Beban yang betul | Rawatan fraktur pergelangan kaki Trimalleolar

Beban yang betul

Batasan beban bergantung pada sama ada patah dirawat secara konservatif atau pembedahan, dan dalam kes terakhir mengenai jenis pembedahan. Dalam kebanyakan kes, trimalleolar buku lali patah dikurangkan secara pembedahan dan diperbaiki dengan piring dan skru. Dalam kes ini, kaki yang terjejas biasanya dapat dimuat dengan segera dengan berat separa 15-25 kg dan dirawat secara fungsional dalam fisioterapi.

Biasanya, sekatan pergerakan tertentu berlaku untuk latihan selama 4-6 minggu, seperti mengelakkan kaki menarik lebih dari 90 ° dan mengelakkan pergerakan putaran. Dalam kebanyakan kes, kaki dapat dimuat sepenuhnya sekali lagi selepas 6-8 minggu. Berat badan penuh bermaksud berjalan normal dan berdiri dalam kehidupan seharian dan di tempat kerja. Sukan, terutamanya sukan dengan tekanan tinggi pada buku lali sendi seperti berjoging atau sukan bola, hanya boleh dimulakan lagi setelah 3-6 bulan.

Berapa lama tidak dapat bekerja

Apabila orang yang terkena trimalleolar buku lali patah sesuai sepenuhnya untuk bekerja lagi bergantung kepada keparahan kecederaan, proses penyembuhan dan juga jenis pekerjaan yang dilakukan. Sebagai peraturan, cuti sakit ditetapkan menjadi 4-6 minggu setelah operasi, dan selepas itu pekerjaan dengan, dalam kes terbaik, kerja tidak aktif dapat disambung semula. Dalam kes khas, misalnya selepas polytraumas, orang yang terkena juga bermula bekerja sambilan selama 4 jam sehari dan kemudian meningkatkan aktiviti, bergantung pada ketahanannya, hingga pekerjaan sepenuh masa. Sekiranya aktiviti yang memerlukan ketahanan dan kelenturan fizikal yang tinggi, cuti sakit juga boleh diperpanjang lebih lama daripada 6 minggu. Komplikasi pasca operasi dan kerosakan akibatnya juga dapat memanjangkan tempoh ketidakupayaan untuk bekerja.

Operasi

Trimalleolar patah kaki buku lali dirawat secara pembedahan dalam kebanyakan kes, terutamanya jika hubungan ligamen antara tibia dan fibula, syndesmosis, juga cedera. Hanya dengan cara ini dapat tulang dikurangkan setepat mungkin untuk mencapai hasil yang terbaik sehubungan dengan mobiliti dan ketahanan sendi buku lali. Operasi dilakukan di bawah anestesia am dan pesakit biasanya dimasukkan ke hospital selama 3-5 hari.

Bahagian sendi pertama dikurangkan di bawah operasi dan kemudian diposisikan semula dengan skru dan plat untuk mencapai kedudukan yang paling tepat secara anatomi. Zon serpihan juga boleh diperbaiki dengan bantuan plat sudut stabil. Selepas operasi, beban separa sekitar 20 kg mesti dikekalkan hingga 6 minggu.

Oleh itu, fisioterapi bermula di hospital dengan latihan berjalan pada sokongan dan menggerakkan latihan ke arah yang dibenarkan. Fisioterapi pesakit dalam biasanya diikuti dengan terapi pesakit luar untuk pemulihan fungsional. Bahan yang digunakan dalam operasi dapat dikeluarkan setelah satu tahun paling awal, dalam beberapa kes, ia dibiarkan pada sendi jika tidak menyebabkan kesakitan atau menyekat pergerakan.