Fasa pengusiran | Perjalanan kelahiran

Fasa pengusiran

Fasa pengusiran melambangkan kelahiran sebenar bayi. Fasa bermula dengan pembukaan lengkap dari serviks dan berakhir hanya dengan kelahiran bayi. Kelahiran lebih mudah bagi ibu dalam keadaan tegak.

Tidak kira sama ada ibu duduk di kerusi ginekologi, mencangkung atau menarik tali. Di badan ibu terdapat sejenis rel panduan yang terbuat dari otot dan tulang yang menentukan jalan untuk anak yang belum lahir. Kanak-kanak itu kini berada dalam serpihan ini.

Sebilangan besar kanak-kanak dilahirkan kepala pertama dan belakang kepala berada di bahagian depan badan ibu. Dalam kedudukan ini, perkara pertama yang boleh anda lakukan ialah merasakan fontanel kecil di bahagian belakang anak kepala. Pada ketika ini bayi tengkorak tulang belum berkembang bersama.

Dalam kedudukan ini, bayi didorong lebih jauh ke arah saluran pelvis dengan setiap kontraksi. Titik masa ketika anak menjadi kelihatan semasa pengecutan juga disebut sayatan kepala. Dari sudut ini, perineum ibu, iaitu kulit antara faraj dan anus/dubur., mesti disokong atau ditorehkan secara khusus.

Selepas kelahiran kepala, bahu anak mesti melalui pelvis. Ini memerlukan putaran 90 darjah, kerana saluran pelvis adalah bujur dan bukan bulat. Di antara kelahiran kepala dan bahu sering berlaku rehat pendek dalam proses persalinan.

Semasa jeda ini, bidan memeriksa sama ada tali pusat terletak di sekitar bayi leher dan menolaknya ke atas kepala atau memotongnya secara langsung. Dengan kepala dan bahu bahagian seluas anak dilahirkan dan seluruh badan dengan cepat dapat melintasi pelvis. Semasa fasa pengusiran, wanita harus menyerah pada dorongan untuk mendorong dan dengan demikian memajukan kelahiran.

Bidan dapat menyokong wanita itu dengan memberikan perintah untuk mendorong ketika semula jadi pengecutan berlaku. Selepas setiap kontraksi mendorong ibu harus menarik nafas dalam-dalam. Oleh kerana fasa pengusiran adalah fasa paling kritikal bagi bayi, degupan jantung bayi diperiksa setelah setiap kontraksi mendorong.

Semasa anak berada di saluran kelahiran, kekurangan oksigen dapat terjadi ketika tali pusat dihimpit. Ini dapat didengar dalam degupan jantung anak. Selepas kelahiran anak itu, kaviti oral disedut keluar dan tali pusat dipotong.

Banyak klinik membenarkan bapa memotong tali pusat sendiri. Dalam kebanyakan kes, anak itu diletakkan pada ibu dada sejurus selepas kelahiran. Denyutan jantung ibu yang biasa menenangkan anak dan membantunya menyesuaikan diri dengan persekitaran barunya.