Pita Sukan | Mengetuk sendi pergelangan kaki

Pita Sukan

Sporttape adalah istilah payung untuk pelbagai jenis kaset. Secara kasar, terdapat pita sukan elastik, yang kebanyakannya digunakan dalam pertandingan sukan, dan elastik kinesiotape, yang digunakan dalam banyak aplikasi yang berbeza.

  • Pita sukan tidak elastik mempunyai kelebihan bahawa ia dapat menstabilkan buku lali sendi. Terutama dalam situasi persaingan, kecederaan dapat dicegah atau kecederaan ligamen dan tendon yang ada dapat dilindungi dari ketegangan. Walau bagaimanapun, penggunaan pita tidak elastik tidak sesuai untuk terapi jangka panjang, kerana boleh menghalang darah peredaran dan mengurangkan aktiviti otot-otot yang menstabilkan sendi.

Arahan untuk Kinesiotape

Terdapat banyak kemungkinan untuk mengetik buku lali, bergantung pada kesan yang diinginkan dan pita yang digunakan. Petunjuk berikut bertujuan untuk elastik kinesiotape, kerana lebih senang digunakan di rumah dan lebih praktikal dalam kehidupan seharian. Ia adalah pembalut pita yang digunakan untuk penstabilan, misalnya dalam hal kesakitan setelah membongkok.

  • Sapukan jalur pita pertama di bawah daya tarikan melintang terus ke buku lali sendi, iaitu di mana tulang kering masuk ke kaki depan.

    Jalur hendaklah menutup kedua pergelangan kaki. Kemudian tempelkan bahagian tengah jalur kedua di bawah telapak kaki tepat sebelum tumit dan tarik kedua-dua tampuk ke atas. Pasang mereka ke pergelangan kaki yang selari dengan tulang kering dan biarkan mereka berlari sedikit di atas.

  • Jalur seterusnya dilekatkan pada bentuk lapan bentuk.

    Mulakan sedikit di atas pergelangan kaki luar dan biarkan pita berjalan di bawah daya tarikan melewati pergelangan kaki dalam di bawah telapak kaki. Tariknya lagi di pinggir luar kaki dan akhirnya pasangkan angka lapan di pergelangan kaki dalam.

  • Sekiranya anda mahukan lebih banyak kestabilan sekarang, anda boleh melekatkan pita lain dalam bentuk yang sama sepanjang lapan yang pertama. Pita itu akan dikeluarkan dengan sendirinya setelah beberapa hari kerana mandi dan pengaruh yang serupa. Jika tidak, keluarkannya selepas 5-7 hari.