Set kecemasan | Alahan - Set kecemasan

Set kecemasan

Set kecemasan untuk penghidap alergi terdiri daripada tiga ubat yang tersedia secara berasingan atau diresepkan oleh doktor: Antihistamin penyuntik automatik Adrenalin (titisan, jus atau tablet) Cortisone (jus, tablet atau supositoria) Adrenalin: Kesan adrenalin dalam keadaan sangat cepat, ia menormalkan jantung fungsi, meningkat darah tekanan dan dengan itu membawa kepada penstabilan peredaran. Ia juga memberi kesan santai pada otot-otot bronkus, menjadikannya lebih mudah untuk bernafas. Antihistamin: Antihistamin digunakan terutamanya untuk memerangi penyakit antihistamin reaksi alahan.

Cortisone: Kortison mungkin menangkal tindak balas yang berlaku kemudian. Sekiranya asma atau sesak nafas diketahui berlaku dalam reaksi alahan, mereka yang terkena juga harus membawa semburan asma kecemasan atau menambahkannya ke alat kecemasan. Semburan asma juga bertambah baik bernafas dengan merehatkan otot pernafasan dan melebarkan saluran udara.

  • Penyuntik automatik adrenalin
  • Antihistamin (titisan, jus atau tablet)
  • Kortison (jus, tablet atau supositoria)

Alat kecemasan untuk alergi yang teruk, misalnya alergi terhadap sengatan lebah atau tawon, harus terdiri daripada komponen yang dapat digunakan dengan cepat dan mudah sekiranya berlaku parah dan kadang-kadang mengancam nyawa reaksi alahan ( "kejutan anaphylactic"). Ini biasanya merangkumi sekurang-kurangnya pra-suntikan adrenalin ("epipen"), antihistamin dan ubat yang mengandungi kortison. Epipen mestilah senang digunakan.

Oleh itu, dalam beberapa kes, berguna untuk mempraktikkan aplikasi ini dengan alat simulasi terlebih dahulu. Antihistamin digunakan secara berkala untuk merawat reaksi alahan ringan, tetapi dalam dos yang lebih tinggi ia juga berkesan untuk kejutan anaphylactic. Kortison harus diberikan dalam dos yang tinggi untuk melemahkan tindak balas imun yang bertanggungjawab terhadap alahan kejutan. Dengan penyediaan antihistamin dan kortison, perawatan harus diambil untuk memastikan bahawa ia boleh diambil tanpa air - iaitu bahawa ia dapat diberikan secara tetes.

Penggunaan set kecemasan

Penggunaan set kecemasan adalah mudah dan boleh dilaksanakan oleh semua orang. Walau bagaimanapun, lebih baik meminta doktor umum atau ahli alergik anda untuk menjelaskan operasi penyuntik automatik adrenalin menggunakan alat percubaan, dan mempunyai arahan yang tepat untuk mengambil ubat lain yang didokumentasikan dalam bentuk pasport anafilaksis. Mengurangkan risiko anafilaksis Prinsip penting: Kenali - Counteract - Ingat Kenali: Perlindungan yang paling berkesan terhadap reaksi alahan yang teruk adalah mengetahui dengan tepat apa yang mencetuskannya dan apa gejala pertama.

Di samping itu, faktor-faktor yang mempunyai kesan pengurangan atau pengukuhan terhadap reaksi juga sangat penting. Tindak Balas: Sekiranya berlaku reaksi alahan, tindakan pantas diperlukan untuk mencegah komplikasi serius. Penting di sini: Set kecemasan harus selalu disimpan dengan mudah, untuk anak-anak yang ibu bapa harus membawa set itu bersama mereka: Keluarga, rakan, rakan kerja, sekolah, tadika.

Ini termasuk: alergi, gejala dan tanda reaksi alergi pertama, bagaimana orang lain dapat membantu dalam keadaan kecemasan Membawa pasport anafilaksis (tersedia dari doktor keluarga anda atau Persatuan Alergi dan Asma Jerman) Periksa ubat secara berkala atau tarikh luputnya dalam set kecemasan Berlatih menggunakan set kecemasan (terutamanya penyuntik automatik adrenalin) Ingatlah jika reaksi alergi / anafilaksis telah diatasi, setiap perincian bagaimana reaksi yang berlaku harus diingat untuk belajar darinya dan elakkan situasi serupa pada masa akan datang. Sebagai tambahan, alergi makanan penghidap harus mencari nasihat pemakanan. - Set kecemasan harus selalu disimpan dalam jarak yang mudah, untuk anak-anak ibu bapa harus membawa set itu bersama mereka

  • Alam sekitar harus dimaklumkan mengenai alergi: Keluarga, rakan, rakan sekerja, sekolah, tadika. - Ini termasuk: alergi, gejala dan tanda reaksi alergi pertama, bagaimana orang lain dapat membantu dalam keadaan kecemasan
  • Bawa pasport anafilaksis dengan anda (tersedia dari doktor keluarga anda atau Persatuan Alergi dan Asma Jerman)
  • Pengendalian ubat-ubatan secara tetap atau tarikh luput dalam set darurat
  • Amalkan penggunaan alat kecemasan (terutamanya penyuntik automatik adrenalin)