Tempoh | Tindak balas alahan pada kulit

Tempohnya

Tempoh satu reaksi alahan tidak mudah diramalkan. Faktor yang paling penting dalam jangka masa satu reaksi alahan adalah penghapusan potensi alergen. Sekiranya alergen dapat dijumpai dan hubungan alergen dihentikan, reaksi kulit biasanya hilang secara beransur-ansur dalam beberapa hari.

Sekiranya tidak mungkin mencari alergen, terapi anti-alergi harus dijalankan. Perkara ini juga biasanya akan berlaku dalam beberapa hari. Terapi - biasanya dalam bentuk antihistamin dalam bentuk tablet - harus diambil selama beberapa minggu, maka usaha untuk menghentikannya dapat dilakukan.

Perjalanan penyakit ini

Perjalanan penyakit ini sangat bergantung pada sama ada alergen pencetus dapat dikesan dan hubungan alergen dihentikan. Kemudian reaksi alahan biasanya reda dalam beberapa hari. Dalam beberapa alahan, alergen tidak dapat dikesan. Dalam kes-kes ini, perjalanan penyakit ini boleh menjadi lebih lama dan terapi anti-alergi sering disyorkan.

Keistimewaan kanak-kanak

Bayi khususnya sangat sensitif terhadap wangian atau bahan lain yang terdapat dalam kosmetik atau detergen. Oleh itu, secara amnya disyorkan untuk menggunakan sebilangan kecil kosmetik. Terutama pada masa bayi, air sering mencukupi untuk mandi.

Mandi mandi dan krim penjagaan biasanya tidak diperlukan sama sekali. Semakin sedikit kosmetik yang digunakan, semakin rendah risiko anak mengalami reaksi alergi pada kulit. Ini juga berlaku untuk mencuci dengan pelembut kain: Pada masa bayi, pelembut kain harus dihindari sepenuhnya ketika mencuci pakaian.

Kanak-kanak juga boleh mengalami alahan bersentuhan seperti alergi nikel. Jenis ruam kulit yang mungkin berbeza seperti pada orang dewasa. Sekiranya terdapat keraguan, pakar pediatrik yang merawat harus berkonsultasi untuk dapat menilai penyebab reaksi alergi dengan lebih tepat. Anda boleh mendapatkan lebih banyak maklumat mengenai masalah ruam kulit pada kanak-kanak di sini.

Keistimewaan kehamilan

Reaksi kulit alergi semasa mengandung tidak jauh berbeza dengan wanita yang tidak hamil. Sekiranya reaksi kulit alergi berlaku, salap / gel tempatan seperti Fenistil atau salap mengandungi kortison boleh digunakan tanpa ragu-ragu. Antihistamin dalam bentuk tablet seperti Cetirizin® atau Loratadin® juga boleh diambil. Sejumlah kajian telah dilakukan untuk mengesampingkan pengaruh negatif terhadap anak.