Terapi | ADS - Gangguan Defisit Perhatian - Sindrom

Terapi

Sebagai individu seperti gejala ADHD adalah, terapi juga mesti dirancang. Ini bermaksud bahawa setiap terapi harus disesuaikan secara individu dengan kekurangan anak dan, jika boleh, harus bersifat holistik (multimodal). Dengan berbuat demikian, anak mesti "dijemput" di mana ia berada sekarang.

Ini bermaksud: karya pedagogi dan terapi mesti berdasarkan individu pembelajaran tahap dan dalam bidang keadaan pembelajaran individu dan kemungkinan kerja seorang kanak-kanak dan mesti berorientasi kepada mereka dengan cara yang istimewa. "Pendekatan holistik" menunjukkan pada saat ini juga kerjasama ahli terapi - ibu bapa - sekolah. Harus dijelaskan kepada semua pihak yang terlibat dalam pendidikan (terutama datuk dan nenek) bahawa hanya kerjasama antara satu sama lain yang dapat membawa kejayaan.

Di samping itu, "holistik" selalu menyiratkan gabungan kawasan sosial-emosi dengan bidang psikomotor dan kognitif dalam kerangka pendekatan terapi. Antara lain, terdapat pendekatan terapi khusus yang telah kami kembangkan secara khusus. Ini adalah:

  • Terapi ubat ADHD: ubat ADHD, termasuk metilfenidat dan antidepresan,
  • Pendekatan psikoterapi ADS - Terapi: Psikoterapi untuk ADS,
  • Pendekatan pendidikan kuratif: pendidikan kuratif ADS,
  • Pendekatan terapi pemakanan: pemakanan dalam ADS, dan
  • Sokongan keluarga: ADS dan keluarga

Ubat untuk ADS

ADHD juga dirawat dengan ubat-ubatan terhadap bentuk ADHD yang hiperaktif. Penyembuhan tidak dicapai, tetapi gejalanya dikurangkan dan dengan demikian tekanan penderitaan diturunkan. Dadah yang paling biasa digunakan adalah apa yang disebut methylphenidate (contohnya di Ritalin ®), bahan seperti amfetamin yang meningkatkan penghantaran isyarat di otak dan dengan itu meningkatkan prestasi.

In ADHD, bahan ini tidak mempengaruhi otak sekerap ADHD biasa, tetapi pesakit sering menguruskan dengan dos yang lebih rendah atau dengan terapi lain tanpa ubat. Bahan lain seperti atomexetin (misalnya dalam Strattera ®), yang selalunya tidak mencukupi dalam ADHD hiperaktif, lebih banyak digunakan dalam ADHD. Alternatif homeopati dan herba juga tersedia untuk pesakit.

Bahan mana yang paling berkesan dalam kes individu atau menunjukkan kesan sampingan paling sedikit berbeza dari orang ke orang dan oleh itu memerlukan perundingan terperinci dan percubaan dan kesilapan pesakit. Walau bagaimanapun, dalam hampir semua kes, terapi ubat sahaja tidak mencukupi dan harus dilengkapi dengan terapi psiko dan tingkah laku. Metilfenidat adalah bahan yang paling biasa digunakan dalam terapi ADHD dan ADHD dan terdapat dalam ubat seperti Ritalin® atau Medikinet®.

Ia adalah zat seperti amfetamin dari kumpulan psikostimulan yang meningkatkan penghantaran isyarat di otak melalui bahan utusan dopamin dengan meningkatkan kepekatan bahan ini di sinaps. Metilfenidat oleh itu tidak menghilangkan penyebab gangguan, yang masih belum dapat dijelaskan hingga ke hari ini, tetapi mengurangkan gejala. Malangnya, kesan sampingan dari Ritalin® sangat biasa, terutamanya pada saluran gastrointestinal dan jiwa.

Oleh itu, penggunaan ubat ini menjadi kontroversi hari ini. Ramai pesakit ADS menggunakan ubat-ubatan herba untuk gejala ringan atau sebagai rawatan sokongan. Contohnya ialah ekstrak pokok gingko untuk meningkatkan keupayaan menumpukan perhatian atau persiapan bunga Bach untuk meningkatkan kesejahteraan mental. Walau bagaimanapun, bahan-bahan herba juga boleh memberi kesan sampingan dan tidak semuanya sesuai dengan ubat-ubatan konvensional, jadi disarankan untuk berjumpa doktor atau ahli farmasi.