Pendekatan fisioterapeutik untuk stenosis tulang belakang di punggung bawah | Latihan stenosis saluran tulang belakang

Pendekatan fisioterapeutik untuk stenosis tulang belakang di punggung bawah

Pendekatan yang paling penting dan menjanjikan dalam terapi stenosis tulang belakang pada tulang belakang lumbar adalah pergerakan. Pergerakan mengekalkan darah peredaran dan otot, meningkatkan kelenturan dan melindungi daripada kedudukan kaku panjang dan tekanan berterusan pada struktur yang terlalu banyak. Berjalan dengan cepat dan bukannya terus berdiri disarankan, pukulan belakang, berjalan dan mengambil basikal lebih kerap.

Pesakit usia lanjut khususnya harus menjaga agar tetap cergas. Dalam fisioterapi, strukturnya dapat diatasi dengan cengkaman terapi manual, seperti tarikan tulang belakang. Ini juga disebabkan oleh kedudukan di sling table dan biasanya membawa kelegaan yang menyenangkan.

Walau bagaimanapun, dalam jangka masa panjang, penting untuk melatih otot yang stabil di sekitar tulang belakang. Latihan statik untuk belakang dan perut sesuai. Latihan yang sesuai adalah, misalnya, kedudukan papan di lengan sokongan, push-up, dll. Latihan statik boleh didapati dalam artikel Latihan isometrik fisioterapi.

Bagaimana ia menyempitkan saluran tulang belakang - Sebabnya

Terusan tulang belakang stenosis biasanya disebabkan oleh tanda penuaan. Melalui keausan cakera intervertebral sepanjang hayat, tubuh berusaha mengekalkan tempatnya melalui pelekatan tulang ke vertebra. Walau bagaimanapun, lampiran ini memberi tekanan pada struktur, seperti tulang belakang saraf di lubang keluar mereka.

Ligamen penstabil juga dapat menebal dan memberikan tekanan tambahan. Punca lain dari terusan tulang belakang stenosis boleh menjadi apa yang disebut spondylolisthesis. Kerana ketidakstabilan sistem pasif dan aktif, vertebra individu tergelincir dari kedudukan fisiologi mereka dan dengan demikian juga menyebabkan kekurangan ruang.

Latihan khusus boleh didapati dalam artikel Fisioterapi Spondylolisthesis. Dalam kebanyakan kes, terusan tulang belakang stenosis adalah penyakit degeneratif pada orang tua. Penyakit ini sering bermula dengan kesakitan di punggung bawah.

Kerana tekanan pada saraf, Ini kesakitan boleh memancar ke kaki. Setelah jangka masa yang lebih lama, rasa mati rasa, kelemahan dan rasa berat di kaki ditambahkan. Gejala yang tidak menyenangkan menyebabkan jarak berjalan kaki yang terhad.

. kesakitan berlaku terutamanya ketika berdiri dan berjalan, serta semasa pemanjangan belakang, di mana strukturnya semakin tersekat. Sebagai langkah pencegahan, ada kelegaan. Dalam bahasa umum, ini juga dikenali sebagai penyakit tingkap kedai: Orang yang terkena harus berdiri secara kekal dan sedikit menekuk badan atas ke depan untuk melegakan punggung bawah, seperti ketika mereka pergi membeli-belah tingkap, di mana mereka berhenti dan membengkok berulang-ulang untuk melihat sesuatu. Duduk dan, misalnya, menunggang basikal juga memberi kesan melegakan di bahagian belakang.