa penyebab utama adalah perubahan cara otak fungsi. Fungsi yang diubah ini menggambarkan gangguan kompleks yang disebut katekolamin mengimbangi, yang mesti dibayangkan seperti berikut.

Dengan adanya ADHD yang terbukti dan dengan itu diagnosis yang betul, terdapat ketidakseimbangan zat utusan yang disebutkan di atas. Ketidakseimbangan ini mengganggu penghantaran maklumat antara sel saraf individu di kawasan kawasan otak individu. Sekiranya ini mengimbangi terganggu, rangsangan tidak dapat disebarkan dengan cara biasa.

Oleh kerana zat utusan mempunyai pengaruh yang besar terhadap tingkah laku manusia melalui sifatnya, ketidakseimbangan zat utusan bermaksud tingkah laku yang menyimpang dari norma. Sekarang, beberapa bahan utusan mungkin terdapat dalam jumlah yang mencukupi, sementara yang lain mungkin tidak mencukupi. Pada akhirnya, ini menghasilkan perbezaan gejala ADHD.

Sekarang menjadi jelas mengapa tidak setiap gejala mesti ada dan mengapa senarai kriteria tidak pernah lengkap. - Berkenaan dengan ADHD, tiga berbeza catecholamines (bahan utusan) menjadi penting: noradrenalin, serotonin, dopamin. - Semua catecholamines disebutkan mempunyai fungsi khusus: pemacu norepinefrin, serotonin impulsif, dopamin memandu.

 • Biasanya bahan-bahan ini berada dalam keadaan seimbang
 • Kesan selanjutnya terhasil dari interaksi. Interaksi norepinefrin dan serotonin, sebagai contoh, bertanggungjawab untuk perkembangan keadaan kegelisahan, sementara serotonin dan dopamin bertanggungjawab untuk selera makan, tetapi juga untuk pencerobohan dan nafsu. Norepinefrin dan dopamin mengatur motivasi; ketiganya bersama-sama memberi kesan pada mood, emosi dan kebolehan kognitif.

Kerana ketidakseimbangan zat messenger yang berbeza-beza dalam kes individu, kumpulan ubat yang berbeza diperlukan yang menjadi sasaran. Pada prinsipnya, perbezaan dibuat terutamanya antara antidepresan, yang seterusnya dibahagikan kepada

 • Stimulan, yang juga merangkumi ubat-ubatan dengan bahan aktif utama methylphenidate (contohnya Ritalin®). - Antidepresan
 • NARI (Inhibitor Pemulihan Semula Norepinefrin)
 • SNRI (Serotonin - Norepinephrine - Perencat penyambungan semula)
 • MAO - Perencat
 • SSRI (perencat pengambilan serotonin selektif)
 • RIMA (Inhibitor Monoaminooxidase yang boleh diterbalikkan

Bahan aktif methylphenidate dipasarkan dengan nama dagang Ritalin®.

Aplikasi utama ubat ini adalah rawatan sindrom hiperaktif kekurangan perhatian. Ritalin® tergolong dalam kumpulan perangsang. Tidak diketahui mengapa ia mempunyai kesan yang bertentangan pada pesakit yang menderita ADHD.

Bahan aktif dikembangkan seawal 1944. Pada masa itu ia digunakan sebagai bahan peningkatan prestasi. Selain kesan merangsangnya, ubat ini juga mempunyai kesan peningkatan kepekatan.

Selanjutnya, keletihan dikurangkan. Keriput dan keletihan prestasi dikurangkan dengan mengambil ubat, tetapi juga selera makan. Selepas mengambil methylphenidate terdapat pengumpulan di darah plasma.

Kepekatan tertinggi diukur selepas kira-kira 2 jam. Hari ini methylphenidate digunakan pada kanak-kanak dengan ADHD dari usia 6 tahun. Walau bagaimanapun, kerana jumlah preskripsi yang tinggi, garis panduan telah dikembangkan yang menjelaskan bahawa metilfenidat hanya dapat diresepkan setelah diagnosis ADHD telah diperbuat.

