Telinga luar

Sinonim

Latin: Aruis externa Bahasa Inggeris: telinga luaran

definisi

Telinga luar adalah tahap pertama alat pengalir suara, di sebelah telinga tengah. Telinga luar merangkumi pinna (auricle), luaran terusan pendengaran (meatus akustik luaran) dan gegendang telinga (membran timpani), yang membentuk sempadan dengan telinga tengah. Komponen penting pertama telinga luar adalah pinna.

Ia merangkumi elastik rawan pinggan (Cartilago auriculae). Kulit terletak rapat dengannya. Dari luar, aurikel setiap orang mempunyai bentuk individu.

Ini dibentuk oleh heliks, anthelix, tragus dan antitragus struktur tulang rawan. Cuping telinga (Lobus auriculae) adalah satu-satunya bahagian yang bebas dari rawan dan boleh digabungkan bersama atau digantung dengan bebas sebagai bonjolan. Otot telinga tergolong dalam otot wajah yang meniru dan diinervasi oleh saraf kranial ke-7 (saraf muka).

Dalam kebanyakan kes, bagaimanapun, mereka merosot dan tidak berfungsi. Itulah sebabnya sangat sedikit orang yang secara sedar dapat menggerakkan telinga mereka. Auricle dibekalkan dengan sangat baik darah, yang digunakan untuk pengaturan suhu.

Sekiranya suhu badan terlalu tinggi, lebih banyak darah diarahkan ke aurikel dan disejukkan oleh aliran udara luaran. Semua orang pastinya biasa dengan fenomena "telinga merah" dalam situasi memalukan atau menakutkan. Namun, kerana tidak ada lapisan lemak penebat di sekitar aurikel, radang dingin dapat berlaku dengan cepat, terutamanya di kawasan atas.

Kesan pengatur suhu melalui telinga pastinya penting sekunder pada manusia, seperti kelenjar peluh dan mekanisme lain dapat mengatur suhu badan dengan lebih berkesan. Di kerajaan binatang, misalnya dengan gajah, kejayaannya lebih jelas. Terdapat juga pelbagai limfa simpul di telinga luar, yang boleh membengkak semasa proses keradangan.

Auricle mengumpulkan suara masuk sebagai semacam corong, yang kemudian meneruskan jalannya melalui luaran terusan pendengaran. Fungsi corong ini sangat penting untuk pendengaran arah. Perbezaan dibuat antara "atas / bawah" dan "depan / belakang", yang dijamin oleh lipatan pinna, karena ini mencerminkan atau memperkuat frekuensi suara yang berlainan.

Neuron pusat menilai maklumat ini. Luaran terusan pendengaran (bahagian telinga luar) panjangnya sekitar 3cm dan diameter rata-rata 0.6cm. Pada bahagian awalnya terdiri terutamanya daripada elastik rawan.

Ke arah gegendang telinga dindingnya semakin banyak dibentuk oleh dinding bertulang. Ia memiliki kursus berbentuk S, yang sangat penting ketika memeriksa gegendang telinga dengan otoskop. Di sini, auricle mesti ditarik ke belakang dan ke atas sehingga bahagian tulang rawan diregangkan dan diluruskan keluar, corong otoskop dapat dimasukkan dan pandangan gendang telinga terungkap.

Terutama di bahagian anterior terdapat kelenjar sebum dan ceruminal. Yang terakhir menghasilkan rembesan cecair nipis yang, bersama dengan sebum dan sel mati, terbentuk telinga (cerumen). Biasanya, lemak babi ini berfungsi sebagai perlindungan terhadap penembusan benda asing dan terhadap pengeringan kulit di saluran pendengaran.

Namun, jika dihasilkan secara berlebihan, ia dapat mengurangkan prestasi pendengaran. Juga, pembengkakan rembesan apabila terkena air dan juga selepasnya hilang pendengaran adalah mungkin. Gendang telinga yang sihat (bahagian telinga luar) berwarna kelabu mutiara, berbentuk bulat-bulat dan mempunyai luas kira-kira.

75 mm2. Ia dapat dibahagikan kepada empat kuadran mengikut arah jam: Pembahagian ini dibuat di sepanjang jalur cahaya (Stria mellearis), yang tergolong dalam pegangan tukul lut sinar, dan tegak lurus ke garis ini, yang melintasi pusar (umbo). Pusar membentuk hujung bawah gegendang telinga yang disatu ke pemegang tukul.

Pembahagian ini penting secara klinikal, kerana memungkinkan penerangan yang lebih baik mengenai penyetempatan perubahan patologi. Dalam gendang telinga normal, refleks cahaya dihasilkan di kuadran II, yang memberikan maklumat mengenai ketegangan gendang telinga. Pada prinsipnya, bagaimanapun, gendang telinga dapat dibahagikan kepada bahagian yang kecil (pars flaccida, shrapnel membran) dan bahagian yang lebih besar dan tegang (pars tensa).

Bahagian tengah gendang telinga berbentuk corong dan ditarik ke arah pusar. Fungsi gendang telinga adalah untuk menghantar suara ke rantai ossikular dan dengan demikian ke rongga timpani (telinga tengah). Suara yang masuk menyebabkan gendang telinga bergetar secara mekanikal, yang kemudiannya dihantar melalui tukul, landasan dan stapes ke tingkap bujur, menyebabkan telinga dalam cecair untuk bergetar. Penukaran sebenar gelombang bunyi menjadi impuls elektrik kemudian berlaku di telinga dalam. - Saya: bahagian atas depan

  • II: bahagian bawah depan
  • III: belakang bawah
  • IV: belakang atas.