Telinga: Apa yang Boleh Dilakukan Pendengaran Kita

Ahli falsafah Immanuel Kant dikatakan mengatakan, “Tidak dapat melihat berpisah dari sesuatu. Tidak dapat mendengar berpisah dengan manusia. " Dia menilai pendengaran sebagai pengertian sosial, mungkin lebih penting daripada penglihatan. Dunia moden kita banyak dikuasai oleh rangsangan visual. Oleh itu, kepentingan pendengaran dan juga kecekapan telinga kita sering dipandang rendah pada masa kini.

Pendengaran kami - pengertian penting

Walaupun dalam rahim, kita dapat mendengar. Tidak hairanlah bahawa bayi yang baru lahir dapat membezakan suara ibunya dari semua suara lain sebelum mereka dapat mengenali wajahnya. Telinga kita selalu digunakan, siang dan malam, seumur hidup kita. Mereka melakukan pekerjaan yang luar biasa: Kami dapat merasakan bunyi yang sangat tenang. Sekiranya kita dapat melihat dengan baik, kita masih dapat mengenali mentol 10 watt dari jarak 1,000 kilometer.

Kami mendengar lebih dari 10 oktaf - dari 20 hertz hingga 16,000 hertz. Kekuatan mata sepadan dengan satu oktaf sahaja. Sekiranya anda memindahkan jarak telinga dinamis ke skala, skala itu dapat menimbang segalanya dari sebutir pasir ke traktor tanpa harus menukar roda gigi. Pendengaran adalah organ deria yang paling sensitif dan dinamik pada manusia.

Apa yang dilakukan pendengaran untuk kita setiap hari

  • Makluman Rasa pendengaran memberi amaran dan amaran. Deringan telefon, loceng pintu, bangs, teriakan, guruh atau tanduk dapat menyedarkan kita akan bahaya, terutama di jalan raya.
  • orientasi
    Pendengaran membantu kita mengarahkan diri kita ke luar angkasa. Dengan mata tertutup, kita mendengar sama ada kita berada di bilik besar atau bilik kecil. Oleh kerana kita mendengar dengan dua telinga, kita dapat menganggarkan dari arah mana suara itu datang.
  • Aktifkan komunikasi melalui pertuturan
    Berkat pendengaran kami, kami dapat belajar bercakap. Dengan pendengaran yang sihat, perbualan dapat dilakukan walaupun dalam keadaan buruk - kebisingan latar belakang, sambungan telefon yang buruk, bilik yang bergema.
  • Maklumkan Melalui telinga kita menyerap banyak maklumat - perbualan, telefon, radio, televisyen.
  • Mengangkut suasana hati Dalam perbualan, kita mendengar lebih daripada sekadar kata-kata. Kami juga melihat jumlah, melodi pertuturan atau nada dan dengan demikian menguraikan mood dan perasaan penutur, seperti ironi, kehairanan, pencerobohan.

Lebih banyak "jenis visual"

Walaupun semuanya, orang dewasa mengutamakan penglihatan, ini adalah hasil kajian oleh Prof Vladimir Sloutsky, Ohio University. Dia menunjukkan gambar kanak-kanak dan orang dewasa berusia empat tahun dan memainkan tiga bunyi pada masa yang sama. Kemudian, gabungan urutan gambar dan suara ini mula dikenali. Walaupun semua orang dewasa hanya menumpukan perhatian pada gambar yang betul, separuh daripada kanak-kanak (53 peratus) memberi tumpuan terutamanya pada urutan suara. Walaupun - seperti yang ditunjukkan oleh ujian lain - mereka dapat dengan mudah mengenali gambar yang betul dengan segera.

Kanak-kanak suka nada

Walaupun orang dewasa memberi tumpuan kepada persepsi visual, kanak-kanak nampaknya memberi penekanan pada pendengaran. Saintis menganggap bahawa anak-anak lebih fokus pada bunyi kerana jika tidak, mereka tidak mungkin belajar bercakap. (fgh)