Penjagaan Kulit Yang Betul pada Musim Panas

Kekuatan matahari dipandang rendah oleh kebanyakan orang. Sebaik sahaja sinar hangat pertama sampai ke bumi, banyak yang bergegas keluar dengan berpakaian ringan untuk berjemur. Sedikit yang menyedari bahaya yang ditimbulkan oleh sinaran UVA dan UVB. Oleh itu, adalah mustahak untuk mencari perlindungan terbaik untuk anda sendiri kulit jenis dan penjagaan kulit yang sesuai untuk musim panas.

Jenis kulit mana yang memerlukan pelindung matahari?

Mencari yang betul kulit krim penjagaan untuk diri sendiri pada musim panas tidak selalu mudah. Dermatologi membezakan antara empat jenis kulit:

  • Kulit jenis I dicirikan oleh kulit yang sangat pucat, mata ringan, merah atau berambut perang rambut dan sering jeragat. Masa perlindungan diri jenis kulit ini berjumlah maksimum lima hingga sepuluh minit, sehingga disarankan faktor perlindungan cahaya matahari 40 atau 50+.
  • Orang dengan jenis kulit II mempunyai warna berambut perang rambut, mata biru atau hijau dan juga kulit yang cerah. Mereka boleh berjemur tanpa perlindungan selama kira-kira sepuluh hingga dua puluh minit tanpa gejala, jadi a faktor perlindungan cahaya matahari dari 25 hingga 40 sudah cukup.
  • Orang dengan mata kelabu atau coklat, coklat rambut dan kulit sederhana tergolong dalam kulit jenis III, yang masa perlindungan diri sudah 20 hingga 30 minit. Di sini a faktor perlindungan cahaya matahari dari 25 adalah benar-benar mencukupi, jika perlu juga nilai yang lebih rendah mencukupi. Ini mesti mengetahui dan memutuskan sendiri orang yang berkenaan.
  • Krim dengan faktor perlindungan cahaya matahari antara 10 dan 20 disyorkan untuk kulit jenis IV, kerana ini mempunyai warna kulit yang gelap secara semula jadi, selain rambut hitam dan mata coklat gelap. Ini juga bermaksud bahawa perlindungan matahari semula jadi adalah yang terbaik untuk jenis kulit ini; ia boleh tinggal di bawah sinar matahari hingga 40 minit tanpa perlindungan.

Elakkan panas terik pada waktu tengah hari

Matahari bersinar pada intensiti terkuatnya pada waktu tengah hari, yang memanifestasikan dirinya bukan hanya pada panas yang tidak tertahankan, tetapi terutama dalam risiko yang sangat meningkat selaran matahari or selaran matahari. Untuk mengelakkan bahaya ini, disarankan untuk tinggal di dalam rumah semaksimal mungkin antara pukul 11 ​​pagi hingga 3 petang, atau sekurang-kurangnya di tempat teduh - memakai matahari, sudah tentu. Ini dapat mengelakkan hingga 75 peratus sinaran UVB berbahaya.

Pakai pakaian pelindung

Sinaran ultraviolet mampu menembusi tekstil. Oleh itu, penting untuk memohon matahari ke kawasan yang ditutupi pakaian juga, dan memakai pakaian pelindung yang sesuai jika perlu. Ini, sama dengan pelindung matahari, mempunyai nilai yang memberikan maklumat mengenai faktor seseorang dapat terdedah kepada cahaya matahari lebih lama. Manakala faktor perlindungan cahaya matahari krim biasanya maksimum 50, faktor perlindungan UV hingga 80 dapat dicapai dengan pakaian yang sesuai. Langkah tambahan ini sangat disarankan untuk jenis kulit sensitif I dan II.

Rehatkan kulit

Bertentangan dengan kepercayaan bahawa penggunaan semula krim secara berkala memperbaharui masa yang dihabiskan di bawah sinar matahari, masa perlindungan diri yang diperpanjang oleh faktor perlindungan cahaya matahari benar-benar berlaku sekali sepanjang hari. Memang benar bahawa perlu memohon semula krim beberapa kali sehari jika kulit bersentuhan air, pasir atau peluh untuk mengembalikan perlindungan. Namun, tidak ada yang berlaku matahari dengan SPF 20 dua kali sehari akan dapat berjemur dua kali lebih lama. Oleh itu, adalah perlu untuk memberi kulit rehat teratur di tempat teduh atau di dalam rumah. Panjang maksimum penginapan tidak boleh habis sepenuhnya; terutamanya tidak dalam satu bahagian.

Berhati-hati dengan minyak wangi

Bahan-bahan tertentu mencetuskan apa yang disebut reaksi fototoksik pada kulit apabila ia bersentuhan dengan cahaya matahari, yang menyebabkannya selaran matahariseperti gejala seperti gatal-gatal atau terbakar. Ini termasuk, di atas semua, furanokoumarin yang terdapat dalam tumbuhan. Oleh kerana bahan tumbuhan yang serupa atau serupa sering ditambahkan pada minyak wangi, penyemburan sebelum berjemur harus dielakkan dalam apa jua keadaan. Keracunan kulit seperti itu boleh menyebabkan alergi selain terbakar atau, dalam keadaan terburuk, malah menyebabkan kanser.

Kanser kulit perhatian: periksa kulit secara berkala

Namun, ini sudah dapat memicu sinaran ultraviolet saja, iaitu, tanpa reaksi fototoksik tambahan. Untuk mencegahnya, adalah penting untuk berjumpa dengan pakar dermatologi secara berkala. Bahkan kelainan kecil pada penampilan kulit harus diberi perhatian serius, kerana tanda yang tidak jelas sudah dapat menyembunyikan tahap awal kulit. kanser.

Minum banyak cecair membantu mengelakkan dehidrasi

Untuk melindungi kulit dari pengeringan dari dalam juga, bekalan cecair yang mencukupi ke tubuh sangat penting. Oleh kerana organ manusia terbesar terdiri daripada sekitar 80 peratus air dan menyimpan kira-kira satu pertiga dari jumlah cecair di dalam badan, dehidrasi disebabkan oleh pendedahan cahaya matahari yang tinggi dan berpeluh berlebihan sangat berbahaya. Walau bagaimanapun, secara lisan air pengambilan merangsang metabolisme kulit setelah hanya sepuluh minit, membekalkannya oksigen dan bertambah baik darah peredaran. Ini menjadikannya segar dan segar. Untuk sokongan kulit yang optimum, pengambilan sekurang-kurangnya 1.5 hingga 2 liter cecair setiap hari diperlukan.

Kulit sensitif memerlukan penjagaan khas

Perlindungan sinar matahari pencegahan sering tidak mencukupi untuk orang yang mempunyai kulit sensitif. Akibatnya, ini sering juga harus menggunakan "selepas matahari" yang istimewa krim, yang menyejukkan dan mengendurkan kulit setelah berjemur. Walau bagaimanapun, a sejuk mandi, keju curd atau yogurt juga menenangkan kerengsaan dan keradangan pada kulit yang mudah terdedah dengan cara semula jadi. Sebaiknya hindari wangian, kerana ini juga tekanan kulit itu. Mereka terdedah kepada kulit kering harus mengelakkan daripada terkena air dan sabun secara berlebihan dan gunakan basuh pelembap losyen dan krim dengan bahan semula jadi.