Beban yang betul | Cuff rotator koyak - fisioterapi, senaman dan penyembuhan

Beban yang betul

. sendi bahu terdiri daripada soket (akromion), bilah bahu, tulang selangka dan lengan atas. Semua pasangan bersama bertanggungjawab untuk pergerakan lengan, dan setiap pasangan bersama boleh menyebabkan pergerakan terhad atau kesakitan sekiranya berlaku gangguan. Bergantung pada sama ada pembedahan atau rawatan konservatif telah dilakukan, kapasiti beban ditentukan.

 • Dalam rawatan konservatif, kortison suntikan diberikan sebagai tambahan kepada fisioterapi untuk mengurangkan keradangan dan kesakitan. Rawatan ini berlangsung selama beberapa minggu dan di atas semua harus membawa kepada peningkatan pergerakan dan kesakitan kelegaan. Namun, kerana tidak ada pembalut atau serpihan, beban berterusan selalu ada, yang meminimumkan kejayaan terapi.

  Pada awal terapi, bahu digerakkan secara pasif dan aktif. Sekiranya ini berfungsi hampir tanpa rasa sakit, berat kecil boleh digunakan. Dengan peningkatan kekuatan dan mobiliti, julat pergerakan dan berat latihan disesuaikan dan bertambah secara progresif.

 • Selepas rawatan pembedahan, pesakit diberi penculikan bantal, yang melarang penambahan dan pergerakan lebih jauh mengenai penyesuaian bantal.

  Pergerakan hanya boleh dilakukan dengan bantuan ahli fisioterapi, kerana pesakit akan mengalami ketegangan otot dengan segera. Pada mulanya hanya langkah pasif semata-mata yang dibenarkan. Kedudukan di penculikan bantal berlangsung selama kira-kira 6 minggu dan pakar bedah membuat rancangan rawatan individu yang disesuaikan dengan kecederaan.

  Rancangan ini harus diikuti oleh ahli terapi dan pesakit. Sebaik sahaja penculikan bantal boleh dikeluarkan, pesakit boleh bergerak dengan bebas. Selanjutnya, beban dan sokongan pesakit harus dielakkan. Doktor tidak membenarkan kapasiti muatan penuh sekurang-kurangnya enam bulan.

Latihan untuk di rumah

Dalam kes a pemadam pemutar pecah, beberapa senaman sangat berkesan dan harus dilakukan secara berkala di rumah. Khususnya, otot sekitar dilatih untuk mengurangkan beban pada sendi bahu. Latihan lebih lanjut dapat dilihat dalam artikel: “Pemadam pemutar pecah - latihan untuk meniru "dan"Latihan untuk manset rotator".

 • leher otot: Dalam kedudukan terlentang angkat kepala dan cuba tahan selama beberapa saat. Tulang belakang serviks diregangkan. Perlahankan jangka masa.

  Dengan cara yang sama di tempat duduk, letakkan tangan anda di pipi anda, putar tangan anda kepala ke satu sisi, tegangkan tangan anda dan tahan selama beberapa saat.

 • Punggung atas: Punggung atas juga sangat penting, kerana otot-otot di GCS dan di antara bilah bahu harus cukup kuat untuk menggerakkan sendi bahu seboleh-bolehnya tanpa keluar dari jalan belakang. Terutama rhomboid itu penting. Latihan Rhomboids: jaga tegak tempat duduk, perut dan belakang, tarik siku ke belakang pada sudut 90 ° pada badan dan tarik bilah bahu bersama (mendayung pergerakan).

  Sebagai alternatif, latihan juga dapat dilakukan dalam posisi rawan dan diperkuat dengan a bar or di sana. Tongkat ditarik ke dalam leher dan pandangan dihala ke bawah.

 • Punggung atas: Latissimus bermula di bahu dan menarik bahagian belakang ke tengah belakang sepanjang dan memastikan bahu ditarik ke bawah. Sekiranya otot terlalu lemah, aspek positif untuk menurunkan boleh dibatalkan dan harus dilatih dengan sewajarnya.

  Sekiranya bahu menyakitkan, lengan boleh diletakkan di tepi meja dengan kira-kira. 80 ° lenturan masuk sendi siku. Ini kemudian memberi tekanan di atas meja. Sekiranya pergerakan bebas tidak menyakitkan, otot dapat dilatih secara berbeza: duduk tegak, jaga ketegangan perut dan belakang, peregangan lengan ke atas dan tarik siku ke bawah pada sudut 90 ° di sisi, sehingga menarik bilah bahu bersama (tarik lat ).

 • Pada fasa akut, senaman pendulum adalah latihan melegakan yang sangat menyenangkan, dengan syarat lengan tidak tetap dalam bantalan penculikan. Biarkan lengan menggantung di sebelah badan dan ayunkan.
 • Untuk melonggarkan seluruh bahu-leher kawasan di antara, bulatkan bahu atau panjangkan trapezius dengan regangan satu lengan ke bawah dan menggerakkan kepala ke seberang.