Terapi | ADHD

Terapi

Terapi ADHD harus selalu disesuaikan secara individu dengan kekurangan anak dan, jika boleh, harus mengambil pendekatan holistik. Holistik bermaksud ahli terapi, ibu bapa dan sekolah bekerjasama untuk mencapai hasil yang terbaik melalui kerjasama. Selanjutnya, bidang sosial-emosi harus ditangani serta bidang psikomotor dan kognitif.

Karya pedagogi harus berdasarkan pada pembelajaran tahap, keadaan pembelajaran dan kemungkinan kerja setiap anak. Ia harus dijelaskan kepada semua orang yang terlibat dalam asuhan anak bahawa ADHD anak tidak boleh dilayan dengan penghinaan. Ini terutama memerlukan disiplin diri dan kawalan diri dari orang-orang ini, kerana selalunya tingkah laku itu membuat seseorang “kecewa”.

Peraturan dan perjanjian yang jelas dan tingkah laku orang dewasa yang sangat konsisten adalah titik permulaan. Selangkah demi selangkah, bersama dengan anak, perlu dilakukan pematuhan terhadap peraturan yang telah dipersetujui. Sekiranya… maka - akibatnya mesti dijelaskan dengan tenang dan dapat difahami, tetapi juga diperhatikan.

Dengan berbuat demikian, mereka harus memastikan bahawa akibat dari melanggar peraturan selalu sama. Elakkan hukuman yang terlalu keras. Walaupun ini menekan tingkah laku negatif, ia akan muncul semula di tempat lain - mungkin lebih teruk lagi - kerana perasaan dendam atau seumpamanya.

Di samping itu, prinsip peneguhan positif telah membuktikan dirinya. Ini bermaksud: Setiap kejayaan, setiap kepatuhan terhadap peraturan dll harus dipuji.

Tetapi pastikan ia berasal dari jantung. Kanak-kanak, terutamanya ADHS - kanak-kanak menyedari perbezaannya. Perhatikan perkara berikut: Campur tangan pendidikan yang konsisten dan semua sokongan yang disebutkan di atas tidak akan membantu anda menyembuhkan ADHD.

Mereka hanya membantu anda mengurangkan anak ketegangan dan ketakutan dan untuk menjimatkan tenaga anda sendiri. Tangisan, tahanan rumah atau pemukulan selalu menyebabkan reaksi menentang anak. Sekiranya anda merasa diperlakukan secara tidak adil - dan ini sama untuk hampir semua orang - anda tidak akan mencapai perubahan tingkah laku dan akan memusnahkan keinginan untuk berusaha dan mengikuti peraturan.

Langkah-langkah pendidikan juga merangkumi latihan motor halus, yang menjadi mustahak kerana kanak-kanak hiperaktif khususnya menghadapi masalah dalam pergerakan. Latihan motor halus boleh dilakukan pada bila-bila masa dan di mana sahaja. Contohnya ialah: Menguli, memotong, mewarnai, mengepang, memancut, memancut….

Pada prinsipnya, semua latihan "biasa" untuk latihan tangan dan jari ketangkasan adalah positif. Walau bagaimanapun, sebarang tekanan untuk dilakukan dan sebarang bentuk penilaian harus dielakkan. Seperti yang telah disebutkan beberapa kali, tidak ada satu-satunya terapi yang dapat menyembuhkan dan mengatasi ADHD.

Ia mesti dimulakan pada titik yang berbeza. Ini bermaksud bahawa pertama-tama, semua bidang di mana pendidikan anak dijalankan mesti ditangani. Selain rumah orang tua, ini adalah yang pertama tadika atau sekolah.

Tetapi semua orang hubungan yang lain mesti diajar aspek asas terapi. Pekerjaan kontraproduktif, misalnya oleh datuk dan nenek, harus dielakkan. Sebagai peraturan, ini bermula dengan memberi tahu ibu bapa mengenai ADHD, gejala dan pilihan terapinya.

Adalah penting untuk menjelaskan kepada ibu bapa bahawa berurusan dengan anak mereka sendiri memerlukan lebih banyak usaha, tenaga dan saraf daripada yang berlaku dalam "kes biasa". Sebagai peraturan, ini juga berakibat melepaskan diri dari peraturan lama dan corak tingkah laku yang mungkin dihargai. Pembentukan atau pemulihan asas positif untuk pendidikan mesti menjadi fokus utama.

Kaunseling psikologi seharusnya dan dalam banyak kes tidak dapat dilakukan sekali dan tidak terhad kepada penjelasan dan perkembangan penyakit. Dalam banyak kes, sokongan semasa terapi sama pentingnya, mungkin lebih penting, kerana ia sangat menuntut ibu bapa dari segi kekerasan dan konsistensi. Seperti yang telah disebutkan, ibu bapa membentuk satu unit bersama dengan semua anak lain yang terlibat dalam membesarkan anak dan dengan itu seharusnya juga ada peraturan yang berlaku dan dipatuhi secara konsisten.

Setiap orang harus menarik "bersama". Sebagai tambahan untuk mendidik ibu bapa, oleh itu penting juga bahawa semua kumpulan lain diberitahu mengenai penyakit ini. Sebagai tambahan kepada penyebaran maklumat, terapi ADHD sama pentingnya: hanya jika setiap orang memperhatikan pematuhan peraturan yang ditetapkan, terapi itu dapat memperoleh peluang untuk berjaya.

