Terapi | Tompok usia di wajah

Terapi

Walaupun tempat umur biasanya jinak dan tidak memerlukan rawatan, banyak orang memilih untuk merawat bintik usia mereka dengan cara tertentu setiap tahun. Rawatan yang paling biasa untuk tempat umur sebenarnya bukan rawatan yang betul, tetapi penggunaan menyembunyikan solekan. Terutama di wajah terdapat banyak krim yang boleh menutupi bintik-bintik yang mengganggu di wajah.

Walau bagaimanapun, terdapat juga pilihan terapi yang membolehkan bintik-bintik itu dihilangkan. Salah satu terapi ini adalah terapi laser. Dengan bantuan laser, noda dapat dihilangkan.

Sinar laser melancarkan pigmentasi pada kulit dan menghilangkannya dengan pasti. Walau apa pun, dan terutamanya dengan terapi ini, perlu dijelaskan terlebih dahulu bahawa perubahannya tidak berbahaya. Pelaksanaan terapi laser untuk kulit malignan kanser, misalnya, boleh menyebabkan penyebaran sel-sel malignan dan, dalam keadaan terburuk, barah itu dapat bermetastasis dengan mudah.

Terdapat juga banyak krim yang dapat memutihkan kulit dan juga menghilangkan bintik-bintik yang menyusahkan. Gabungan agen aktif hidrokuinon, tretinoin dan hidrokortison, yang dibenarkan di Jerman, boleh menyebabkan pemutihan kulit ini. Penting untuk diperhatikan bahawa krim ini tidak boleh digunakan dalam jangka masa yang lama kerana kulit akan rosak.

Krim, yang termasuk dalam kategori "pemutihan kulit", terdapat di kebanyakan farmasi di Jerman. Terdapat beberapa cara untuk membuang secara kekal tempat umur pada wajah. Sebelum membuangnya, bagaimanapun, pakar dermatologi secara amnya harus menentukan bahawa mereka memang bintik-bintik usia jinak dan bukan, misalnya, tumor kulit.

Oleh kerana bintik-bintik usia tidak berbahaya dan biasanya mengganggu pesakit secara estetik, rawatan mesti dibayar oleh pesakit. Kaedah mana yang digunakan untuk membuang dibincangkan secara individu dengan doktor yang merawat. Terdapat pelbagai kaedah: Teknik yang paling kerap digunakan adalah rawatan laser, yang dijelaskan dengan lebih terperinci di atas.

Selanjutnya, bintik-bintik usia juga dapat dibuang melalui pembedahan. Pengelupasan bahan kimia juga dapat digunakan untuk merawat bintik-bintik usia. Asam buah, misalnya, sesuai untuk tujuan ini, kerana ia menghilangkan lapisan kulit paling atas, dan kemudian terbentuk lapisan kulit baru yang lebih ringan.

Krim pemutihan adalah pilihan terapi selanjutnya. Hanya dalam kes yang jarang berlaku, dermabrasi (mengikis lapisan kulit atas dengan alat pengisar) atau rawatan sejuk (lapisan permukaan kulit yang terkena dengan nitrogen cair) digunakan untuk menghilangkan bintik-bintik usia pada wajah. Walau bagaimanapun, kerana kaedah ini sering disertai dengan parut, mereka bukan lagi kaedah pilihan.

Secara umum, perlindungan sinar matahari yang mencukupi sangat penting setelah hampir setiap rawatan dan untuk mencegah pembentukan bintik-bintik usia baru. Rawatan laser adalah terapi yang paling disasarkan bintik-bintik usia di wajah. Laser (laser ruby, laser YAG) menghasilkan cahaya bertenaga tinggi.

Cahaya ini dihantar secara nadi ke kawasan kulit yang terjejas, yang memusnahkan pigmen lapisan kulit atas. Semasa rawatan, pesakit merasakan sensasi beberapa tusukan pada kulit. Oleh itu, prosedurnya agak tidak menyakitkan dan biasanya dilakukan tanpa anestesia.

Dalam kebanyakan kes, tidak ada bekas luka dan kawasan kulit yang dirawat sembuh setelah beberapa minggu. Kulit yang jengkel boleh berlaku selepas rawatan laser. Kadang kala kawasan yang dirawat juga boleh membengkak.

Dalam kebanyakan kes, satu sesi rawatan mencukupi. Sekiranya terdapat kawasan yang lebih besar yang akan dirawat, mungkin diperlukan beberapa sesi, yang dapat dilakukan pada selang waktu sekitar 8 minggu. Kerana kulit harus dilindungi Radiasi UV selama beberapa bulan selepas rawatan, disyorkan terapi pada bulan-bulan musim sejuk.

Krim untuk rawatan bintik-bintik usia di wajah dipanggil krim pemutihan. Ini boleh didapati di farmasi dan boleh digunakan di kawasan kulit yang terkena di rumah tanpa pengawasan doktor. Krim pemutih mengandungi, misalnya, vitamin C yang dapat mencerahkan kulit.

Walau bagaimanapun, rawatan dengan krim pemutihan sangat lama. Ia boleh memakan masa beberapa minggu hingga berbulan-bulan sehingga hasil pertama dapat dilihat. Sebagai tambahan, pesakit harus memastikan bahawa hanya kawasan kulit yang lebih gelap ditutup dengan krim kerana kawasan sekitarnya juga menjadi lebih terang.

Dalam beberapa kes, reaksi alahan terhadap bahan boleh berlaku, yang boleh menyebabkan kemerahan atau gatal. Ubat rumah tangga biasanya hanya meringankan bintik-bintik usia di wajah, supaya ini biasanya tidak hilang sepenuhnya. Di samping itu, ubat rumah tangga mesti digunakan beberapa kali sehari untuk mencapai kesan.

Walaupun begitu, mereka boleh menjadi alternatif yang murah daripada rawatan lain. Untuk satu perkara, jus lemon dianggap sebagai ubat rumah tangga biasa. Ia digunakan pada kawasan kulit yang terkena beberapa kali sehari.

Asid menghilangkan lapisan luar kulit termasuk pigmen dan dengan itu mencerahkan kulit. Aloe vera gel juga dapat mengurangkan bintik-bintik usia di wajah. Tumbuhan ini merangsang pembentukan sel baru dan mempercepat pembuangan sel kulit lama.

Campuran serbuk halia, kelopak mawar dan serbuk tali tidur, yang diaplikasikan pada bintik-bintik usia beberapa kali sehari, juga dapat mencerahkan kawasan gelap pada kulit dengan menggunakan asam yang dikandungnya (misalnya asam sitrat atau asid rubiklorik). Rawatan homeopati terhadap bintik-bintik usia dapat menyokong proses pencerahan, misalnya ketika menggunakan ubat rumah untuk bintik-bintik usia di wajah. Ubat homeopati boleh diambil sama ada sebagai globula, tetes atau tablet. Sekiranya terdapat bintik-bintik usia, biasanya disarankan untuk mengambil kalium sulfuricum (kalium sulfat) atau sarsaparilla (sarsaparilla), yang mempunyai kesan pencerahan pada bintik-bintik usia.