theraband

Tidak semua orang berpeluang mengunjungi gimnasium. Pekerjaan, keluarga atau keadaan lain memerlukan sebahagian besar masa kita dan menuntut banyak dari kita. Oleh itu, banyak orang menggunakan latihan sederhana dan pantas yang boleh mereka gunakan di mana sahaja.

Tetapi ini boleh menjadi membosankan dalam jangka masa panjang. Jalur Thera dapat membantu peningkatan atau variasi lebih lanjut. Jalur elastik memberi otot daya tahan yang sesuai untuk latihan.

Therabands boleh dibawa ke mana-mana dan boleh digunakan dalam pelbagai cara. Kumpulan sasaran juga pelbagai. Kedua-dua warga emas dan atlet boleh menggunakannya. Teks berikut menerangkan aspek penting dari jalur sukan elastik ini.

Apa maksud warna

Rintangan juga dapat meningkat selama latihan dengan Theraband. Ini diperjelaskan dengan warna-warna Therabands. Mereka boleh didapati dalam pelbagai warna.

Palet warna berkisar dari warna kuning air hingga emas. Walaupun begitu anda tidak boleh memilih warna secara membuta tuli. Penting untuk mengetahui tahap rintangan yang harus anda tempuh.

Setiap warna bermaksud kekuatan rintangan. Oleh kerana kuning air adalah tahap ketahanan paling ringan untuk tali Thera, terutama warga tua harus memilih tali Thera dengan warna ini. Sekiranya mereka tidak pernah aktif dalam sukan sebelumnya dan ingin memulakan latihan, warna kuning air sangat sesuai untuk permulaan.

Warga emas yang sudah lebih sihat dan kuat juga boleh menggunakan versi kuning dan tahap ketahanan seterusnya. Sekiranya orang dewasa, muda atau setengah baya, tidak mempunyai pengalaman Theraban, dia boleh memilih warna merah atau mula dengan warna kuning terlebih dahulu. Kenaikan lebih lanjut adalah warna hijau, biru, hitam, perak dan emas. Di mana warna biru lebih cenderung digunakan oleh orang dewasa yang terlatih.

  • Rintangan rendah kuning air
  • Kuning
  • Merah
  • Green
  • BIRU
  • Hitam
  • perak
  • Rintangan emas yang hebat

Apa yang perlu dipertimbangkan semasa latihan

1) Sekiranya anda mengikat Theraband di sekitar bahagian badan untuk melakukan senaman, anda harus memastikan bahawa ia terletak rata pada kulit. Sekiranya Theraband mengalami ketegangan, ia boleh meresap ke kulit dan menyebabkan titik tekanan dan pecahnya kulit. 2) Pastikan Theraband tidak mempunyai lubang atau sudah rapuh dan usang.

Pastikan bahan tetap elastik. Sekiranya bahan tersebut mengandungi lubang, ia boleh terkoyak semasa latihan dan boleh menyebabkan kecederaan. Buangkan Therabands yang cacat atau terlalu lama dan gantikan dengan yang baru.

3) Titik seterusnya adalah daya tahan yang ketara dalam setiap latihan. Ini penting agar otot mendapat rangsangan dan dapat meningkatkan kekuatan. Sekiranya rangsangan terlalu rendah, otot tidak digunakan dan tidak dapat berkembang.

Oleh itu, pastikan bahawa anda mempunyai daya tahan yang mencukupi. Semakin banyak ketegangan yang anda pakai pada tali Thera, semakin banyak rintangan yang anda miliki. Selepas beberapa ketika, anda juga harus meningkatkan kekuatan jalur Thera dan mencapai tahap ketahanan yang lebih tinggi, yang ditunjukkan oleh warnanya.

Teruskan perlahan dalam latihan anda. Tarik perlahan jalur Thera dan pergi sehingga tahap rintangan tertinggi dicapai. Sehingga itu mesti ada ketegangan kekal di Theraband.

Apabila anda telah mencapai titik maksimum, tinggalkan posisi ini selama kira-kira dua saat. Semakin tepat anda melakukan senaman, semakin kuat rangsangan pada otot. Ini lebih penting daripada bilangan pengulangan latihan.

4) Untuk mengelakkan ketidakselesaan semasa dan selepas latihan, berikan ketegangan dan kestabilan asas di sendi. Anda mencapainya dengan sedikit membengkokkan siku dan lutut (bergantung pada anggota badan yang anda bersenam). Dengan membengkokkan siku dan lutut dilindungi oleh otot dan beban pada sendi dikurangkan.

Untuk menstabilkan tulang belakang, tegangkan otot perut dalam setiap latihan. 5) Di latihan dengan Theraband, gerakan penuh tidak penting untuk menguatkan otot. Anda tidak perlu pergi ke akhir pergerakan dalam latihan.

Yang lebih penting ialah penentangan. Berjalanlah hanya hingga ke rintangan tertinggi dan tetap di sana. Walaupun anda memilih amplitud pergerakan rendah, jangan melangkah lebih jauh.

Ini membuat otot sentiasa tegang dan melatihnya. Walaupun begitu, mesti ada ruang untuk bergerak. Oleh itu daya tahan band Thera tidak boleh terlalu tinggi. Untuk latihan sila rujuk artikel Latihan dengan Theraband.