Nilai pH

Sebaik-baiknya, terdapat a mengimbangi antara asid dan asas sama seperti pengambilan makanan harus seimbang dengan perkumuhan sisa metabolik yang seterusnya. Nisbah pengambilan tenaga kepada perbelanjaan tenaga juga harus dalam mengimbangi.

Bahan penampan dalam darah

. darah dalam organisma manusia mempunyai pH 7.35 hingga 7.45 - jadi ia sedikit beralkali. Nilai pH ini mesti dikekalkan sentiasa untuk badan berfungsi secara optimum. Atas sebab ini, darah mempunyai apa yang dipanggil bahan penimbal. Ini memastikan bahawa nilai pH bagi darah tidak berubah serta merta asid dilepaskan ke dalam darah. Dengan bantuan bahan penimbal, asid boleh diseimbangkan (dineutralkan) dan nilai pH dikekalkan tetap.

Sisa metabolik berasid sampai ke organ perkumuhan melalui darah. Asid karbonik, sebagai contoh, dihembus sebagai karbon dioksida melalui paru-paru. Asid lain disingkirkan oleh buah pinggang dan dikumuhkan dalam air kencing. Istilah asid-bes mengimbangi digunakan untuk menerangkan interaksi kedua-dua komponen.

Pengukuran PH

Dalam kes paling mudah, anda boleh menentukan status asid-bes peribadi anda dengan mengukur pH dalam air kencing anda. Anda boleh mendapatkan jalur ujian yang sesuai di kaunter di farmasi. Pastikan sekurang-kurangnya julat pH 5.6 hingga 8.0 dilindungi. Walau bagaimanapun, ambil perhatian bahawa pengukuran sekali sahaja tidak memberikan sebarang maklumat.

Adalah lebih baik untuk memulakan dengan mengukur tahap pH setiap kali anda pergi ke tandas selama beberapa (5-7) hari, mencatatnya dan masa. Juga buat nota tentang apa yang anda makan dan minum. Kemudian rekod nilai pada carta.

Nilai pH yang ideal

Sebaik-baiknya, nilai pH harus menunjukkan turun naik sepanjang hari dan berada dalam lengkung putih dalam rajah di bawah. Perlu ada nilai pH yang melebihi pH 7 (pH 7 ialah pH neutral). Tidak semua nilai pH kursus harian mesti sentiasa melebihi pH 7. Pada waktu pagi, sebagai contoh, air kencing adalah berasid, iaitu, nilai ph normal kemudian antara 5 dan 6, manakala selepas makan tengah hari ia selalunya boleh meningkat melebihi 8, iaitu ke dalam asas.

Profil harian peribadi

Jika profil harian peribadi anda menyimpang beberapa kali dengan kuat daripada "lengkung ideal" yang ditunjukkan dalam rajah, atau jika keputusan anda pada dasarnya berada di luar julat turun naik nilai optimum, anda seharusnya berasa terdorong untuk mengubah sesuatu. Anda akan lihat, ia lebih mudah daripada yang anda fikirkan pada masa ini!

Profil harian peribadi anda membantu anda memantau perkembangan perkumuhan asid badan anda. Tetapi ia juga merupakan asas yang kukuh untuk perbincangan dengan doktor atau pengamal alternatif anda.

By the way: hampir semua ahli farmasi mengesyorkan penggunaan jalur ujian pH untuk pengukuran sendiri status asid apabila anda meminta sediaan alkali.