Rawatan abses gigi | Rawatan abses

Rawatan abses gigi

Semasa merawat abses pada gigi, pertama sekali penting untuk mengurangkan jangkitan gigi yang selalu ada, di mana antibiotik berguna sekiranya berlaku penyebab bakteria. Ini juga penting untuk mencegah keradangan merebak ke kawasan lain di kaviti oral. Walau bagaimanapun, rawatan antibiotik biasanya tidak mencukupi untuk menyembuhkan abses.

Dalam kebanyakan kes, abses mesti dibuka secara pembedahan dan nanah dikosongkan. Abses diakses oleh doktor gigi di bawah anestetik tempatan melalui oral mukosa dan juga tulang rahang. Akses ke abses tetap terbuka melalui saliran.

. nanah kemudian boleh terus mengalir melalui saliran. Sekiranya abses sangat besar, doktor gigi mungkin perlu mendapatkan akses melalui kulit wajah di kawasan pipi, Rahang bawah atau kuil. Dalam kes ini, ini dilakukan secara umum anestesia.

Setelah abses dikeluarkan, gigi di mana abses telah terbentuk mesti dirawat. Sekiranya akarnya sudah terjejas, a rawatan terusan akar perlu, dalam keadaan paling teruk gigi mesti diekstrak. Dalam kebanyakan kes, abses dapat dicegah dengan gigi yang betul dan kebersihan mulut.

Menarik salap untuk abses

Sekiranya abses masih pada tahap awal, ia dapat dirawat secara tempatan dengan salap tarikan. Bahan "ammonium bituminosulfonate", yang juga disebut ichthyol, pada awalnya menyebabkan peningkatan keradangan, yang menyebabkan kapal untuk melebarkan. Ini membolehkan sel pertahanan terkumpul dengan lebih baik dalam tisu untuk melawannya bakteria.

Salap penarik tersedia dengan kepekatan ichthyol yang berbeza, biasanya disebut salap ichtholan. Bergantung pada kepekaan kulit yang terkena, diputuskan salep mana yang akan digunakan. Sekiranya berlaku keradangan pada kulit wajah (seperti sakit jerawat) 10% salap Ichtholan digunakan.

20% digunakan untuk abses yang terletak lebih dalam, juga keradangan katil kuku dan abses kelenjar peluh. Salap ichtholan 50% digunakan untuk pematangan furuncles. Sekiranya kemerosotan setempat berlaku atau tidak ada peningkatan dalam 2-3 minggu, doktor atau ahli farmasi harus berunding. Sekiranya demam berlaku, ini mesti dilakukan dengan segera.

Homeopati untuk abses

Terdapat pelbagai ubat homeopati yang digunakan untuk abses. Walau bagaimanapun, penting untuk diperhatikan bahawa ubat ini hanya boleh digunakan untuk abses dangkal. Rawatan dengan Belladonna, Hepar sulphuris calcareum dan Pirogenium, dimaksudkan untuk mencegah perkembangan abses dengan mencegah nanah poket daripada terbentuk di rongga badan yang meradang.

Tumbuhan ubat Myristica sebifera juga harus disebutkan, yang dapat digunakan pada daerah yang terkena dalam bentuk salep. Ia juga disebut "pisau homeopati" kerana dapat membuka abses. Kesan Myristica sebifera adalah antiseptik dan juga boleh didapati sebagai globula.

Potensi aplikasi biasa ini adalah D2 hingga D6. Terdapat juga Kalsium sulfurikum, garam mineral. Potensi agen yang sering digunakan ialah D4 hingga D12.

Racun ular Crotalus juga dikatakan dapat membantu mengatasi abses. Hepar sulfuris calcareum, dari sulfur bunga dan batu kapur tiram, digunakan dalam potensi D6 hingga D12. Iodin adalah ubat lain, tetapi hanya tersedia pada preskripsi hingga potensi D3. Yang perlu disebutkan adalah: Kalium bromatum, Potassium phosphoricum dan Ichtyloum.