Paru-paru: Tidak Ada Yang Berfungsi Tanpa Oksigen

Paru-paru kita membekalkan badan dengan oksigen dan buang produk penguraian karbon dioksida. Tetapi racun persekitaran seperti zarah, tembakau asap dan debunga menyukarkan paru-paru menjalankan tugas mereka. Paru-paru terletak di dada rongga, yang dipisahkan dari rongga perut oleh diafragma. Mereka membekalkan badan kita dengan oksigen. Udara mengalir melalui sistem saluran bronkus ke alveoli. Ini dipisahkan dari darah hanya dengan dinding halus, jadi oksigen boleh masuk ke dalam darah dengan mudah.

Pengambilan oksigen dan pengeluaran karbon dioksida

Semasa kita menarik nafas, udara baru dengan banyak oksigen memasuki paru-paru; semasa kita menghembus nafas, udara yang digunakan dibawa keluar dengan karbon dioksida sebagai produk penguraian. Perbezaan dibuat antara dada dan perut bernafas. Betul bernafas menggalakkan pengambilan oksigen - badan dibekalkan dengan lebih banyak oksigen dan terasa lebih baik. Keadaan berbeza ketika terbang atau di pergunungan tinggi - di sini kandungan oksigen udara yang rendah dapat membuat seseorang merasa tidak sihat.

Sesak nafas dan bunyi semasa bernafas

Dalam kes rhinitis atau rumput kering demam, adalah biasa bagi bronkus juga menjadi sakit - misalnya, batuk menunjukkan keterlibatan bronkus. Dalam kes ini, awalnya menjengkelkan batuk biasanya berkembang selepas beberapa hari menjadi batuk yang produktif dengan dedah atau bunyi batuk biasa seperti di batuk kokol. Bunyi berterusan penyedutan atau pernafasan menunjukkan halangan pada laluan aliran udara - sekiranya berlaku bunyi penyedutan, ini boleh bererti laringitis or kumpulan pseudokrat; semasa menghembus nafas, suara bersenandung atau suara bersiul biasanya asma. Rasa tidak dapat bernafas boleh mempunyai banyak sebab. Pada seorang kanak-kanak, seseorang harus selalu ingat bahawa dia mungkin telah menelan benda asing (kecemasan!). Pada orang dewasa, paru-paru embolisme or edema pulmonari mungkin menyekat jalan antara aliran udara dan darah, atau penyempitan tiub bronkial, seperti yang berlaku pada asma, mungkin menyebabkan sesak nafas yang teruk.

Apa maksud sakit semasa bernafas?

Kesakitan apabila bernafas berlaku apabila ada keradangan tiub bronkial, paru-paru dan paru-paru menangis atau apabila tulang rusuk patah tulang - dalam kes ini, setiap nafas boleh menyakitkan sehingga anda hanya bernafas dengan berhati-hati. Ini sangat baik untuk agen berjangkit, kerana mereka suka sedikit oksigen dan dengan itu dapat menyebar dengan lebih mudah. Sekiranya anda bernafas terlalu cepat, anda akhirnya akan merasa pening. Jenis pernafasan ini dipanggil hyperventilation.

Apa ujian yang dilakukan doktor?

Sekiranya terdapat masalah dengan paru-paru, doktor mempunyai beberapa pilihan untuk memeriksanya:

  • Anamnesis (bertanya mengenai sejarah perubatan): semua aduan dapat diperkecil dengan mengajukan pertanyaan khusus. Terutama dalam kes keluhan asma yang baru timbul, rujukan kepada haiwan kesayangan atau rumah baru penting untuk menjelaskan komponen alergi.
  • Pemeriksaan (melihat), perkusi (mengetuk) dan auskultasi (mendengar): semasa mengetuk, bunyi ketukan yang diubah di tepi bawah paru-paru menunjukkan pengumpulan cecair (efusi pleura) - ini sering berlaku bersamaan dengan radang paru-paru. Mendengarkan paru-paru menjadikannya lebih mudah untuk mengenal pasti banyak bunyi pernafasan. Adakah bronkitis, asma or air di paru-paru - seperti yang boleh berlaku di jantung kegagalan - setiap penyakit menampakkan dirinya melalui suaranya sendiri.
  • Ujian fungsi paru-paru: Ini memeriksa sama ada paru-paru dapat menggerakkan udara masuk dan keluar dengan baik. Pada asma, COPD atau emfisema, keupayaan untuk bernafas masuk dan keluar dengan cepat adalah terhad. Pelapik atau dedah sampel dilakukan sekiranya terdapat jangkitan yang disyaki terdapat pada saluran bronkus dan paru-paru.
  • Diagnostik alahan: dalam asma, pelbagai kulit and darah ujian digunakan untuk menjelaskan bahan mana alergi orang yang terkena. Walau bagaimanapun: terdapat juga bentuk asma yang mana sejuk udara atau asap rokok sebagai rangsangan sudah cukup untuk memprovokasi serangan asma.
  • Sinar X, ultrasound, tomografi dikira (CT) dan pengimejan resonans magnet (MRI): yang belum melihat Sinar X paru-parunya? X-ray dada adalah salah satu pemeriksaan standard sebelum pembedahan, disyaki radang paru-paru, jantung kegagalan atau tidak jelas batuk. Sekiranya pemeriksa tidak pasti adakah keradangan atau paru-paru kanser terletak di kawasan yang kurang kelihatan di belakang jantung, tomografi dikira atau gambar resonans magnetik juga diambil.

