Terapi ubat ADS

  • Sindrom Defisit Perhatian
  • Sindrom Psychoorganic (POS)
  • Gangguan tingkah laku dengan gangguan perhatian dan tumpuan

Singkatan ADS bermaksud sindrom, sindrom defisit perhatian. Sindrom menyatakan fakta bahawa terdapat pelbagai gejala - gejala utama dan gejala yang menyertainya, yang lebih kurang jelas kepada dunia luar. Sinonim ADD (Attention - Deficit - Disorder) juga dikenali, yang pada dasarnya menangani sindrom yang sama.

Seperti di sana, penyakit ini dapat ditambah dengan H untuk hiperaktif atau hiperaktif. ADD kanak-kanak yang bersikap tidak berhati-hati tetapi tidak impulsif dan hiperaktif sering sangat introvert dan "bermimpi", mungkin tidak diperhatikan sama sekali atau cenderung cenderung kurang negatif daripada kanak-kanak ADD, misalnya. Kedua-dua "jenis" hanya dapat sebahagian - biasanya tidak cukup - mengumpulkan perhatian yang diperlukan untuk berjaya memproses maklumat.

Ini tentunya mempunyai akibat. Di sekolah, jarak perhatian yang berubah-ubah dan kadang-kadang di bawah rata-rata boleh memberi kesan negatif terhadap gred sekolah, sering disertai oleh ADHD gejala seperti kesukaran membaca, ejaan dan / atau aritmetik. Secara amnya, ada kemungkinan kanak-kanak ADS lebih pintar daripada rata-rata.

Sejak gejala yang menyertainya ADHD selalunya tidak “membiarkan” kecurigaan ini melalui tingkah laku anak, kecerdasan kanak-kanak biasanya juga dinilai dalam ruang lingkup tinjauan diagnostik. Dengan cara ini, pernyataan khusus dapat dibuat mengenai pemberian hadiah atau kebolehan biasa. Pernyataan mengenai kemungkinan penyebab ADHD mencadangkan, berdasarkan keadaan semasa penyelidikan, bahawa kanak-kanak ADHD "nyata", iaitu kanak-kanak dengan sindrom defisit perhatian yang jelas didiagnosis, mengalami ketidakseimbangan neurotransmitter serotonin, dopamin dan norepinephrine dalam otak, akibatnya penghantaran maklumat antara sel-sel saraf kawasan otak individu tidak berfungsi dengan baik.

Dan ini betul-betul di mana terapi ubat ADHD masuk. Tujuannya adalah untuk mengurangkan gejala dan membolehkan anak itu hidup dan belajar dengan secukupnya. Pembahagian gejala ADHD menjadi gejala utama dan yang menyertainya menjelaskan bahawa terapi harus selalu bersifat multimodal dan dengan demikian diarahkan ke arah yang berbeza.

Oleh kerana, menurut keadaan penyelidikan semasa, ketidakseimbangan zat utusan tidak membenarkan penghantaran maklumat antara sel-sel saraf bahagian individu otak untuk berfungsi dengan baik, usaha sedang dilakukan untuk mengatasi masalah ini dengan terapi ubat. Apa maksudnya dalam kes-kes individu boleh dibaca di bawah. Tambahan pula, terapi ubat sahaja tidak mencukupi untuk merawat semua gejala ADHD dengan cara yang sesuai.

Banyak tingkah laku merayap dan juga menjelaskan bahawa agak sukar untuk berpaling dari mereka. Oleh itu, terapi ubat juga dapat disokong oleh: Seringkali beban keluarga sangat tinggi kerana banyak masalah yang timbul sehingga keluarga atau individu (harus) ditemani secara terapeutik. Bersikap jujur ​​dengan diri sendiri: minta pertolongan dan bersiaplah untuk menerimanya bila diperlukan. - sokongan yang disasarkan di kawasan rumah tangga, keluarga

  • Terapi psikoterapi
  • Bentuk terapi kuratif
  • Terapi pemakanan