Latihan Theraband | COPD - latihan dari fisioterapi

Latihan Theraband

theraband senaman berfungsi untuk menguatkan otot, memperbaiki bernafas penyelarasan dan menggerakkan dada. Duduk di atas kerusi, lulus theraband di bawah paha anda dan menyeberang ke atas pangkuan anda dan pegang hujungnya dengan tangan anda yang dilonggarkan di bahagian luar paha anda. Sekarang tarik nafas melalui bibir brek dan tarik theraband ke luar dan ke atas pada masa yang sama.

Dengan penyedutan perlahan-lahan kembali ke kedudukan permulaan. 5 pengulangan. Duduk tegak dan tegak di atas kerusi dan bungkus Theraband di sekeliling pemegang pintu.

Pegang setiap hujung dengan tangan anda. Hembuskan nafas dengan bibir brek dan pada masa yang sama tarik tali ke belakang dengan lengan yang sedikit bengkok. Untuk menjadikannya lebih sukar, anda boleh meregangkannya kaki ke hadapan.

Bila bernafas masuk, perlahan-lahan kembali ke kedudukan permulaan. 5-10 pengulangan. Untuk latihan ini, berdiri di atas tali Thera, lintasi di hadapan badan anda dan pegang hujungnya di tangan anda.

Kaki kira-kira selebar bahu. Tarik nafas dan tarik bahu ke belakang supaya badan atas anda lurus ke atas, telapak tangan menunjuk ke hadapan. Bila bernafas keluar, kembali ke kedudukan permulaan dengan bibir brek.

5 pengulangan.

 1. Duduk di atas kerusi, lulus tali Thera di bawah paha anda dan lintasi di atas pangkuan anda dan pegang hujungnya dengan tangan anda yang longgar di bahagian luar paha anda. Sekarang tarik nafas melalui bibir dan tarik Theraband ke luar dan ke atas pada masa yang sama.

  Dengan penyedutan perlahan-lahan kembali ke kedudukan permulaan. 5 pengulangan.

 2. Duduk tegak dan tegak di atas kerusi dan bungkus Theraband di sekeliling pemegang pintu. Pegang hujungnya dengan tangan anda.

  Tarik nafas dengan bibir dan serentak tarik tali ke belakang dengan lengan yang sedikit bengkok. Untuk menjadikannya lebih sukar, anda boleh meregangkannya kaki ke hadapan. Semasa menarik nafas, perlahan-lahan kembali ke kedudukan awal.

  5-10 pengulangan.

 3. Untuk latihan ini, berdiri di Theraband, menyeberang di hadapan badan anda dan pegang hujungnya di tangan anda. Kaki kira-kira selebar bahu. Tarik nafas ke dalam dan tarik bahu anda ke belakang sehingga badan atas anda lurus ke atas, telapak tangan menunjuk ke hadapan.

  Semasa menghembuskan nafas, kembali ke posisi awal dengan brek bibir. 5 pengulangan.

> Dalam rawatan COPD, fisioterapi memainkan peranan yang sangat penting di samping rawatan ubat. Melalui pelbagai kaedah rawatan, ahli fisioterapi terlatih berusaha menguatkan otot pernafasan pesakit, untuk mengurangkan batuk menyerang dan menggerakkan lendir bronkus padat.

Ini bertujuan untuk mengoptimumkan kesan ubat dan membantu pesakit menangani penyakit dengan lebih baik, sehingga dalam keadaan darurat dia dapat mengambil tindakan pencegahan khusus untuk menolong dirinya sendiri. Teknik pernafasan khas membantu pesakit dalam keadaan gangguan pernafasan secara tiba-tiba untuk tetap tenang dan secara aktif mengawal pernafasan mereka sendiri. Melalui latihan berkala dengan ahli terapi atau pesakit lain dalam satu kumpulan, fisioterapi juga mencapai hasil yang baik pada tahap psiko-sosial, kerana mencegah COPD pesakit menjadi terpencil dan mungkin jatuh ke dalam kemurungan. Pada prinsipnya, fisioterapi berkembang a pelan latihan yang disesuaikan secara individu untuk pesakit, yang berdasarkan tepat pada tahap penyakit dan keperluan pesakit. Dengan menetapkan tujuan dalam terapi, pasien termotivasi untuk berusaha mencapai tujuan tertentu.