Trimester kedua

Trimester kedua, trimester kehamilan kedua

definisi

Istilah "trimester ke-2" merujuk pada peringkat kedua mengandung. Trimester ke-2 bermula pada minggu ke-13 pada mengandung dan berakhir dengan permulaan minggu ke-28 kehamilan.

Kursus trimester ke-2

Manusia mengandung dibahagikan secara perubatan kepada tiga bahagian yang hampir sama, yang disebut trimester. Setiap trimester ini dicirikan oleh tahap perkembangan anak yang belum lahir. Di samping itu, ibu hamil juga mungkin mengalami simptom yang berbeza semasa trimester berlainan.

Manakala trimester pertama bermula sebelum kehamilan sebenar bermula pada hari pertama haid terakhir, dari minggu ke-13 kehamilan dan seterusnya disebut trimester kedua. Sudah pada awal trimester kehamilan ke-2, tubuh ibu hamil biasanya telah terbiasa dengan perubahan hormon. Pada masa ini, organisma sudah disesuaikan secara optimum dengan perkembangan anak yang belum lahir.

Atas sebab ini, pada kebanyakan wanita dapat diperhatikan bahawa gejala kehamilan awal jelas mereda atau bahkan hilang sepenuhnya. Atas sebab ini, banyak wanita bersetuju bahawa trimester ke-2 adalah sepertiga kehamilan yang paling menyenangkan. Pada bahagian janin, tempoh pertumbuhan pesat bermula pada minggu ke-13 kehamilan.

Tinggi dan berat badan bayi yang belum lahir meningkat dengan ketara setiap minggu sepanjang trimester ini. Atas sebab ini, kebanyakan ibu hamil dapat melihat pertumbuhan perut bayi yang ketara dalam tempoh kehamilan ke-4 hingga ke-6 paling lambat. Walau bagaimanapun, seberapa cepat perut benar-benar tumbuh semasa kehamilan berbeza dari wanita ke wanita.

Perubahan dan keluhan pada trimester kedua kehamilan

Pada akhir trimester ke-2 kehamilan selambat-lambatnya, bahkan orang luar dapat melihat bahawa kehidupan baru sedang berkembang di rahim ibu mengandung. Tubuh ibu mengandung dapat disesuaikan dengan kehamilan pada masa ini. Menjelang awal trimester ke-2 kehamilan plasenta sangat matang sehingga dapat menghasilkan kehamilan hormon dengan sendirinya.

Kepekatan hormon kehamilan beta-hCG juga menurun dengan ketara pada trimester ke-2. Atas sebab ini, dapat dilihat pada kebanyakan ibu hamil bahawa gejala awal jelas mereda. Pada kebanyakan wanita, gejala khas awal kehamilan malah hilang sepenuhnya pada akhir minggu ke-12 kehamilan.

Terutama berakhirnya penyakit pagi yang ditakuti menjadikan kehamilan lebih mudah bagi wanita yang bersangkutan. Dari trimester ke-2 dan seterusnya, anak yang belum lahir dibekalkan sepenuhnya melalui plasenta. Atas sebab ini, ibu mengandung mungkin mengalami gejala yang berbeza.

Kerana peningkatan yang berkaitan dengan kehamilan di darah kelantangan, meningkat jantung kadar sekitar lima hingga sepuluh denyutan seminit dapat dilihat. Bagi ibu mengandung, degupan jantung yang dipercepat ini pada awal trimester ke-2 agak membimbangkan dan membimbangkan. Sebenarnya, ini hanyalah keluhan subjektif yang tidak mempunyai nilai penyakit.

Peningkatan pertumbuhan kelenjar susu juga boleh menyebabkan keluhan pada beberapa wanita pada trimester kehamilan ke-2. Sekitar minggu ke-16 atau ke-17 kehamilan, kelenjar susu mula menghasilkan apa yang disebut "susu pertama". Dalam keadaan tertentu, ini mungkin telah keluar dari payudara secara tidak sengaja pada trimester ke-2.

Kerana pertumbuhan kelenjar susu, sedikit tarikan pada payudara juga merupakan salah satu keluhan khas pada trimester ke-2 kehamilan. Kerana pertumbuhan anak yang stabil, organ-organ perut semakin bergeser ke arah tulang rusuk. Terutama usus dan perut sering dimampatkan semasa proses ini.

Atas sebab ini, masalah pencernaan adalah antara aduan biasa pada trimester ke-2 kehamilan. Oleh kerana berat badan bayi yang belum lahir semakin menekan pundi kencing, kerap kencing juga merupakan salah satu keluhan biasa pada trimester kehamilan ke-2. Sebilangan wanita hamil bahkan mungkin mengeluarkan air kencing secara tidak sengaja ketika batuk atau bersin.

Wanita yang terjejas sering dapat mengurangkan simptom ini dengan melakukan latihan berkala lantai pelvik otot. Di samping itu, pengembangan vena masalah dan urat varikos adalah salah satu aduan yang paling biasa berlaku pada trimester kehamilan ke-2. Aduan ini terutama mempengaruhi wanita yang sering berdiri walaupun mengandung.

Kerana semakin meningkat magnesium keperluan, gangguan kepekaan (seperti menyengat atau membakar) dan otot kejang di kaki juga boleh berlaku. Oleh kerana anak yang belum lahir terus meningkat dalam ukuran dan berat badan pada trimester ke-2 kehamilan, tisu penghubung dan epidermis ibu hamil boleh terjejas. Oleh itu, ramai wanita mengalami kemerahan atau kecoklatan stretch mark (stretch mark) semasa trimester ke-2 kehamilan.

Menjelang awal trimester kehamilan ke-2, semua organ anak yang belum lahir sudah berada di tempatnya. Walau bagaimanapun, dalam trimester ketiga kehamilan ini, saiznya meningkat dan terus matang. Selain itu, kedua-dua saluran gastrousus dan buah pinggang mula berfungsi pada trimester kehamilan ke-2.

Sementara kepala pada trimester ke-1 kehamilan secara besar-besaran berkaitan dengan bahagian ekstremitas, tulang rusuk dan perut, bahagiannya akan menyesuaikan diri dalam beberapa minggu ke depan. Di samping itu, pada trimester ke-2 kanak-kanak mula minum cecair amnion dan mengeluarkannya sebagai air kencing. Oleh kerana paru-paru belum berkembang sepenuhnya dan alveoli belum terbentang, anak yang belum lahir terus dibekalkan oksigen melalui plasenta.

Sudah pada awal trimester kehamilan ke-2, organ seksual luaran mula membezakan. Dengan resolusi tinggi ultrasound peralatan, jantina anak dapat ditentukan mulai minggu ke-14 kehamilan. Walau bagaimanapun, kebanyakan pakar sakit puan menunggu sehingga pengumuman hubungan seks sehingga minggu kehamilan ke-16 atau ke-18.

Anak itu tulang juga dipadatkan dan dikeraskan oleh penyimpanan kalsium. Di samping itu, organ deria mula berfungsi. Anak yang belum lahir sudah dapat mendengar degupan jantung ibu dalam minggu pertama trimester ke-2.

Sekitar minggu ke-18 kehamilan, suara dari luar (misalnya, suara ibu) juga dapat didengar. Ia juga dapat diandaikan bahawa anak yang belum lahir dapat mengetahui perbezaan antara cahaya dan gelap pada trimester kehamilan ke-2. Pada akhir trimester kehamilan ke-2, anak itu rambut mula berkembang.