Terapi | Abses di dagu

Terapi

Sangat penting untuk mengelakkan memerah atau memanipulasi abses. Ini menimbulkan risiko tinggi menyebarkan patogen penyebab. Kaedah pilihan untuk merawat abses di dagu adalah pembukaan pembedahan.

Dalam prosedur ini, abses kapsul dibelah oleh sayatan kecil dengan pisau bedah, yang memungkinkan nanah untuk membuang. Rongga di mana terletaknya abses dibilas dan dibersihkan dan lapisan tisu yang meradang dikeluarkan dengan teliti. Prosedur ini biasanya dilakukan di bawah anestesia tempatan.

Rongga luka tidak dijahit selepas itu, tetapi dibiarkan terbuka. Yang terbuka penyembuhan luka dimaksudkan untuk mencegah patogen yang mungkin masih ada dari tertutup oleh kapsul lagi dan menyebabkan abses baru terbentuk. Untuk memastikan betul penyembuhan luka, luka mesti dibersihkan secara berkala dan pakaiannya diubah.

Sekiranya terdapat abses yang sangat mendalam, rawatan dengan antibiotik sering kali dimulakan sebagai tambahan kepada terapi pembedahan. Ini bertujuan untuk mencegah patogen merebak melalui aliran darah. Terdapat pelbagai salap untuk rawatan lebih lanjut, yang juga tersedia tanpa resep di farmasi.

Salap penarik ini disarankan terutama pada awal pengembangan abses di dagu, kerana mereka mencegah penyebaran patogen dan menghalang perkembangan keradangan dan kesakitan. Sekiranya abses besar, salap mempunyai fungsi utama melembutkan dan mengurangkan ukuran kapsul abses yang ada. Ini juga menyokong proses pematangan, di mana tisu yang meradang menyatu dan nanah mengendap sepenuhnya. Salap harus digunakan pada abses di kawasan yang besar sekali sehari. Apabila abses matang, iaitu cukup membonjol, doktor dapat membelahnya.

Diagnosa

Sebilangan besar pesakit berunding dengan doktor keluarga mereka kerana kesakitan mereka mengalami. Doktor biasanya boleh membuat diagnosis hanya dengan melihat kawasan kulit yang terjejas. Oleh kerana abses selalu disertai dengan kemerahan kulit yang kuat di kawasan dagu, ia mudah dibezakan dari jerawat.

Dalam diagnostik makmal, peningkatan nilai keradangan (CRP), serta peningkatan warna putih darah sel (leukositosis) dapat ditentukan. Dalam beberapa kes, berguna untuk mengambil smear untuk mencari patogen yang tepat. Sekiranya abses menyebar lebih jauh dan tulang rahang terjejas, mungkin perlu memasukkan prosedur pencitraan seperti ultrasound, CT atau bahkan MRI dalam diagnosis.

Ramalan

Biasanya, dengan rawatan yang betul, abses di dagu sembuh dengan baik dan tidak meninggalkan parut yang serius. Namun, mungkin ada fasa penyembuhan yang lebih lama, kadang-kadang berlangsung beberapa minggu. Yang terpenting, adalah mustahak membersihkan luka dengan baik dan dalam keadaan steril secara berkala dan menukar pakaian dengan kerap sehingga kuman yang mungkin masih ada tidak dapat mencetuskan formasi baru.

Sekiranya tidak mungkin untuk membuang semua bahan patogen yang terdapat pada pembukaan abses pembedahan pertama, operasi kedua sering diperlukan untuk mengatasi komplikasi serius dan, di atas semua, risiko pembentukan abses baru. Sekiranya sebuah abses di dagu tidak sembuh sepenuhnya selepas rawatan biasa dan radang dan pengumpulan berulang nanah berlaku, kelemahan badan sistem imun harus dipertimbangkan. Dalam kes ini, doktor harus menolak kemungkinan kelemahan sistem imun or kencing manis. Untuk mencegah pembentukan abses, seseorang harus memberi perhatian khusus pada kebersihan wajah yang rapi dan teratur dan, jika cedera ringan, bersihkan luka dengan larutan pembasmi kuman. Di samping itu, sebarang penyakit yang mendasari pesakit harus diselaraskan dengan rawatan yang berhati-hati untuk mengatasi kelemahan sistem imun.