Meridian pemanas tiga (3E) | Meridian Akupunktur

Meridian pemanas tiga (3E)

Ia bermula pada lipatan kuku lateral cincin jari dan bergerak di bahagian belakang tangan antara ulna dan jejari ke siku dan lengan atas belakang. Ini membentuk "mata bahu belakang", melintasi leher, di atas tulang temporal, bulatkan telinga dan akhirnya berakhir pada alis sisi. Meridian triple warmer adalah meridian yang dan terdiri daripada 23 mata. Kegunaan dalam TCM: aduan semasa meridian (penyakit telinga, kepala, mati rasa, penyakit mata, sakit kepala temporal, migrain, bahu posterior), sakit sayap, penyelarasan fungsi bernafas, pencernaan, urogenital; kepekaan terhadap cuaca dan angin.

Meridian Pundi Hempedu (Gb)

Meridian pundi hempedu bermula di sudut luar mata dan zigzag di seberang kepala kepada leher. Melalui tulang selangka, cawangan utama berjalan di atas sisi dada dinding ke kawasan pinggul. Lebih jauh ia berjalan di sepanjang sisi luar kaki dan berakhir di bahagian luar jari kaki ke-4. The hempedu meridian adalah meridian yang dan terdiri daripada 44 mata. Petunjuk dalam TCM: Kesakitan dalam kursus meridian, penyakit bilier, penyakit telinga, tinnitus, pening, perubahan emosi.

Meridian hati (Le)

Meridian ini bermula pada lipatan kuku lateral jari kaki besar dan berjalan di bahagian belakang kaki dan bahagian bawah kaki kaki kepada sendi lutut. Ia berterusan di bahagian dalam paha sejak tulang kemaluan dan berakhir di ruang interkostal ke-6 pada garis menegak khayalan puting. Yang hati meridian adalah meridian yin dan terdiri daripada 14 mata. Petunjuk dalam TCM: aduan semasa meridian, neuromotoricity, kemurungan, aduan mata, hati dianggap sebagai darah takungan, bertanggungjawab untuk kelancaran aliran darah, oleh itu dalam "penyakit darah" (haid, tekanan darah).

Meridian luar biasa dan mata tambahan

Selain 12 meridian utama terdapat 8 meridian luar biasa. Mereka membentuk sistem mereka sendiri dan berasal dari buah pinggang intipati Jing menyimpan buah pinggang. Esensi renal ini mengalir ke seluruh badan melalui meridian yang luar biasa.

Kecuali untuk "reka bentuk kapal ”(Ren Mai) dan“ kapal tongkat ”(Du Mai), meridian luar biasa tidak mempunyai titik tersendiri. Mereka tidak dihubungkan ke litar fungsional dan tidak boleh dibahagikan kepada Yin atau Yang. Fungsi mereka adalah untuk mengangkut dan mengawal intipati.

Mereka berfungsi sebagai takungan tenaga berlebihan meridian utama tanpa mengambil bahagian dalam kitaran biasa "Qi" (tenaga hidup). Namun, mereka dapat mengambil alih dan menyimpan lebihan tenaga meridian utama untuk melepaskannya apabila diperlukan. Penggunaan meridian yang luar biasa sangat berkesan untuk penyakit kronik kesakitan dan aduan psikosomatik.

Tetapi: terlalu banyak jarum meridian yang luar biasa boleh menyebabkan keadaan keletihan! Meridian luar biasa dibahagikan kepada 4 pasang, masing-masing memberikan tenaga kepada bahagian tubuh tertentu. Meridian diaktifkan dengan jarum titik pembukaan (titik kunci) dan titik sambungan.

. reka bentuk kapal ("Ren Mai" - singkatan Ren) Ren Mai bermula di pelvis bawah dan menarik secara dangkal di sepanjang garis pusat badan depan ke atas dan berakhir di bawah bahagian bawah bibir. Ia terdiri daripada 24 mata. Titik pembukaan adalah Lu 7 (paru-paru titik meridian 7) dan titik gandingan Ni 6 (buah pinggang titik meridian 6).

. reka bentuk kapal bersentuhan dengan semua meridian yin, juga disebut "laut merinian yin" dan dianggap sebagai takungan tenaga penyeimbangan (Qi) meridian ini. Kapal hendal ("Du Mai" - singkatan LG) Du Mai bermula di sebelah anus/dubur. dan menarik tulang belakang ke atas di atas hujung tulang ekor. Ia melintasi garis tengah kepala dan berakhir di bahagian dalam bahagian atas bibir.

Ia terdiri daripada 28 mata. Titik pembukaan adalah 3 dan titik gandingan Bl 62. Kapal selang juga disebut "laut yang meridian" kerana dihubungkan ke semua meridian yang.

Ini "mengatur" Qi semua meridian ini. Ia adalah pembawa tenaga keturunan dan sejenis kapal pengumpul tenaga aktif (yang). Petunjuk utama adalah penyakit yang disebabkan oleh "angin dan sejuk", demam, tulang belakang kesakitan dan gangguan mental.

Meridian Tendinomuskular Meridian Tendinomuskular mempunyai kursus planar, dangkal. Mereka tidak mempunyai poin tersendiri, tetapi mengikuti perjalanan meridian utama. Titik menyakitkan semasa meridian (yang disebut "poin Ashi") juga dikira di antara meridian ini.

Meridian tendinomuskular bermula pada titik antik pertama (lihat di bawah) dan berakhir pada titik bergabung yang disebut. Pada titik penyambungan, 1 Yin atau 3 Yang meridian dari kawasan badan tertentu bersatu. Meridian tendinomuskular digunakan untuk menangkis pengaruh bioklimatik.

Mata tambahan Titik tambahan adalah akupunktur titik yang terletak di luar meridian utama. Hingga 1500 poin tambahan dijelaskan dalam literatur. Mereka dijelaskan secara berbeza dalam kesusasteraan.