Ringkasnya, dapat dikatakan bahawa terapi kanak-kanak mesti dibuat khusus. Ini bermakna bahawa tidak ada terapi ADHD khusus yang sama berlaku dan dapat dilaksanakan untuk setiap anak. Sebagai individu seperti kanak-kanak, sebagai individu setiap terapi mesti dipertimbangkan.

Ini bermaksud usia dan perkembangan gejala mesti diambil kira serta gejala yang menyertainya dan persekitaran tempat tinggal anak. Pertimbangan khas harus diberikan kepada persekitaran anak (lihat di atas), supaya (terapi / psikologi) kaunseling dan sokongan untuk ibu bapa dan pengasuh lain sama pentingnya dengan terapi anak itu sendiri. Oleh itu, terapi biasanya merangkumi dan merangkumi pelbagai langkah, yang semuanya harus saling melengkapi dalam beberapa cara.

Ini disenaraikan sekali lagi di bawah. Oleh kerana prasyarat tertentu mesti dibuat terlebih dahulu agar dapat menjalankan terapi dengan cara yang sesuai dan perlu, nampak wajar jika tidak semua langkah dimulakan dan dilakukan pada waktu yang sama. Untuk tujuan ini, rancangan terapi individu biasanya dibuat.

Secara amnya, terapi dimulakan pada titik di mana masalah berlaku. Oleh kerana tingkah laku itu selalu mencetuskan aktio dan reaktio, dengan cepat menjadi jelas di mana titik kerja dan terapi selanjutnya harus dilakukan. - Kaunseling dan sokongan untuk ibu bapa

  • Kerjasama antara semua orang dewasa yang terlibat dalam pendidikan (ahli terapi - sekolah / tadika dan rumah ibu bapa)
  • Sekiranya perlu, kaunseling pendidikan (peraturan dan struktur yang jelas (ritual))
  • Diagnostik yang sesuai menjelang terapi
  • Terapi Tingkah Laku
  • Sekiranya perlu, terapi ubat
  • Sekiranya perlu (dan pada masa yang sesuai: terapi masalah yang menyertainya (kesukaran aritmetik, disleksia, diskalkulia, disleksia...)

Setelah ADHD didiagnosis, mesti dipertimbangkan sama ada memulakan rawatan bukan ubat atau menggunakan beberapa ubat yang telah diteliti dan digunakan untuk penyakit ini.

Hari ini bahan aktif methylphenidate digunakan dalam psikiatri kanak-kanak dan psikiatri dewasa. Bahan aktif ini boleh didapati dengan nama dagang Ritalin®. Ia diberikan dalam bentuk tablet dan meningkatkan keupayaan untuk berkonsentrasi.

Ritalin® adalah ubat dari kumpulan yang disebut perangsang. Mengapa perangsang mempunyai kesan sebaliknya, terutama pada pesakit ADHD, dan menyebabkan peningkatan kepekatan, masih belum diketahui. Ritalin digunakan pada kanak-kanak pada dos 2.5- 5 mg sehari dan umumnya boleh diterima dengan baik.

Rawatan pada mulanya harus diberikan selama beberapa bulan. Sekiranya gejala di bawah Ritalin® dikurangkan dengan ketara atau hilang, usaha untuk menghentikannya dapat dilakukan. Sebagai peraturan, bagaimanapun, dan terutama pada anak-anak dan remaja, ubat ini pertama kali diberikan sekurang-kurangnya satu tahun setelah diagnosis untuk mencegah gejala yang berulang.

Sebagai tambahan kepada Ritalin® yang lebih tua, ubat baru yang mengandungi bahan aktif atomoxetine juga telah tersedia untuk beberapa waktu. Nama dagang adalah Strattera®. Selain meningkatkan kepekatan, ubat juga mengurangkan perubahan emosi dan impulsif.

Tidak ada tingkah laku ketagihan yang diperhatikan dengan ubat ini hingga kini. Kesejahteraan kanak-kanak dan prognosis gangguan defisit perhatian mereka sangat bergantung pada bagaimana ibu bapa dapat mengatasi ADHD. Oleh itu, latihan ibu bapa yang terjejas adalah komponen asas terapi ADHD.

Ini mewujudkan pemahaman asas mengenai penyakit agar dapat memahami tingkah laku anak dengan lebih baik. ADHD menjadi normal pembelajaran sukar dan mempengaruhi tingkah laku sosial. Sekiranya kanak-kanak ini diperlakukan seperti yang lain, mereka mengalami penolakan pada awalnya zaman kanak-kanak dan mengalami ketakutan akan kegagalan, yang mengganggu perkembangan anak dan boleh menyebabkan masalah di kemudian hari.

Selain itu, tingkah laku ibu bapa juga mempengaruhi gambaran anak tentang dirinya, penyakit dan kemampuannya. Berurusan dengan ADHD dengan betul tidak mudah. Anak-anak yang terjejas sering dianggap sukar dibesarkan dan ibu bapa mengalami kesukaran untuk menanggungnya.

Mereka harus konsisten, tetapi pada masa yang sama emosional dan empati, walaupun mereka tidak selalu dapat memahami tingkah laku anak. Puji dan bukannya hukuman, bekerja dengan cara yang berorientasikan penyelesaian, sabar adalah cabaran bagi ibu bapa, tetapi mereka adalah kaedah yang paling berkesan untuk mendidik anak-anak dengan ADHD.