Telinga: Mengapa Konduktor Mendengar Lebih Baik

Telinga organ deria berfungsi sebelum kelahiran dan mengekalkan fungsinya paling lama dalam masa kematian. Telinga penting untuk kehidupan sosial kita - kita dapat merasakan bunyi, nada dan suara melalui pendengaran kita. Telinga adalah organ deria yang paling halus dan aktif pada manusia, bahkan bertindak balas terhadap isyarat akustik semasa tidur.

Konduktor mendengar dengan lebih baik, kerana pendengaran yang baik dapat dilatih

Kajian oleh University of Magdeburg dan dua universiti di Hanover menyimpulkan bahawa konduktor mempunyai pendengaran spasial yang jauh lebih baik daripada orang lain. Sebabnya adalah latihan intensif berkaitan pekerjaan dengan orkestra. Apa yang berlaku untuk konduktor juga berlaku untuk "Otto Normalverbraucher". Otak proses dirangsang oleh pengalaman mendengar. Sebaliknya, sebaliknya, ini juga berlaku bahawa otak dapat mengetahui bagaimana menilai kawasan pendengaran tertentu jika tidak lagi dirasakan gelombang suara yang sampai ke telinga diubah menjadi isyarat yang bergerak di sepanjang laluan saraf khas ke pusat pendengaran otak, di mana mereka dianalisis dan ditafsirkan. Proses yang sangat kompleks ini belum diteliti secara terperinci. Kemampuan pendengaran kita menurun sepanjang hidup, namun, "pendengaran yang baik dapat dilatih".

Mereka yang mendengarnya selama bertahun-tahun lupa bagaimana memahami

Dr. Karin Uphoff dari Fördergemeinschaft Gutes Hören: “Sekiranya anda merasa tidak dapat lagi mendengar sesuatu dengan baik, pergi ke profesional penjagaan pendengaran untuk ujian pendengaran tanpa kewajiban atau minta pemeriksaan telinga oleh doktor THT. Sekiranya pendengaran anda kurang, anda harus mengimbanginya dengan pendengaran bantuan. Itulah satu-satunya cara anda otak - satu-satunya cara anda - akan berpeluang untuk terus memahami segalanya. "