Terapi ADS

Sinonim

Hyperkinetic Syndrome (HKS), Psychoorganic Syndrome (POS), Attention Deficit Disorder, Attention Deficit Syndrome, Fidgety Philipp Sindrom

Pengenalan

ADS, sindrom defisit perhatian, adalah nama Jerman untuk ADD, "Atention Deficit Disorder". Manakala varian hiperaktif dari ADHD memberi kesan kepada kanak-kanak yang hampir tidak dapat menyembunyikan defisit perhatian mereka dan muncul melalui tingkah laku impulsif tanpa perhatian, kanak-kanak tanpa perhatian yang introvert sering menarik perhatian yang kurang negatif. Pembelajaran masalah sering mengalami kecenderungan.

Manakala disleksia adalah "mode" beberapa tahun yang lalu, ADHD, atau varian ADHD hiperaktif, sering disalahpahami dalam beberapa tahun kebelakangan dan oleh itu sering salah didiagnosis. Oleh itu, adalah mustahak untuk memberi amaran agar tidak membenarkan tingkah laku kanak-kanak yang tidak berhati-hati atau gelisah ADHD atau ADHD. Oleh itu, dalam rangka diagnosis, langkah-langkah pertama hanya boleh diambil jika tingkah laku tanpa perhatian, kadang-kadang impulsif diperhatikan dalam jangka masa yang lebih lama (kira-kira enam bulan) di bidang kehidupan yang berbeza (tadika/ sekolah, di rumah, masa lapang).

Beberapa langkah atau peristiwa perkembangan boleh menyebabkan tingkah laku tersebut buat sementara waktu. Oleh itu, pendekatan yang disasarkan adalah masuk akal dan tidak boleh dinilai sebelum waktunya dengan “Ya, tidak ada yang dilakukan! Kanak-kanak ADS tidak hanya mengalami corak tingkah laku yang sesuai dalam fasa.

Sebagai peraturan, tingkah laku menampakkan diri dan biasanya tidak sesuai dengan tingkah laku yang sesuai dengan usia. Tingkah laku "keanak-anakan" - selalunya bagaimana tingkah laku ini digambarkan. Walaupun varian ADHD hiperaktif sering digambarkan sebagai jenis Heinrich Hoffmann yang gelisah, jenis ADHD mungkin lebih sebanding dengan "Hans-guck-in-the-air".

Bertentangan dengan apa yang mungkin difikirkan oleh seseorang, ini adalah gambaran klinikal yang "nyata", itulah sebabnya mengapa diagnosis akhirnya dibuat oleh pakar pediatrik. Walaupun untuk waktu yang lama tidak jelas apa penyebab penyakit ini, menurut keadaan penyelidikan semasa, terutamanya diasumsikan bahawa penghantaran dan pemprosesan maklumat antara berbagai bahagian otak pada kanak-kanak dengan ADHD berfungsi dengan tidak betul dan pelbagai faktor lain (defisit pendidikan) dapat meningkatkan gejala dengan cara tertentu. Dalam rawatan terapi sindrom defisit perhatian ADS, terdapat perbezaan antara langkah-langkah yang berbeza.

Ini disebabkan oleh fakta bahawa setiap kanak-kanak menderita gejala ADHD tertentu yang harus dirawat secara individu. Ini dapat diringkaskan sebagai berikut: Penyebabnya sama - keadaan berbeza secara berbeza, oleh itu: individu gejala ADHD. Dalam konteks rawatan ADHD, telah terbukti bahawa terapi multimodal yang disebut adalah yang paling menjanjikan.

Terapi multimodal adalah gabungan semua bentuk terapi yang berguna dalam kes individu, yang saling membina dan semestinya saling berkaitan antara satu sama lain. Pada prinsipnya, perbezaan dibuat - selain sokongan anak ADHD di persekitaran rumah - antara bentuk terapi yang berbeza, yang seterusnya menggabungkan langkah-langkah terapi yang berbeza. Ini adalah: Oleh kerana maklumat mengenai bentuk terapi individu cukup lengkap, anda akan menemui sub-halaman yang masing-masing berkaitan dengan satu bentuk terapi.

Berikut ini, maklumat mengenai pelbagai bentuk terapi disenaraikan terlebih dahulu. Ini sesuai dengan penerangan ringkasan. Anda kemudian akan menemui maklumat lanjut di halaman masing-masing.

Tinjauan kasar hanya bertujuan untuk menunjukkan kepada anda betapa beragamnya terapi untuk ADHD yang boleh atau harus diatur. Ini bertujuan untuk memberi anda maklumat supaya anda dapat mengambil langkah-langkah yang masuk akal bersama dengan pakar pediatrik yang merawat anda atau orang yang anda percayai. - Psikoterapi dan pendidikan kuratif untuk ADS

  • Terapi pemakanan ADS
  • Terapi ubat ADS