Terapi selepas operasi | Terapi pecah tendon Achilles

Terapi selepas operasi

Selepas pembedahan untuk koyak Tendon Achilles, kaki pertama dipasang di tempat dengan a plaster belat dalam apa yang disebut "kedudukan kaki runcing" selama beberapa hari. Kedudukan ini menerangkan lenturan maksimum kaki di buku lali sendi, sehingga jari kaki ke bawah dan tumit ke atas. Pada masa ini terdapat banyak perbincangan di kalangan pakar mengenai berapa lama kaki yang dikendalikan mesti dilindungi.

Sebilangan pakar berpendapat bahawa 2 hari sudah mencukupi, sedangkan pakar lain mengesyorkan jangka masa yang lebih lama. Dalam kebanyakan kes, plaster fiksasi diikuti oleh pemakaian ortosis. Kasut ortopedik khas ini melegakan Tendon Achilles. Akhirnya, kaki secara beransur-ansur terbiasa dengan kedudukan normal dengan tumit tumit.

Ringkasan

Pada akhirnya, perjalanan sebuah Tendon Achilles pecah tidak dapat diramalkan dengan tepat. Tempoh terapi boleh sangat berbeza dan mereka yang terkena kadang-kadang mesti menunjukkan banyak kesabaran dan motivasi. Di bawah pengawasan fisioterapeutik dan perubatan yang intensif, hasil yang sangat baik dapat dicapai pada masa kini!