Rawatan gatal dubur | Selepas gatal

Rawatan gatal dubur

Dalam terapi gatal dubur, rawatan penyakit yang mendasari adalah fokus utama. Sekiranya kebersihan dubur berlebihan atau diabaikan, perubahan kebiasaan membersihkan biasanya cukup untuk membawa peningkatan gejala yang cepat. Moto untuk langkah-langkah kebersihan adalah "teliti tetapi lembut".

Pembersihan harus memastikan penyingkiran sisa najis dan kotoran yang mencukupi, tetapi mesti dilakukan tanpa menggunakan sabun atau losyen yang agresif. Di banyak negara kawasan dubur dibersihkan secara eksklusif dengan air setelah pergi ke tandas. Berbanding dengan penggunaan kertas tandas, ini sangat lembut.

Sekiranya penyakit hemoroid didiagnosis, rawatan bergantung kepada keparahan penyakit. Dalam kes ringan, cukup untuk menghilangkan kronik sembelit dengan mengubah tabiat pemakanan atau memberikan agen pembengkakan untuk melembutkan najis. Dalam kes lanjut, pembetulan pembedahan mesti dicari.

Rawatan penyakit radang usus kronik adalah panjang dan rumit. Walau bagaimanapun, terapi yang baik juga dapat membantu mengurangkan rasa tidak selesa di kawasan dubur. Sekiranya kencing manis hadir, bagus darah penyesuaian tahap gula dapat membantu memperbaiki gejala.

Dalam kes ketuat kemaluan, pembedahan dengan laser atau cauterization (cauterization) sering dicuba. Terapi standard untuk karsinoma dubur hari ini digabungkan radiokemoterapi. Sekiranya penyebab gatal dubur tidak dapat dihilangkan dengan segera, terdapat banyak prosedur untuk menjadikan gatal lebih mudah ditanggung.

Mandi sitz biasa atau penggunaan krim anestetik atau anti-radang dapat memberikan kelegaan yang cepat. Oleh kerana kepekaan kulit dubur yang telah dijelaskan terhadap rangsangan mekanikal dan kimia apa pun, bagaimanapun, penggunaan mandian atau krim sitz hanya boleh dilakukan setelah berunding dengan doktor yang merawat. sekiranya gatal dubur, salap berlemak seperti vaseline harus dielakkan kerana menjaga kawasan yang terjejas sangat lembap sehingga menyulitkan kulit yang jengkel untuk sembuh.

Secara amnya, ubat hanya boleh digunakan atau diambil setelah berunding dengan doktor yang merawat. Persediaan biasa adalah Tannolact, krim yang digunakan untuk penyakit kulit disertai dengan gatal dan radang. Ia menenangkan kulit yang jengkel, melegakan gatal dan mempunyai kesan anti-radang. Salap Mitosyl adalah sediaan dengan kandungan zink yang tinggi, yang digunakan untuk penyakit radang di kawasan dubur dan untuk air mata yang menyakitkan pada kulit dubur (fisur dubur). Zink oksida mempunyai kesan antibakteria dan anti-radang dan juga boleh didapati dalam bentuk salap.

Apa yang perlu dilakukan?

Sesiapa yang mengalami gatal dubur harus terlebih dahulu berhati-hati agar tidak menggaru. Kulit yang terkena kemudian akan jengkel dan gejala akan bertambah buruk. Gatal juga tidak boleh menjadi alasan untuk langkah-langkah kebersihan yang luas, kerana mencuci dengan kerap dapat memperburuk masalah. Sekiranya anda tidak pasti apa yang menyebabkan gatal-gatal dubur atau jika anda melihat simptom seperti pendarahan atau cirit-birit, anda harus selalu berjumpa doktor keluarga anda. Hal yang sama berlaku untuk orang-orang di mana gatal berterusan atau berulang dalam jangka waktu yang lama.