Trimester pertama

Trimester pertama kehamilan, trimester 1

definisi

Istilah "trimester ke-1" merujuk pada peringkat pertama mengandung. Trimester pertama bermula dengan hari pertama haid terakhir dan berakhir dengan permulaan minggu ke-1 pada mengandung (minggu 12 + 6).

Kursus trimester pertama

Trimester pertama bermula sebelum yang sebenar mengandung pada hari pertama haid terakhir dan berterusan sehingga minggu ke-12 kehamilan. Berdasarkan hari pertama haid terakhir, jangkaan tarikh lahir dapat dikira dalam minggu-minggu pertama kehamilan. Walau bagaimanapun, tarikh lahir sementara ini hanya untuk orientasi.

Kerana kenyataan bahawa banyak wanita mempunyai kitaran haid yang tidak teratur, di mana ovulasi tidak berlaku antara hari ke-12 dan ke-14 kitaran, persenyawaan telur juga boleh berlaku kemudian. Selanjutnya, dengan mengira anggaran kehamilan, kesimpulan penting dapat dibuat sama ada anak yang belum lahir itu berkembang pada waktunya. Sebilangan besar wanita menyedari bahawa persenyawaan telah berlaku pada trimester pertama.

Di atas segalanya, gejala kehamilan yang biasa, seperti keletihan yang ketara dan kerap muntah, boleh menjadi petunjuk awal kehamilan. Walau bagaimanapun, sejak yang pertama simptom kehamilan sering serupa dengan gejala pramenstruasi yang normal, tidak setiap wanita segera menyedari bahawa kehamilan itu wujud. Hanya di bahagian tengah trimester 1 sahaja ketiadaan haid dan positif ujian kehamilan mengesahkan kecurigaan pertama.

Trimester pertama bermula sebelum kehamilan sebenar bermula dengan hari pertama haid terakhir. Pada minggu pertama trimester ini, telur matang dan ovulasi (kira-kira antara hari ke-1 dan ke-12 kitaran). Selepas ovulasi, sel telur yang matang tetap subur selama kira-kira 12 jam.

Apabila telur dan sperma sekering bersama, apa yang disebut "anak benih" terbentuk, yang kemudian embrio. Sejurus selepas persenyawaan berjaya, sel telur mula terbelah beberapa kali. Menjelang akhir minggu ketiga trimester pertama, telur yang telah disenyawakan telah dibahagi beberapa kali dan siap untuk ditanam.

Sel telur yang disenyawakan membentuk bahagian kemudian plasenta sebagai tambahan kepada sistem anak sendiri. Dari hari kelapan perkembangannya, sel-sel yang disebut "embrio plastik" menyusun diri mereka menjadi tiga lapisan (lapisan kuman) yang terletak di atas satu sama lain. Pada ketika ini, kotiledon luar (ectoderm) dan dalaman (entoderm) terbentuk.

Selain itu, ruang celah kecil, yang disebut rongga ketuban, terbentuk di atas kotiledon luar. Rongga ketuban ini terus mengembang pada trimester pertama kehamilan dan membentuk bahagian dalam kantung ketuban. Sementara sel-sel kotiledon luar membentuk sistem saraf (otak, saraf tunjang, pinggiran dan pusat sistem saraf), kelenjar peluh, enamel dan kuku, sebahagian besar organ dalaman terbentuk dari kotiledon dalam.

Tulang, otot dan darah kapal terbentuk dari lapisan sel antara ectoderm dan entoderm. Sudah dalam 4 minggu pertama trimester pertama kehamilan perkembangan janin jantung bermula. Sekitar minggu keenam kehamilan, jantung aktiviti anak yang belum lahir dapat dikesan oleh ultrasound.

Bahagian organisma yang paling penting sudah terbentuk sepenuhnya pada minggu kesepuluh trimester pertama kehamilan. Di samping itu, pada trimester pertama kehamilan semua organ kanak-kanak sudah berada di tempatnya. Telinga, mata dan kelopak mata juga terbentuk pada akhir minggu ke-1 kehamilan. Rata-rata, pada akhir trimester 12 janin mencapai panjang sembilan sentimeter (dari mahkota hingga pantat) dan berat sekitar 40 hingga 50 gram.