Meridian usus kecil | Meridian Akupunktur

Meridian usus kecil

Meridian ini muncul di permukaan kecil jari, bergerak di atas tepi tangan ke pergelangan tangan, di bahagian belakang lengan ke siku dan lebih jauh ke atas lengan atas belakang dengan corak zigzag di atas bilah bahu. Kemudian berjalan di bahu sepanjang sisi leher dan berakhir di depan telinga. The usus kecil meridian adalah meridian yang dan terdiri daripada 19 mata. Petunjuk dalam TCM: semua aduan semasa meridian (lengan, gigi pipi, telinga), dadaputing, selaput lendir saluran pernafasan dan mata, antispasmodik, jiwa, demam dan untuk aduan dalam sistem pencernaan (loya, sembelit, cirit-birit).

Meridian pundi kencing (Bl)

. pundi kencing meridian bermula di sudut dalam mata dan bergerak ke dahi, di belakang kepala kepada leher. Dari titik meridian Bl 11 ia terbahagi kepada cabang tengah dan lateral, yang keduanya berjalan ke bawah selari dengan tulang belakang. Cabang tengah turun melalui kawasan gluteal dan akhirnya bergabung dengan lateral pundi kencing cawangan, yang melalui berlubang lutut sepanjang bahagian bawah sisi kaki dan hujung kaki ke lipatan kuku luar jari kaki kecil. The pundi kencing meridian adalah meridian yang dan mengandungi 67 mata. Kegunaan dalam TCM: perkumuhan toksin dan kesakitan semasa meridian; khas untuk sakit belakang.

Meridian buah pinggang (Ni)

Meridian ini memulakan perjalanannya yang dangkal pada peralihan dari depan ke pertengahan ketiga telapak kaki dan berjalan di sekitar tengah buku lali sepanjang bahagian dalam belakang kaki. Di atas tulang kemaluan, terletak 0.5 cun (kira-kira 1.25 cm) ke sisi garis tengah dan berakhir di tepi bawah tulang selangka.

. buah pinggang meridian adalah meridian yin dan terdiri daripada 27 mata. Petunjuk dalam TCM: aduan semasa meridian (perut bawah, pelvis kecil, toraks - buah pinggang diberikan fungsi “penyedutan"), Gangguan organ buah pinggang dan pundi kencing, air mengimbangi (edema, cirit-birit, sembelit, peraturan peluh, keinginan untuk membuang air kecil, ginjal dianggap sebagai asas daya hidup, daya hidup yang ditentukan secara genetik, seksualiti, aktiviti fizikal dan mental; buah pinggang "mengawal" tulang dan sumsum. Meridian perikardial memulakan kursus dangkalnya di ruang interkostal ke-4 di sisi puting dan bergerak di atas ketiak dan bahagian atas lengan ke celah lengan.

Antara dua tendon daripada lengan ia melintasi lengan bawah dan berakhir di tengah tengah jari petua. Meridian perikard adalah meridian yin dan terdiri daripada 9 mata. Kegunaan dalam TCM: "perlindungan luaran dari jantung", Iaitu perlindungan untuk jantung dan peredaran, ia membekalkan jantung sebagai organ (meridian jantung bertanggungjawab untuk fungsi jantung dalam arti kiasan - jiwa dan korteks), selain itu keluhan semasa meridian, keluhan yang dirasakan naik di depan (loya, muntah), Simptom CNS (kejang), psikiatri (mudah marah), gejala panas (keadaan demam, radang, malaria).