Terapi | Alahan pada kanak-kanak

Terapi

Terdapat tiga tahap dalam rawatan alahan. Yang pertama adalah untuk mengelakkan alergen sehingga reaksi alahan tidak berlaku di tempat pertama. Dalam kes a alergi makanan, ini mungkin agak mudah, tetapi lebih sukar sekiranya tungau debu atau alahan debunga.

Alergen ini tidak dapat dielakkan. Walaupun anda mengambil langkah berjaga-jaga terhadap debu rumah hama di atas katil, mereka tidak dapat dihapuskan sepenuhnya. Langkah kedua adalah menggunakan ubat untuk mengurangkan gejala alergi.

Ini boleh diambil secara profilaksis, misalnya, jika anda terjejas teruk oleh a alahan debunga, atau, seperti dalam kes asma alergi, dapat digunakan untuk memerangi gejala akut. Selain penggunaan ubat-ubatan, langkah-langkah lain juga membantu. Sebagai contoh, menjalankan mandi hidung, di mana hidung dibilas dengan larutan yang mengandungi garam biasa, sehingga selaput lendir terbebas dari alergen seperti debunga dan debu.

Pengairan hidung biasanya dapat dilakukan dengan kanak-kanak dari usia tiga tahun. Langkah terakhir yang boleh diambil terhadap alahan adalah hiposensitisasi, yang mana alergi biasanya dapat berjaya ditangani dalam jangka masa panjang. Walau bagaimanapun, hiposensitisasi tidak sesuai untuk semua bentuk alergi dan, jika gejala tidak membatasi, tidak semestinya dilakukan.

Hiposensitisasi terutama dilakukan pada kes-kes alahan racun tawon berbahaya dan sangat merosot alahan debunga. Hiposensitisasi adalah terapi jangka panjang yang berlangsung selama tiga tahun. Untuk rawatannya, persiapan alahan disuntik di bawah kulit, jadi hiposensitisisasi hanya boleh dilakukan pada kanak-kanak yang lebih tua - kanak-kanak mesti berumur sekurang-kurangnya lima tahun.

Semasa hiposensitisasi, tindak balas imun alergi diubah menjadi tindak balas imun yang normal, seperti yang berlaku pada orang yang tidak alergi. Hiposensitisasi bermula secara klasik pada musim luruh, iaitu selepas musim alergi. Antara ubat alahan yang sering diresepkan adalah semburan hidung dan titis mata.

Ini hanya digunakan untuk merawat gejala dan tidak memerangi penyebabnya sendiri. Semburan hidung tidak hanya digunakan untuk memerangi hidung berlari. Jika hidung disekat, yang cecair air mata tidak dapat mengalir dengan betul melalui turbinat bawah, mengakibatkan tekanan mata meningkat dan mata berair.

Jadi jika anda melawan yang tersekat hidung, gejala mata biasanya juga bertambah baik. Contohnya, air laut biasa semburan hidung boleh digunakan untuk membersihkan hidung. Semburan hidung dekongestan yang mengandungi bahan aktif juga boleh digunakan.

Ini membawa kepada penyempitan tempatan kapal, yang menyebabkan membran mukus membengkak, sehingga rembesan dapat mengalir dengan lebih mudah. Oleh kerana terdapat kesan pembiasaan (lihat: ketergantungan pada semburan hidung) pada membran mukus, semburan ini tidak boleh digunakan lebih lama dari seminggu - sebaliknya, penyemburan garam laut dapat digunakan dalam jangka masa yang lebih lama tanpa ragu-ragu. Sekiranya air masin semburan hidung tidak mencukupi, semburan hidung mengandungi kortison boleh juga disyorkan.

Tidak perlu takut dengan ramuannya kortison, kerana hanya terkandung dalam dosis yang sangat kecil di semburan hidung dan hanya berfungsi di dalam negara, sehingga tidak ada kesan sampingan yang berkaitan dengan kortison. Perkara yang sama berlaku untuk kesan sampingan salap yang mengandungi kortison, yang boleh digunakan untuk ruam kulit yang berkaitan dengan alergi dan di atas semua melegakan gatal. Dengan tablet kortison, selain itu, kesan sampingan kortison mungkin berlaku kerana dos yang lebih tinggi.

Tablet kortison hanya boleh diambil oleh kanak-kanak dalam dos yang sangat rendah, kerana jika tidak, gangguan pertumbuhan mungkin berlaku. Walau bagaimanapun, sekiranya berlaku alahan kejutan, persediaan kortison penting dan boleh menyelamatkan nyawa. Sekiranya berlaku alahan kejutan, seseorang tidak perlu bimbang tentang kemungkinan kesan sampingan.

Persediaan kortison sangat membantu pada membran mukus. Dalam terapi asma alergi, persediaan yang mengandungi kortison sering diperlukan. Ubat asid kromoglikat sering digunakan pada kanak-kanak, terutama untuk rumput kering demam.

Ia tidak dapat mengurangkan masalah gejala alergi, tetapi berfungsi sebagai langkah pencegahan sehingga gejala tidak muncul sama sekali atau hanya berlaku dalam bentuk yang lemah. Ia adalah penstabil sel mast yang disebut, yang mencegah histamin dari dibebaskan setelah bersentuhan dengan alergen. Asid kromoglikat diberikan secara berkala kira-kira dua minggu sebelum tanaman tersebut mula berbunga.

Antihistamin, ubat anti alergi yang terkenal selain kortison, juga boleh digunakan pada kanak-kanak. Walau bagaimanapun, tidak semua persediaan antihistamin sesuai untuk kanak-kanak. Antihistamin memastikan bahawa yang dilepaskan histamin tidak dapat berfungsi.

Sebagai kesan sampingan, antihistamin boleh membuat kanak-kanak letih. Sebagai tambahan kepada ubat alergi klasik, banyak juga menggunakan ubat homeopati. Ini boleh digunakan untuk rawatan akut dan jangka panjang.

Persediaan yang digunakan bergantung pada gejala tertentu. Yang terpenting, globula yang terkenal digunakan. Pakar mengesyorkan mengambil lima globula kecil setiap dua jam ketika gejala pertama muncul.

Selepas dua belas jam pertama gejala, globula harus diambil secara berkala tiga kali sehari. Terdapat pelbagai potensi globula. Sebagai contoh, jika hidung sedikit sesak, globula harus diambil dalam potensi D6. Sekiranya hidung sentiasa berlari, potensi D12 boleh digunakan. Oleh kerana terdapat banyak ubat homeopati yang digunakan untuk gejala yang berbeza, ada baiknya berjumpa dengan homeopati terlatih jika anda ingin menggunakan homeopati untuk memerangi gejala.