Selanjutnya, Ritalin® tidak boleh digunakan sebagai satu-satunya rawatan untuk ADHD, tetapi harus digunakan sebagai sebahagian daripada konsep rawatan multimodal yang juga terdiri dari psikoterapi. Selepas diagnosis menyeluruh, Ritalin® kemudian digunakan pada kanak-kanak dalam dos antara 2.5 hingga 5 mg. Dos kemudian dapat diselaraskan, ditingkatkan dan dikurangkan lebih lanjut bergantung pada kejayaannya.

Pesakit yang kerap mengambil Ritalin® kelihatan lebih seimbang. Walau bagaimanapun, Ritalin® sama sekali tidak mempunyai kesan menenangkan. Penggunaan methylphenidate juga boleh menyebabkan kesan sampingan yang tidak diingini.

Yang sangat kerap hilang selera makan harus disebut di sini. Pesakit kurang lapar di bawah Ritalin®, kadang-kadang ini juga boleh menyebabkan penurunan berat badan yang tidak diingini. Selanjutnya, ada juga laporan peningkatan kesukaran untuk jatuh dan tidur.

Ini paling baik apabila ubat itu diberikan dan kemudian dapat dikurangkan jika Ritalin® diambil untuk jangka masa yang lebih lama. Kadang-kadang Ritalin® membawa kepada aduan gastrousus. Pesakit mengadu loya, perut tekanan dan kadang-kadang muntah.

Dalam kes yang jarang berlaku, Ritalin® juga mempunyai pengaruh negatif terhadap jiwa. Sebagai contoh, peningkatan cubaan bunuh diri di bawah Ritalin® telah diperhatikan. Kadang-kadang penggunaan metilfenidat juga boleh menyebabkan tachycardia dan tekanan darah tinggi.

Oleh kerana Ritalin® juga boleh menyebabkan keletihan, perhatian khusus harus diambil semasa memandu dan bekerja dengan mesin. dan Medikinet®, seperti Ritalin®, juga bahan dengan bahan aktif methylphenidate. Ini memiliki bidang penerapannya dalam rawatan sindrom hiperaktif kekurangan perhatian.

Kanak-kanak dari usia 6 tahun boleh dirawat dengan ubat tersebut jika sudah pasti diagnosis ADHD telah dibuat dan bentuk rawatan lain tidak membantu. Rawatan harus diberikan dalam jangka masa yang lebih lama. Sekiranya simptomnya bertambah baik selama beberapa bulan, usaha untuk mengurangkan ubat mungkin dilakukan dalam keadaan tertentu dan setelah dipertimbangkan dengan teliti.

Medikinet® tidak boleh diambil jika orang yang berkenaan alah kepada bahan aktif methylphenidate, jika dia menderita teruk tekanan darah tinggi or jantung masalah, sekiranya ada hati or buah pinggang kerosakan, dan jika teruk kemurungan telah berlaku. Sekiranya percubaan bunuh diri telah dilakukan, Medikinet® tidak boleh digunakan kerana pengambilannya dapat meningkatkan risiko bunuh diri. Medikinet® pada mulanya harus diambil dalam dos yang rendah dan, jika perlu, dos harus dinaikkan bergantung pada kejayaan rawatan.

Dos harian maksimum ialah 60 mg sehari. Bahan aktif atomoxetine dipasarkan dengan nama dagang Strattera®. Ia digunakan terutamanya untuk rawatan ADHD dan merupakan salah satu bahan baru untuk rawatan penyakit ini.

Strattera® boleh didapati dalam bentuk kapsul keras dan dalam bentuk larutan. Atomoxetine telah diluluskan untuk rawatan ADHD pada kanak-kanak dan remaja pada tahun 2005, dan ubat ini pada awalnya dikembangkan untuk rawatan kemurungan. Dari segi struktur, bahan aktif sangat mirip dengan kumpulan perencat pengambilan serotonin yang berjaya digunakan dalam rawatan kemurungan.

Walau bagaimanapun, atomoxetine menghalang serotonin kurang daripada norepinefrin, yang bermaksud bahawa bahan utusan ini lebih banyak terdapat di celah sinaptik daripada sel saraf. Kesan sebenar Strattera® dalam rawatan ADHD belum difahami sepenuhnya. Seperti ubat-ubatan lain yang digunakan dalam rawatan ADHD, Strattera® disyaki menyebabkan kemungkinan tindakan pelepasan psikologi ketika diambil.

