Terapi pemakanan ADS

Sinonim dalam erti kata yang lebih luas

, Hans-guck-in-die-Luftt, ADS, Attention Deficit Syndrome, ADD, Attention - Deficit - Disorder, Psychoorganic Syndrome (POS), minimum otak sindrom, gangguan tingkah laku dengan gangguan perhatian dan tumpuan, gangguan defisit perhatian. Sindrom Hyperactivity Deficit Perhatian, Fidgety Philip Syndrome, Fidgety Philip, Psychoorganic Syndrome (POS), Hyperkinetic Syndrome (HKS), ADHD Fidgety Phil, ADHD.

definisi

Anak-anak yang mengalami kekurangan perhatian dapat muncul dalam dua varian tingkah laku yang berbeza, satu dengan hiperaktif, kemudian kita bicarakan ADHD, yang lain tanpa hiperaktif, maka kita bercakap mengenai ADD. Di samping itu, terdapat varian yang gejalanya terdiri ADHD dan ADD, yang disebut jenis campuran. Bermasalah bukan sahaja kekurangan tumpuan tetapi juga gejala yang menyertainya yang boleh disebabkan oleh kekurangan perhatian.

Sebagai tambahan kepada akibat dan beban yang besar terhadap situasi rumah tangga dan akhirnya keluarga, anak-anak ADHD juga sering mengalami penurunan prestasi akademik. Tidak jarang mencari a diskalkulia dan / atau kelemahan membaca dan ejaan. Tidak boleh dilupakan bahawa kanak-kanak ADS tidak semestinya mempunyai prestasi yang lebih lemah.

Dalam kerangka diagnosis, kanak-kanak dengan kecerdasan di atas rata-rata juga didiagnosis. Kerana cara mereka bersikap terhadap dunia luar, seringkali sangat sukar untuk mengenal pasti bakat. Terapi pemakanan - Apa itu?

Sebagai komponen naturopati klasik, terapi pemakanan mengandaikan bahawa semua zat yang kita makan selama sehari mempunyai kesan khusus pada tubuh kita. Pada prinsipnya, ini melibatkan keseimbangan, sihat, tetapi juga enak diet, di mana makanan tumbuhan adalah komponen penting. Bergantung pada gambaran klinikal, yang diet kemudian ditambah dengan spesifik makanan tambahan atau berubah.

Sebagai bentuk terapi yang harus disesuaikan secara individu, ia berada di tangan yang berpengalaman! Sama ada dan sejauh mana terapi pemakanan boleh berkesan sekiranya sindrom defisit perhatian tidak dinilai secara seragam. Beberapa bentuk yang melampau (lihat di bawah) telah terbukti tidak berkesan atau bahkan negatif.

Seseorang mesti selalu diberi amaran agar tidak seimbang diet dan terlalu banyak makanan tambahan. Jangan cuba melaksanakan sendiri bentuk terapi yang diiklankan pada tahap ini sendiri. Rujuk doktor pilihan anda atau ahli terapi pemakanan.

Terapi nutrien (ubat ortomolekul, terapi ortomolekul)

Terapi nutrien juga menganggap ketidakseimbangan zat messenger di otak. Sebagai tambahan, penyelidikan khusus telah menunjukkan bahawa, selain ketidakseimbangan zat messenger, defisit nutrien juga dapat dikesan dengan cara yang terlalu dimensi. Akibatnya, ada kekurangan asam lemak tertentu (omega 3) dan mineral, yang harus dikompensasi dengan diet yang disasarkan dan makanan tambahan (zink, vitamin E, magnesium).

Namun, tidak cukup untuk "menanamkan" ini tambahan pada setiap kanak-kanak dengan gangguan defisit perhatian. Dalam kombinasi dengan bentuk terapi lain, ibu bapa sering melaporkan kejayaan terapi nutrien. Terutama penambahbaikan perubahan emosi pada kanak-kanak ADHD, tetapi juga pengurangan tingkah laku agresif pada kanak-kanak ADHD disebutkan.