Terapi | Abses pada gigi

Terapi

Untuk dapat merawat sepenuhnya abses pada gigi, campur tangan pembedahan diperlukan dalam apa jua keadaan. Sekiranya gigi sensitif terhadap ketukan, dengan kehilangan tulang dapat dilihat di x-Ray, gigi dibuka sebagai langkah pertama untuk menghentikan kesakitan, untuk membiarkan nanah mengalir melalui gigi. Selagi nanah masih mengalir, gigi harus dibiarkan terbuka.

Ini bermaksud bahawa jika aliran nanah belum reda setelah kira-kira 20 minit, pesakit boleh dihantar pulang dengan lubang gigi terbuka dan rawatan selanjutnya tidak akan dilakukan sehingga satu atau dua hari berikutnya. Dalam kebanyakan kes, kesakitan mereda secara tiba-tiba setelah nanah kering, kerana tekanan kekal dikeluarkan. Gigi dirawat dengan inlay ubat dan bukaan ditutup dengan pengisian sementara material.

Setelah keradangan reda, lengkap rawatan terusan akar mesti dijalankan. Prosedur yang dinyatakan di atas dilakukan di bawah anestesia tempatan. Di dalam Rahang bawah pengaliran anestesia digunakan, di rahang atas gigi yang berkenaan disuntik di bawah anestesia penyusupan.

Jika abses sudah sangat maju, kemungkinan anestesia tidak mencukupi. Pengambilan anestetik berkorelasi dengan nilai pH tisu. Sekiranya berlaku keradangan, pH tisu menurun dan anestetik tidak lagi dapat diserap dengan cukup.

Dengan menyuntik anestetik tambahan dan menggunakan agen yang lebih kuat, usaha dilakukan untuk masih mencapai kedalaman yang mencukupi anestesia. Rawatan tulen bagi abses dengan ubat tidak mungkin. Pada awal pembengkakan, usaha boleh dilakukan untuk menghilangkan rasa sakit kesakitan dengan ubat-ubatan dan untuk mengelakkan pembentukan nanah, tetapi walaupun itu a rawatan terusan akar tidak dapat dielakkan.

If periodontitis adalah penyebab abses, usaha dilakukan, juga di bawah anestetik tempatan, untuk membersihkan poket gusi dan mengeluarkan nanah. Secara amnya, jangkitan akut mesti dihentikan sebelum langkah rawatan selanjutnya dapat diambil. Saku dalam yang terbentuk oleh abses mungkin harus dikurangkan ukurannya dengan pembedahan periodontal untuk memastikan gigi yang bersangkutan stabil di rahang.

Abses yang tidak dirawat yang dapat terus tumbuh tanpa gangguan akhirnya akan menembusi kapsul nanah mereka dan nanah dan bakteria ia mengandungi akan merebak ke seluruh badan. Kemudian sekelip mata darah analisis dan penginapan pesakit dalam hospital adalah prosedur biasa. Abses harus dibuka / celah terbuka secepat mungkin.

Walau bagaimanapun, ini hanya dapat dilakukan apabila keradangan berkembang sehingga nanah juga terbentuk. Setelah nanah terbentuk, ia tidak lagi dapat terkuras dengan sendirinya atau dipecah oleh badan. Tanpa rawatan semakin banyak nanah akan terbentuk dan rongga abses akan menjadi lebih besar dan lebih besar kerana peningkatan tekanan.

Bergantung pada lokasinya, ia kemudian dapat menyebar ke arah yang berbeza dan menyebabkan kerosakan teruk tanpa rawatan. Dengan memotong abses terbuka, nanah dapat mengalir keluar dan keradangan dapat sembuh selepas itu. Dalam kebanyakan kes, rawatan terusan akar atau pengambilan gigi yang bersalah diperlukan selepas itu untuk memastikan kebebasan lengkap dan tahan lama dari kesakitan.

Semakin awal abses dikesan dan dirawat, semakin baik peluang untuk sembuh. Penyebaran selanjutnya tidak mungkin dilakukan dengan rawatan yang mencukupi. Tidak.

Walau bagaimanapun, tidak digalakkan membuka abses pada gigi itu sendiri. Untuk satu perkara, anda tidak akan dapat bekerja dengan sempurna di rumah seperti doktor dalam latihan ini. Bahaya dari bakteria berhijrah ke luka dan keradangan - mungkin lebih banyak daripada sebelumnya - memerah lagi sangat besar.