Asma, demam, radang paru-paru.

Bronkoskop digunakan untuk melihat ke dalam bronkus apabila karsinoma bronkus disyaki. Bronkus, sebagai sistem saluran paru, dilengkapi dengan sensitif mukosa. Ini boleh bertindak balas secara alergi terhadap bahan asing yang dibawa ke paru-paru dengan udara yang bernafas. Contohnya merangkumi:

  • Debunga
  • Rambut haiwan
  • Debu halus
  • Nikotin
  • Ozon

Immunoglobulin E, yang terdapat di mukosa, bertindak balas apabila bersentuhan dengan bahan asing alergenik ini dan menyebabkan pembebasan histamin dan bahan lain yang menyebabkan gatal-gatal, pembengkakan selaput lendir dan penyempitan bronkus. Beginilah asma alergi berkembang. Di rumput kering demam, yang sering berkembang menjadi asma, mekanisme ini berlaku di hidung. Kanak-kanak juga boleh terjejas. Penyebaran sejuk boleh berkembang menjadi bronkitis dan malah radang paru-paru - ada yang agresif kuman seperti mempengaruhi virus, pneumokokus, pencetus penyakit atau kulat Legionnaires segera menyerang tisu paru-paru.

Penyakit berjangkit seperti bronkitis dan batuk kering.

Paru-paru boleh terkena pelbagai jenis penyakit berjangkit:

8 latihan untuk melatih pernafasan

Rawatan dan terapi

Lung kanser adalah barah ketiga yang paling biasa di Jerman, bersama dengan kolon kanser, prostat barah dan kanser payudara - dan sayangnya tidak ada langkah pengesanan awal yang baik terhadapnya. Sekiranya berlaku alahan, jerami demam dan asma, penghindaran alergen adalah langkah terapi pertama. Penyedutan pelbagai ubat asma - termasuk kortison - biasanya diperlukan pada penyakit akut. Hiposensitisasi terhadap alergen terkuat dijalankan dalam selang bebas gejala dan dapat melemahkan manifestasi penyakit ini. Menginap di pergunungan tinggi tanpa debunga atau di kesihatan resort di tepi laut sangat membantu untuk alahan penghidap. Menghirup wap penting memberikan kelegaan untuk kesejukan menghidu. Dengan bronkitis kronik, COPD atau kanser paru-paru nikotin penolakan adalah urutan teratas. Sebagai tambahan kepada banyak petua tentang cara berputus asa rokok, ada hotline untuk tembakau pemberhentian pesakit kanser yang merokok. Sudah tentu, ada prosedur khas untuk setiap penyakit dengan ubat atau pembedahan - lebih banyak maklumat boleh didapati di penyakit masing-masing.

Langkah berjaga-jaga: langkah pencegahan

Bernafas - dan bernafas secara mendalam, sedar dan betul - adalah sebahagian daripada ajaran Maznadan, yoga latihan dan banyak pengajaran pergerakan lain. Senaman membantu walaupun dengan asma - pesakit merasa lebih sihat dan kurang mendapat belas kasihan penyakit ini. Pencegahan sangat penting bagi banyak orang penyakit paru-paru - berhenti rokok semasa mengandung, dalam menemani anak-anak atau bahkan di khalayak ramai semestinya menjadi masalah. Vaksinasi terhadap mempengaruhi atau pneumokokus memberikan perlindungan yang berkesan terhadap radang paru-paru yang agresif semasa musim sejuk. zink-kaya makanan bermanfaat untuk kedua-dua alahan dan batuk kering - kekurangan zink menjadikan alahan cepat pecah dan batuk kering dadah bekerja lebih teruk.