Terapi dan rawatan | Bersenam dengan siku pemain golf

Terapi dan rawatan

Dalam terapi, sangat penting untuk mencari penyebab siku pemain golf dan merawatnya secara khusus. Dalam kebanyakan kes terdapat overtrain dari lengan otot, yang disebabkan oleh pergerakan satu sisi. Kawasan pendekatan otot fleksor untuk tangan terutamanya terjejas.

Kawasan tendon ini dapat dirawat oleh geseran melintang yang disebut. Dalam proses ini, ahli terapi meletakkan jari pada struktur melintang dan menariknya ke arahnya. Dia boleh bekerja dengan sejuk (ice pack atau ice lolly).

Geseran melintang diulang beberapa kali dan digunakan pada kawasan yang berlainan. Sebagai tambahan, urut riff boleh digunakan untuk mengurangkan ketegangan total di lengan atas dan bawah. Kulit otot (fasciae) secara keseluruhan lengan kawasan harus dilonggarkan, kerana biasanya lengket.

Ini dilonggarkan oleh ahli terapi dengan menarik sepanjang fasia. Sekiranya terdapat pemendekan kumpulan otot ekstensor di bahagian belakang lengan, perlu dipanjangkan (lihat latihan). Kecelaruan yang terlalu bengkok pada tulang belakang toraks (kyphosis) dapat dipengaruhi oleh pergerakan yang sesuai.

Otot tegang yang dihasilkan di bahagian belakang dan lengan dapat dilonggarkan dengan teknik tisu lembut, teknik fasial dan urutan bilah bahu juga harus menjalani terapi senaman, kerana dapat meluncur dengan lebih buruk dan menyebabkan ketidakseimbangan, terutama di daerah tulang belakang toraks dengan kepincangan. Sekatan tulang belakang serviks juga penting untuk dirawat. Teknik manual dan kelonggaran yang pendek leher otot menunjukkan kejayaan rawatan yang baik.

Kaedah rawatan:

  1. pita
  2. Pembalut
  3. Operasi

> