Theophylline: Kesan, Kawasan Penggunaan, Kesan Sampingan

Bagaimana teofilin berfungsi

Theophylline mempunyai kesan bronkodilator dan menghalang pembebasan bahan utusan yang diperlukan untuk tindak balas keradangan. Oleh itu, bahan aktif boleh digunakan - sebagai tambahan kepada terapi yang disedut - untuk mencegah dan merawat sesak nafas (seperti dalam asma bronkial dan COPD).

Dalam kebanyakan kes, serangan itu dicetuskan oleh tindak balas alahan (asma alahan). Disebabkan kecenderungan genetik, pesakit sangat sensitif terhadap pencetus tertentu (alergen). Apabila bersentuhan, sistem pertahanan badan (sistem imun) bertindak secara berlebihan dan paru-paru "kekejangan".

Penyakit pulmonari obstruktif kronik (COPD) mungkin atau mungkin tidak dikaitkan dengan tindak balas keradangan. Perbezaan kepada asma, secara ringkasnya, ialah bronkus yang tersekat dalam COPD tidak kembali ke keadaan asalnya walaupun terapi optimum. Oleh itu, ini dirujuk sebagai "halangan saluran udara tidak boleh balik".

Penyerapan, degradasi dan perkumuhan

Selepas penyerapan melalui mulut (secara lisan), bahan aktif secara praktikal diserap sepenuhnya dari usus ke dalam darah. Degradasi berlaku di hati, selepas itu produk degradasi dikumuhkan terutamanya oleh buah pinggang.

Bilakah teofilin digunakan?

Petunjuk untuk penggunaan (petunjuk) teofilin oral termasuk:

 • Rawatan dan pencegahan asma bronkial yang berterusan.
 • @ Rawatan dan pencegahan penyakit saluran udara obstruktif sederhana hingga teruk (seperti COPD, emfisema)

Petunjuk untuk teofilin intravena termasuk:

Bagaimana teofilin digunakan

Theophylline mempunyai "julat terapeutik" yang sangat sempit. Ini bermakna dari segi dos, hanya terdapat garis yang sangat halus antara ketidakberkesanan dan dos berlebihan, di mana dos yang betul untuk kesan optimum didapati.

Bahan aktif juga boleh digunakan untuk gangguan pernafasan akut. Dalam kes ini, penyelesaian boleh didapati yang disuntik secara intravena dan dengan itu boleh mengembangkan kesannya serta-merta.

Dos ditentukan secara individu untuk setiap orang. Paras darah optimum adalah antara 5 dan 15 mikrogram setiap mililiter.

Secara optimum, teofilin digabungkan dengan ubat lain untuk gangguan pernafasan seperti glucocorticoids atau β2-sympathomimetics seperti salbutamol, salmeterol, atau fenoterol.

Kerana julat terapeutiknya yang sempit dan kesan yang lebih lemah berbanding dengan ubat yang disedut, theophylline bukanlah agen barisan pertama untuk rawatan penyakit pernafasan.

Apakah kesan sampingan teofilin?

Disebabkan julat terapeutiknya yang sempit, teofilin boleh dengan mudah terlebih dos: Gejala kemudiannya berlaku pada paras darah serendah 20 mikrogram setiap mililiter, dan menjadi lebih kerap dan teruk apabila lebihan dos berlebihan.

Gejala akut termasuk loya, muntah, cirit-birit, kegelisahan, gegaran, peningkatan atau penurunan tekanan darah, peningkatan kadar pernafasan, aritmia jantung, sawan, dan dalam kes yang teruk koma.

Jika anda melihat tanda-tanda terlebih dos, hubungi doktor secepat mungkin!

Apakah yang perlu dipertimbangkan semasa mengambil teofilin?

Kontraindikasi

Ubat yang mengandungi teofilin tidak boleh digunakan dalam:

 • hipersensitiviti yang diketahui kepada teofilin atau mana-mana bahan lain ubat
 • sakit jantung
 • @ bentuk aritmia jantung tertentu

Interaksi ubat

Theophylline mungkin berinteraksi dengan beberapa ubat lain. Sebagai contoh, apabila diberikan pada masa yang sama, ia meningkatkan kesan bahan berikut:

 • Kafein
 • Betasympathomimetics (bronkodilator)
 • diuretik (agen diuretik)

Sebaliknya, teofilin boleh melemahkan kesan agen berikut:

 • Benzodiazepin (penenang)
 • Litium (cth., untuk gangguan bipolar)
 • Penyekat beta (ubat jantung)

Ubat berikut menguatkan kesan dan kesan sampingan theophylline:

 • beberapa antibiotik (seperti erythromycin, clarithromycin, dan banyak fluoroquinolones)
 • propranolol (penghalang beta)
 • cimetidine dan ranitidine (ubat untuk masalah perut)
 • Asiklovir (ubat untuk herpes)

Mengambil ubat berikut akan melemahkan keberkesanan teofilin:

 • rifampicin (antibiotik terhadap tuberkulosis)
 • St. John's wort (melawan perasaan kemurungan)

Perokok biasanya mempunyai kadar pecahan teofilin dua kali ganda berbanding bukan perokok. Ini biasanya memerlukan pelarasan dos.

Oleh kerana pelbagai kemungkinan untuk interaksi, paras plasma teofilin harus sentiasa dipantau apabila terdapat perubahan dalam ubat - iaitu, pesakit diberi ubat lain atau menghentikan ubat yang digunakan sebelum ini.

Kebolehpasaran dan pengendalian mesin

Sekatan umur

Bayi di bawah umur enam bulan harus menerima ubat yang mengandungi teofilin hanya selepas penilaian risiko-manfaat yang ketat oleh doktor yang merawat.

Mengandung dan menyusukan anak

Ubat yang mengandungi theophylline juga boleh diambil semasa penyusuan. Walau bagaimanapun, bahan aktif masuk ke dalam susu ibu. Bergantung pada tahap plasma ibu, ini boleh membawa kepada pengumpulan bahan aktif dalam bayi, supaya bayi perlu dipantau dengan teliti untuk kesan sampingan.

Adalah dinasihatkan untuk memilih dos teofilin yang paling rendah dan mengelakkan minuman berkafein semasa mengandung dan menyusu.

Ubat yang mengandungi theophylline tertakluk kepada preskripsi di Jerman, Austria dan Switzerland. Oleh itu, anda hanya boleh mendapatkannya dari farmasi dengan preskripsi daripada doktor anda.

Berapa lama teofilin telah diketahui?

Theophylline telah dikenali sejak sekian lama. Bahan ini mula-mula diasingkan daripada daun teh seawal tahun 1888. Walau bagaimanapun, struktur kimianya tidak dapat dijelaskan sepenuhnya sehingga tahun 1895.

Wakil-wakil xanthines (theophylline, theobromine, kafein) terdapat dalam biji kopi, teh hitam dan hijau, kacang kola dan guarana.