Sebagai contoh, telah dilaporkan bahawa terdapat peningkatan cubaan bunuh diri semasa rawatan. Kemungkinan hati kerosakan sekiranya berlaku overdosis dan penggunaan yang tidak betul juga telah dilaporkan. Terdapat dua pendapat yang melampau mengenai penggunaan ubat dalam kes ADHD: Secara amnya, boleh dikatakan bahawa ia selalu bergantung pada kes individu.

Namun, penting untuk tidak ada keraguan tentang diagnosis, kerana seperti yang telah disebutkan, tidak setiap anak dengan masalah tingkah laku adalah anak ADHD. Terdapat banyak kajian yang mengkaji kesan dan kesan sampingan, misalnya, methylphenidate (bahan aktif dalam Ritalin®). Selama diagnosis dan indikasi dibuat dengan betul, tidak ada kajian yang dapat membuktikan ketergantungan pada bahan aktif.

Titik permulaan - jika diagnosisnya jelas - adalah kenyataan bahawa ketidakseimbangan zat utusan benar-benar wujud dan bahawa anak-anak diberi ubat untuk memulihkan mengimbangi bahawa mereka kekurangan. Perkara berikut dapat dinyatakan:

 • Penafian
 • Percaya bahawa ini adalah satu-satunya cara yang berkesan untuk mengatasi perubahan fungsi otak yang dinyatakan di atas. - Terapi ubat hanya dalam kes yang jelas.
 • Terapi ubat bukan untuk kanak-kanak prasekolah (<6 tahun)
 • Kesan sampingan boleh berlaku - bergantung pada ubat
 • Dosnya berbeza secara berbeza dan mesti "diuji" dalam beberapa cara. Cadangan dos berdasarkan berat badan tersedia untuk doktor yang merawat. Terapi ubat juga mungkin untuk orang dewasa, walaupun jauh lebih sukar untuk memilih ubat yang tepat.

Masalah utama orang dewasa ialah metabolisme mereka berfungsi lebih cepat daripada kanak-kanak. Terutama dalam hal ini pengaruh hormon, yang tidak atau hanya sedikit terdapat pada kanak-kanak, memainkan peranan penting. Oleh kerana ini berbeza dari satu individu ke individu yang lain, kaedah mengira dos berdasarkan berat badan juga tidak mencukupi.

Stimulan biasanya digunakan pada orang dewasa. Walau bagaimanapun, juga boleh berlaku bahawa antidepresan trisiklik digunakan sebagai ubat, atau kombinasi kedua-duanya diresepkan. Dalam kes ini, doktor yang merawat akan membantu.

Laporan pengalaman dari orang dewasa juga menunjukkan bahawa kesan perangsang hanya berlaku setelah beberapa bulan - di sini juga terdapat perbezaan yang menentukan berbanding dengan kanak-kanak. Lebih-lebih lagi, tidak banyak laporan mengenai pengalaman terapi ubat pada orang dewasa seperti pada kanak-kanak. Kajian juga menunjukkan hasil yang berbeza dan sama sekali tidak sama.

Sama seperti kanak-kanak, kejayaan terapi ubat mungkin disebabkan oleh orang dewasa yang ADHD jelas terbukti dan yang tidak menunjukkan gangguan keperibadian lain (batas, kemurungan, Sindiket Tourette). Bentuk terapi yang disebutkan tidak berlebihan bahkan dengan terapi ubat. Ubat tersebut harus selalu digunakan sebagai bagian dari strategi terapi keseluruhan - sebagai kombinasi dengan terapi rumah, terapi pendidikan psikoterapi dan kuratif dan / atau terapi pemakanan. - Maklumat umum mengenai ADHD dan keluarga

 • Maklumat mengenai terapi ADHD melalui psikoterapi
 • Maklumat mengenai terapi ADHD melalui pendidikan kuratif
 • Maklumat mengenai pemakanan khusus dalam ADHD
 • Maklumat mengenai ADHS dan homeopati