Terapi | Kejutan anaphylactic

Terapi

Sekiranya terdapat tanda-tanda kejutan anaphylactic, doktor kecemasan harus segera dipanggil, kerana ini mengancam nyawa keadaan yang memerlukan terapi segera. Ukuran yang paling penting dalam tindak balas anafilaksis adalah menghilangkan alergen (sejauh mungkin). Sebagai pertolongan cemas mengukur, ia mesti diperiksa terlebih dahulu sama ada orang itu masih diam bernafas dan adakah peredarannya masih berfungsi.

Sekiranya ini tidak berlaku, resusitasi harus dimulakan dengan segera. Untuk menstabilkan peredaran apa yang disebut kejutan kedudukan berguna. Untuk tujuan ini, orang itu dibaringkan di atas lantai dan kaki diangkat untuk memudahkan aliran balik darah dari kaki ke badan.

Terapi oleh doktor kecemasan bergantung kepada tahap keparahan penyakit reaksi alahan. Untuk reaksi ringan, pemberian antihistamin dan kortison (glukokortikoid) sering mencukupi. Ketidakstabilan peredaran darah dapat diatasi dengan pemberian cecair sebagai infus.

Sekiranya berlaku a kejutan, adrenalin boleh menyebabkan penyempitan kapal, yang menyebabkan darah tekanan meningkat. Sekiranya terdapat aduan asma tambahan, semburan asma (semburan kecemasan / mimetik beta bertindak pendek) harus digunakan. Sekiranya bernafas masalah berlaku kerana pembengkakan saluran udara di tekak, pengudaraan oleh doktor kecemasan mungkin juga diperlukan.

Kit kecemasan

Orang yang diketahui mempunyai alahan dengan reaksi kuat seperti kejutan anaphylactic sering diberi apa yang disebut "kit kecemasan" untuk terapi diri. Ini adalah antihistamin dan a kortison persiapan. Ini kemudian boleh diambil dalam keadaan kecemasan.

Di samping itu, set seperti itu berisi penyuntik automatik adrenalin, tetapi ini hanya dapat digunakan setelah latihan sebelumnya. Ini adalah picagari siap pakai yang menyuntikkan adrenalin ke dalam paha otot dengan menekan kuat pada paha. Penting untuk tidak menyentuh bahagian atas penyuntik automatik untuk mengelakkan suntikan ke dalam jari secara tidak sengaja!

Dalam keadaan akut kejutan anaphylactic, diagnosis biasanya berdasarkan gejala khas yang sering bersama-sama dengan pencetus khas seperti sengatan lebah atau antibiotik yang baru saja diambil. Untuk membuktikan alergi selepas reaksi alahan, diagnosis lebih lanjut oleh pakar dermatologi boleh berguna. Untuk tujuan ini, kemungkinan pencetus dan gejala khas pertama kali ditanya dalam perbualan terperinci dan dibawa ke dalam konteks.

Sebagai tambahan, reaksi terhadap alergen khas boleh diprovokasi. Semua ujian ini membawa risiko reaksi anafilaksis yang teruk dan oleh itu hanya boleh dilakukan oleh doktor yang berpengalaman dalam panggilan kecemasan. Ujian yang paling kerap digunakan adalah “ujian tusukan": Untuk tujuan ini, alergen standard diteteskan ke lengan dan kemudian kulitnya dicucuk dengan lancet kecil.

Selepas lebih kurang. 20 minit, alergen yang menyebabkan reaksi itu dapat dibaca (sebutir dengan kemerahan dianggap sebagai reaksi). Walau bagaimanapun, ujian ini hanya dapat mengesan kepekaan terhadap bahan tersebut.

Gejala yang disebabkan oleh bahan ini tidak ditunjukkan. Dalam "ujian calar" kulitnya tergores sekitar 1 cm dan alergen yang disyaki kemudian dititis atau digosok. Sekiranya ujian ini tidak menunjukkan kepekaan dan masih ada kecurigaan yang kuat terhadap alergi, alergen juga boleh disuntik ke kulit belakang dengan jarum suntik.

Walau bagaimanapun, ujian ini dikaitkan dengan risiko tindak balas anafilaksis yang lebih tinggi. Selanjutnya, darah ujian dengan penentuan antibodi terhadap alergen yang mungkin berlaku (IgE total dan IgE spesifik). Dalam beberapa kes, provokasi langsung dengan bahan pemicu dapat dipertimbangkan. Selepas anafilaksis kejutan, bagaimanapun, ini hanya harus dilakukan dengan sangat berhati-hati.