Terutama kerana tidak mungkin untuk mencapai saliran 100% di rumah tanpa peralatan khas. Pembukaan kemudian ditutup lagi dalam masa yang singkat dan abses mengisi semula. Sebaliknya, abses boleh terletak pada kedudukan yang sangat tidak baik, misalnya berhampiran a darah kapal atau saraf.

Ini boleh dilanda semasa pembukaan dan kerosakan kekal boleh berlaku. Hanya doktor gigi yang mengetahui dengan tepat di mana kapal terletak dan akan menyelamatkannya jika abses dibuka. Oleh itu, seseorang harus mengelakkan rawatan diri dan berjumpa pakar secepat mungkin.

Sebagai peraturan, gigi hanya diekstraksi setelah pembentukan abses jika semua percubaan terapi lain telah gagal sebelumnya. Ini termasuk terutamanya lekatan lecet dan rawatan saluran akar, jika gigi masih mengandungi tisu saraf yang meradang. Sekiranya abses telah berkembang walaupun utuh pengisian akar, selain pemotongan abses, usaha dilakukan untuk melakukan apikoektomi dan, jika perlu, untuk menutup pengisian akar dari retrograde, dari bawah.

Dalam reseksi puncak akar, puncak akar dari akar gigi dikeluarkan dengan prosedur pembedahan. Setelah gagal apikoektomi, doktor gigi boleh memutuskan sama ada percubaan kedua dalam terapi ini masuk akal atau tidak. Sekiranya terapi ini juga gagal, gigi hanya kemudian diekstrak sebagai jalan terakhir.

An apikoektomi diperlukan sekiranya terdapat abses jika rawatan saluran akar yang lengkap dengan pengisian akar telah gagal dan gigi terus menyebabkan rasa tidak selesa walaupun panjang pengisian akarnya optimum. Secara radiologi, pemutihan bulat di hujung akar gigi yang terkena menjadi kelihatan. Dalam kes ini, tisu yang bengkak dikeluarkan dari tulang secara pembedahan untuk mencapai hujung akar gigi yang terkena, yang kemudian dipendekkan sebanyak 2 mm.

Kawasan tersebut dibersihkan dan dibasmi kuman, jika perlu pengisian akar juga dilekatkan dari hujung akar. Setelah membersihkan tulang dan tisu, tapak dijahit dan penutupan luka ditunggu. Sekiranya gigi sekarang menjadi tidak simptomatik dan luka sembuh, gigi itu lagi dapat menahan tekanan sebagai anggota lengkungan gigi sepenuhnya.

Walau bagaimanapun, jika keradangan kembali dan abses terbentuk lagi, anda harus mempertimbangkan untuk mengeluarkan gigi. Pesakit yang memerlukan pelindung antibiotik harus mengambil ß-lactam antibiotik sepanjang perjalanan penyakit ini untuk mencegah bakteria dalam kaviti oral dari memasuki seluruh badan, terutamanya jantung or otak, dan menyebabkan kerosakan sekunder yang tidak diingini. Ini adalah pesakit dengan akut endokarditis, dengan kekurangan imun dan juga orang yang menderita kencing manis, kerana diabetes melambatkan proses penyembuhan keradangan seperti itu, atau dalam kes diabetes, kekuatan penyembuhan diri badan akan berkurang.

Pada pesakit-pesakit ini, sangat penting untuk diberikan fakta bahawa tidak terlalu banyak anestetik diberikan semasa suntikan anestetik. Pesakit tanpa kesihatan masalah tidak perlu antibiotik selepas prosedur. Antibiotik hanya boleh diberikan sekiranya jangkitan mengancam merebak di dalam badan.

Ini selalunya amoksisilin atau klindamisin. Antibiotik spektrum luas ini merangkumi hampir keseluruhan spektrum kuman dan dengan itu membunuh patogen kuman sebelum mereka boleh menyebabkan kerosakan pada badan. Terdapat banyak ubat rumah tangga yang terkenal dengan rawatan abses, tetapi dalam kebanyakan kes hanya memberi kelegaan jangka pendek.

Ubat rumah tangga hanya melawan gejala, tetapi tidak pernah menjadi penyebabnya. Selalunya kekuatan penyembuhan bawang digunakan, yang mempunyai kesan antiseptik jika anda mengunyah irisan mentah selama beberapa minit. Chamomile mempunyai kesan antibakteria dan dengan demikian dapat menjauhkan patogen lain dari kawasan yang meradang. Teh yang kuat harus direbus dan kemudian dibilas dengannya beberapa kali sehari. Jelatang teh mempunyai anti-radang dan darah-kesan pembersihan apabila diambil kira-kira tiga cawan setiap hari.