Kelaparan di Kepala

Peningkatan keinginan untuk gula-gula bukan kebetulan: penyelidik AS baru-baru ini mendapati bahawa tekanan hormon CRH (hormon pelepasan kortikotropin) semakin banyak dilepaskan semasa aktiviti saraf. Ini meningkatkan keinginan untuk gula tiga kali ganda. Beruang bergetah, marshmallow dan terutamanya coklat kemudian kelihatan sebagai ubat terbaik, kerana mereka menjanjikan gangguan selamat datang dari tekanan of pembelajaran.

Bahan penenang nombor satu khususnya memastikan bahawa neurotransmitter serotonin dilepaskan di otak, yang menimbulkan mood yang baik. Intinya: tekanan dan tekanan pembelajaran tiba-tiba kelihatan hanya separuh buruk melalui coklat-kulit gelas. Tetapi ada kesan: kesan positif dari rawatan hanya bertahan dalam waktu yang singkat. Sebab gula-gula darah gula tahap melambung tinggi, sementara meningkatkan keluk prestasi. Walau bagaimanapun, selepas itu, tahapnya turun lagi dengan cepat - dan anda akan mencapai yang seterusnya bar.

Tidak jarang makanan keselesaan kecil ini berubah menjadi masalah pemakanan yang sebenar, kerana makanannya tetap keras kepala dan sukar untuk disingkirkan. Di samping itu, mereka boleh menyebabkan pereputan gigi, kencing manis atau penyakit kardiovaskular - harga tinggi untuk sedikit pengalihan di antara.

Belajar menangani ketegangan

Ramai pelajar memerhatikan bahawa mereka makan lebih banyak dan, lebih-lebih lagi, tidak sihat daripada biasa semasa waktu peperiksaan. Sebagai contoh, Sandra L.: "Saya selalu mendapat dua hingga tiga kilogram ketika saya belajar, kerana pada dasarnya saya hanya makan mi dan gula-gula - kilo kemudian harus turun lagi selepas itu."

Oleh kerana sering kali tidak ada masa untuk bersukan semasa fasa sibuk, banyak orang menyiksa diri setelah itu dengan salah satu diet yang tidak terkira banyaknya. Masalahnya: Tanpa mengubah apa-apa yang mendasar, mereka akan menambah berat badan seterusnya tekanan fasa. Tekanan makan adalah hasil reaksi berantai hormon yang dipicu oleh ketegangan mental.

Dengan kata lain, makan hanyalah gejala; sebab sebenar timbul dalam fikiran. "Atas sebab ini, tidak cukup untuk meneruskan diet selepas itu, ”jelas psikologi Frank Meiners dari DAK. "Anda mungkin mencapai kejayaan jangka pendek dengan itu, tetapi anda akan menghadapi masalah yang sama sekali lagi apabila anda mengikuti peperiksaan." Jadi apa yang harus dilakukan untuk mengelakkan menjadi pemakan tekanan? Pertama sekali, pemerhatian diri yang lebih intensif diperlukan. Siapa yang menyedari bahawa ia mencapai saat sibuk meningkat menjadi gula-gula, harus segera melakukan penanggulangan. Yang paling penting, pakar DAK menasihatkan untuk diperbaiki Pengurusan Tekanan: "Jika anda belajar mengatasi ketegangan dengan lebih baik, Anda tidak akan terjebak dalam makanan."