Gigi susu | Gigi anatomi

Gigi susu

Gigi tumbuh-tumbuhan gigi sesuai dengan struktur dan bentuknya dengan gigi palsu kekal. Kecuali bahawa prololar hilang, di tempatnya adalah geraham susu. Tidak ada gigi kebijaksanaan.

Oleh kerana ketiadaan beberapa gigi, daunnya gigi hanya terdiri daripada 20 gigi. Sudah tentu, yang gigi susu jauh lebih kecil dan lapisan individu enamel dan dentin jauh lebih nipis, yang menjadikannya lebih mudah diserang karies. Akar dari gigi susu secara beransur-ansur diserap sehingga hanya mahkota yang tersisa dan gigi jatuh untuk memberi ruang kepada gigi kekal.

Gigi taring

. taring (lat. Dens caninus, "gigi anjing") adalah gigi kerucut di gigi di belakang gigi seri dan di hadapan premolar. Nama taring merujuk kepada perbezaan lengkungan gigi pada ketika ini.

Dalam rahang atas yang taring adalah gigi paling utama di rahang atas tulang (rahang atas). Manusia mempunyai satu taring per setengah rahang di bahagian atas dan Rahang bawah, sejumlah 4 taring. Ia berada di kedudukan ketiga dan merupakan gigi terbesar di kawasan anterior.

Taring adalah peralihan antara gigi depan (gigi seri) dan gigi sisi (gigi geraham). Taring sudah diletakkan di gigi palsu, letusan gigi pertama berlaku pada usia 1.5 tahun. Penembusan gigi taring kekal berlaku kira-kira pada usia 11 tahun.

Setiap taring mempunyai akar yang mengandungi terusan. Akar ini sebahagiannya agak rata. Taring atas juga mempunyai ciri akar yang berbeza dengan kelengkungan di hujung akarnya.

Kedua-dua ciri hilang di taring bawah. Akar taring bawah lebih pendek, sehingga di sini mahkota sedikit lebih panjang daripada akarnya. Alih-alih permukaan oklusal, mahkota taring hanya mempunyai hujung cusp (hujung taring) dengan dua tepi sisipan pendek.

Permukaan samaran taring, tidak seperti gigi seri, dibahagikan kepada dua bahagian: bahagian mesial (depan) dan separuh distal (belakang). Bahagian ini membentuk sudut antara 20 ° antara satu sama lain. Selanjutnya, gigi taring, seperti hampir semua gigi, mempunyai kelengkungan sedikit dari pinggir torehan ke leher gigi.

Tepi sisir taring kurang runcing daripada gigi seri dan tidak betul-betul berada di tengah-tengah tepi sisir, tetapi sedikit digerakkan ke depan. Terdapat juga perbezaan kecil antara taring atas dan bawah. Oleh itu, taring bawah biasanya sedikit lebih kecil daripada yang lebih rendah.

Gigi seri

Gigi seri (lat. Dentes incisivi) digunakan untuk menggigit makanan. Mereka terletak di bahagian depan rahang dan manusia mempunyai 4 gigi seri masing-masing di bahagian atas dan bawah.

Ini bermaksud dua gigi seri tengah dan dua sisi di bahagian atas dan bawah. Di dalam formula gigi, gigi seri tengah ditetapkan dengan nombor 11, 21, 31 dan 41, gigi seri lateral dengan nombor 12, 22, 32 dan 42 di bahagian atas dan bawah. Taring, yang juga milik "gigi depan", berbatasan dengan gigi seri.

Perbezaan gigi kekal individu di gigi palsu adalah berdasarkan kedudukan mereka di gigi dan fungsinya. Seperti gigi lain di gigi palsu manusia, gigi seri terdiri dari mahkota, yang leher gigi dan akar gigi. Mahkota gigi agak rata dan tajam sesuai dengan fungsinya, menggigit makanan, yang membuatnya mudah digigit.

Selain itu, setiap gigi terdiri dari lapisan yang berlainan, yang ditutupi oleh enamel di luar. Di bahagian dalam adalah dentin, yang seterusnya menutup pulpa. Akar gigi ditutup oleh simen gigi hingga peralihan ke leher gigi.