Terapi | Alergi terhadap racun lebah

Terapi

Rawatan alahan terhadap racun lebah terbahagi kepada beberapa bahagian. Di satu pihak, rawatan simptomatik semata-mata sangat penting, di sisi lain langkah pencegahan tertentu (tindakan profilaksis) harus diambil untuk mengelakkan terjadinya reaksi alahan disebabkan oleh racun lebah. Untuk memerangi gejala alahan terhadap racun lebah (gatal, ruam, bengkak saluran pernafasan), apa yang disebut agen anti-alergenik digunakan.

Kumpulan ubat ini boleh diberikan dalam pelbagai bentuk. Terdapat pelbagai salap dan krim, titisan, tablet dan semburan hidung untuk mengurangkan kesan pendedahan alergen. Mungkin titik yang paling penting dalam terapi yang berkesan adalah pencegahan serangan alergi (profilaksis).

Oleh itu, langkah-langkah harus diambil untuk mencegah perkembangan alergi dari awal atau untuk mencegah berlakunya reaksi badan yang berlebihan terhadap alergen. Langkah-langkah pencegahan dibahagikan kepada profilaksis primer dan sekunder. Lebih lanjut mengenai ini:

  • Terapi alahan
  • Ubat ini membantu dengan alahan

Istilah "profilaksis primer" merujuk kepada langkah-langkah yang memastikan bahawa organisma tidak mengalami alergi terhadap bahan asing.

Mengelakkan kontak alergen adalah kaedah profilaksis primer yang terbaik dan paling berkesan. Namun, kerana penghindaran sepenuhnya dari kontak dengan bahan alergenik tidak mungkin dilakukan, cukup untuk mengelakkan situasi tertentu dan bahan asing. Di samping itu, pelbagai kajian menunjukkan bahawa kanak-kanak yang diberi ASI sekurang-kurangnya empat bulan pertama kehidupan secara signifikan kurang terdedah kepada alergi.

Topik ini mungkin juga menarik bagi anda: Diagnostik Alergi “Profilaksis sekunder” merangkumi semua langkah yang digunakan untuk mencegah terjadinya gejala alergi atau untuk mengurangkan tanda-tanda reaksi alahan. Di sini juga, penghindaran hubungan alergen (ketiadaan alergen) sangat penting. Ini sangat penting kerana banyak sentuhan dengan bahan asing yang alergen menyebabkan kepekatan antibodi dari kelas IgE meningkat dengan mendadak dan tindak balas imun terhadap setiap kenalan selanjutnya adalah lebih kuat.

Dalam apa yang disebut hiposensitisasi (membuat tidak terlalu sensitif) terhadap racun lebah, pesakit terdedah kepada pelbagai dos bahan asing alergenik (racun lebah) dalam jangka masa yang lebih lama. Dalam banyak kes, doktor yang hadir tidak menggunakan racun lebah alergen yang sebenarnya, tetapi bahan asing (allergoid) serupa dengan alergen, tetapi diubah suai. Alergoid ini boleh disuntik secara langsung di bawah kulit atau disapukan pada membran mukus dalam bentuk penurunan. Dalam jangka masa panjang, hiposensitisasi terhadap racun lebah dapat mencegah reaksi berlebihan sistem imun kepada alergen sebenar.