Kehamilan Kedua

Kedua mengandung hasil dalam beberapa perkara berbeza daripada yang pertama. Mengetahui sekarang "bagaimana kelinci berjalan", kebanyakan ibu mengambil keturunan yang diperbaharui dengan lebih tenang.

Berapa lama menunggu sehingga kehamilan kedua?

Tidak jarang bagi banyak pasangan yang mempunyai anak pertama mereka menginginkan yang lain tidak lama kemudian. Dengan cara ini, adik beradik berpeluang untuk berkembang bersama dan keluarga sebenar dibentuk. Di samping itu, banyak perkara dapat berjalan dengan lebih lancar dalam perkara kedua mengandung kerana ibu bapa sekarang lebih akrab dengan mereka. Sebaliknya, ibu mengandung terdedah kepada lebih banyak perkara tekanan kerana dia harus menjaga anak pertamanya sebagai tambahan. Soalan penting yang dihadapi oleh kebanyakan pasangan adalah berapa lama mereka harus menunggu hingga yang kedua mengandung. Walau bagaimanapun, tidak kira masa yang ditentukan oleh ibu bapa, ia dikaitkan dengan aspek positif dan negatif. Sekiranya anak-anak berumur kurang dari dua tahun, ibu bapa boleh mengharapkan banyak tekanan semasa tempoh pertama, kerana dua anak kecil kini memerlukan penjagaan mereka. Satu kelebihan, sebaliknya, adalah bahawa kedua beradik itu dapat bermain bersama dengan cepat. Oleh kerana cuti ibu bapa sering berlangsung lebih lama, sukar untuk kembali bekerja. Jurang usia antara tiga tahun antara anak-anak dianggap wajar. Ini mempunyai kelebihan bahawa anak pertama sudah mempunyai tahap kebebasan tertentu. Di samping itu, ibu merasa lebih senang untuk kembali ke pekerjaannya kerana selang masa kehamilan berikutnya lebih lama. Dari sudut perubatan, ibu yang baru melahirkan harus berehat sekurang-kurangnya enam bulan setelah kehamilan pertama yang berjaya. Sekiranya kelahiran adalah bahagian cesarean atau ada komplikasi, tempoh rehat yang disyorkan adalah selama dua belas bulan. Walau bagaimanapun, penilaian ini berbeza antara doktor, jadi tidak ada garis panduan yang sah.

Kali kedua: apa yang berbeza?

Sebilangan besar wanita bertindak balas terhadap kehamilan kedua mereka dengan lebih tenang, kerana mereka sekarang sudah biasa dengan prosesnya. Mereka sekarang tahu bagaimana untuk menafsirkan ketidakselesaan kecil dengan lebih baik. Walau bagaimanapun, perbezaan tertentu juga dapat dilihat. Contohnya, beberapa wanita hamil yang mengalami masalah berterusan loya semasa kehamilan pertama mereka tidak lagi merasa mual. Selain itu, kesakitan di pinggul kini muncul pada kehamilan kedua, yang disebabkan oleh ketegangan ligamen yang diperbaharui. Pergerakan bayi juga dapat dirasakan dengan lebih kuat pada kehamilan kedua. Sekiranya terdapat komplikasi pada kehamilan pertama, wanita yang terjejas sering takut bahawa mereka boleh berulang. Walau bagaimanapun, kerana setiap kehamilan mengambil jalan yang berbeza, tidak mungkin membuat prognosis yang boleh dipercayai mengenai perkara ini. Pada asasnya, ibu kini mengetahui mengenai perjalanan tubuhnya semasa hamil.

Langkah berjaga-jaga pada kehamilan kedua

Sama pentingnya dengan kehamilan pertama, pemeriksaan pencegahan juga penting pada kehamilan kedua. Contohnya, kehamilan yang berulang kencing manis atau gestosis mesti dijangkakan sekiranya ini sudah berlaku pada kehamilan pertama. Sekiranya wanita hamil pergi ke pakar sakit puan yang berbeza daripada kehamilan pertama, dia harus mengetahui dengan tepat mengenai prosedur mereka. Ini berlaku terutamanya untuk keguguran dan komplikasi. Oleh kerana pemeriksaan yang dilakukan setiap empat minggu adalah sangat penting, mereka mesti selalu dihadiri. Dalam dua minggu terakhir kehamilan, pemeriksaan dilakukan setiap dua minggu sekali. Jika tidak preeklampsia berlaku pada kehamilan pertama, risiko penyakit juga sangat rendah pada kehamilan kedua.

Cinta saudara: bagaimana saya mempersiapkan anak pertama saya untuk keturunan baru?

Kehamilan kedua juga memberi kesan kepada anak pertama. Oleh itu, sekarang bukan lagi tumpuan ibu bapa. Tidak jarang, rasa cemburu dan masalah timbul kerana ini. Atas sebab ini, anak pertama harus mempunyai bahagian dalam persiapan untuk ahli keluarga baru, jika sudah cukup umur. Anak-anak kecil, tentu saja, masih kurang memahami proses yang terlibat dalam kehamilan. Walau bagaimanapun, terdapat buku khas kanak-kanak yang dapat digunakan untuk menjelaskan kehamilan dengan cara yang mesra kanak-kanak. Masa untuk memberitahu anak pertama bahawa dia mempunyai bayi lelaki atau saudara perempuan bergantung pada usia anak. Sekiranya kanak-kanak berusia di bawah tiga tahun, disarankan untuk menunggu sehingga perutnya membesar. Sebaliknya, lebih mudah untuk menjelaskan proses kehamilan kepada anak-anak yang lebih tua. Di samping itu, anak pertama harus diberi perasaan bahawa dia masih penting bagi orang tua, agar dia tidak merasa ketinggalan.

Pernah bersesar, selalu bersesar?

Sekiranya anak itu dilahirkan oleh bahagian cesarean semasa kehamilan pertama, kebanyakan wanita mungkin mempunyai kelahiran faraj semasa kehamilan berikutnya kerana teknik sayatan moden. Walau bagaimanapun, terdapat risiko plasenta praevia atau pecahnya uterus dalam kes ini. Oleh itu, satu lagi bahagian cesarean sering dianggap lebih selamat.

Petua untuk kehidupan keluarga yang santai dengan anak kedua

Anak kedua cukup mencabar kehidupan harian keluarga muda. Oleh itu, adalah lebih mustahak bahawa ibu bapa saling berkongsi tugas walaupun selepas kelahiran. Oleh itu, rakan seharusnya bercakap tentang kehendak dan masalah mereka terlebih dahulu dan atasi bersama. Di samping itu, banyak masa dan kesabaran juga diperlukan agar keluarga baru dapat saling mencari. Bukan perkara biasa bagi anak sulung untuk berpaling ke arah ayah sekarang, yang bermaksud bahawa lebih banyak aktiviti bersama dapat dilakukan.