Trimester ketiga

Trimester ke-3, trimester kehamilan ke-3

definisi

Istilah "trimester ke-3" merujuk kepada tahap ketiga mengandung. Trimester ke-3 bermula pada minggu ke-29 pada mengandung dan berlangsung sehingga minggu ke-40 atau ke-42 kehamilan.

Kursus trimester ke-3

Dari sudut perubatan, mengandung terbahagi kepada tiga jangka masa yang hampir sama, yang disebut trimester. Setiap trimester ini dicirikan oleh tahap perkembangan anak yang belum lahir. Selain itu, ibu hamil juga mungkin mengalami simptom-simptom tertentu pada setiap trimester kehamilan.

Dari minggu ke-29 kehamilan dan seterusnya, seseorang bercakap mengenai trimester ke-3. Bergantung pada tarikh lahir, ini berlangsung sehingga minggu kehamilan ke-40 atau ke-42. Semasa trimester ke-3 kehamilan, bayi yang belum lahir meningkat dengan ketara dari segi saiz dan berat badan.

Di samping itu, organ dalaman anak yang belum lahir cukup matang untuk dianggap layak. Ini bermaksud bahawa kemungkinan bertahan sekiranya berlaku kelahiran pra-matang sangat tinggi ketika trimester kehamilan ke-3 tercapai. Walaupun begitu, dapat diandaikan bahawa setiap hari di dalam rahim sangat berharga untuk perkembangan anak yang belum lahir.

Sebagai tambahan kepada perkembangan perkembangan anak, terdapat juga perubahan yang jauh pada ibu hamil pada trimester kehamilan ke-3. Secara umum dapat diandaikan bahawa organisma ibu hamil telah menyesuaikan diri dengan keperluan anak yang sedang membesar pada awal trimester ke-2 kehamilan. Atas sebab ini, gejala kehamilan yang berkaitan dengan hormon pada kebanyakan wanita sudah menurun dengan ketara pada minggu ke-13 kehamilan.

Aduan yang biasanya berlaku pada trimester ke-3 kehamilan biasanya tidak berkaitan dengan perubahan hormon ibu hamil. Sebaliknya, peningkatan saiz dan berat anak boleh menjadi sangat sukar bagi ibu pada trimester ke-3. Oleh kerana badan secara beransur-ansur bersiap untuk kelahiran yang akan datang selama trimester ketiga ini, disarankan agar ibu hamil menjelaskan semua persoalan mengenai kelahiran. Wanita yang merancang untuk melahirkan secara spontan juga harus ingat untuk menghadiri yang sesuai kursus persediaan kelahiran, yang berakhir sekitar enam hingga lapan minggu sebelum tarikh penghantaran.

Aduan trimester ketiga

Sebilangan besar gejala yang biasanya berlaku pada trimester kehamilan ke-3 biasanya tidak berkaitan langsung dengan perubahan hormon awal. Walaupun begitu, walaupun pada trimester ke-3 kehamilan, ibu mengandung mungkin kadang-kadang mengalami aduan akibat hormon. Perubahan emosi khususnya tidak jarang berlaku pada trimester kehamilan ke-3.

Pada sesetengah wanita, ini perubahan emosi pada trimester ke-3 bahkan dicirikan oleh serangan wain secara tiba-tiba yang tidak mempunyai alasan yang jelas. Selanjutnya, dapat dilihat pada ibu hamil bahawa lilitan perut meningkat dengan ketara pada trimester ketiga kehamilan ini dalam beberapa hari. Sebabnya adalah peningkatan pesat dalam ukuran dan berat badan bayi yang belum lahir.

Oleh kerana lilitan perut yang semakin meningkat, menjadi sukar bagi ibu hamil untuk mencari posisi yang santai untuk tidur. Ini sering mengakibatkan masalah jatuh dan tidur. Wanita yang terjejas sering mendapat kelegaan dengan menggunakan bantal samping atau bantal menyusu.

Ini dapat ditolak di antara kaki yang bengkok dan dengan itu membantu melegakan perut dan tulang belakang. Sebagai pertumbuhan anak yang stabil juga mula menggantikan ibu organ dalaman, aduan selanjutnya yang khas untuk trimester kehamilan ke-3 boleh berlaku. Ramai wanita sering menderita pedih ulu hati, perut kesakitan dan / atau sembelit semasa bahagian kehamilan ini.

Semasa kanak-kanak tumbuh, organ perut didorong lebih jauh ke arah tulang rusuk. Akibatnya, organ-organ tulang rusuk juga menjadi sempit. Manakala hujungnya jantung ditolak lebih jauh ke arah kepala, paru-paru pada mulanya kehilangan kelantangan.

Atas sebab ini, sesak nafas dan sesak nafas yang berkaitan dengan tekanan juga merupakan gejala khas pada kehamilan trimester ke-3. Salah satu keluhan klasik kehamilan trimester ketiga ini dapat dilihat pada banyak wanita yang sudah berada pada trimester pertama. Sekiranya terdapat peningkatan keinginan untuk membuang air kecil pada peringkat awal, ini akan meningkat dengan ketara pada trimester ke-3.

Sebabnya adalah hakikat bahawa anak yang semakin meningkat menekan lebih kuat pada pundi kencing dan semakin memampatkannya. Di samping itu, kebetulan wanita tidak lagi dapat menahan kencing ketika berlaku peningkatan tekanan di perut secara tiba-tiba, misalnya ketika batuk, ketawa atau bersin. Atas sebab ini, kehilangan air kencing yang tidak disengajakan juga merupakan salah satu aduan biasa pada trimester kehamilan ke-3.

Di samping itu, banyak ibu hamil kembali membesar kesakitan semasa trimester kehamilan ke-3. Sebab berlakunya aduan biasa ini adalah gabungan peningkatan dalam progesteron tumpuan dan pertumbuhan anak. Walaupun anak yang belum lahir terus meningkat dalam ukuran dan berat badan pada trimester ke-3, hormon kehamilan progesteron mendorong melonggarkan ligamen dan otot.

Proses ini penting untuk kelahiran yang semakin hampir, tetapi menyebabkan tekanan pada tulang belakang yang semakin meningkat. Atas sebab ini, kebanyakan wanita pada trimester kehamilan ke-3 terutama menderita keluhan pada tulang belakang lumbar. Tambahan pula, apa yang disebut senaman pengecutan adalah antara aduan biasa pada trimester kehamilan ke-3 (lihat: Pengecutan pramatang).

Walau bagaimanapun, senaman pengecutan tidak semestinya disertai oleh kesakitan. Pada sesetengah wanita, hanya tidak menyakitkan pengecutan otot rahim berlaku sekitar minggu ke-28 hingga ke-34 kehamilan. Ibu mengandung tidak perlu risau akan kejadian tersebut senaman pengecutan. Walau bagaimanapun, doktor atau bidan harus segera dihubungi sekiranya melakukan latihan ini pengecutan berlaku lebih daripada tiga kali sejam atau sepuluh kali sehari.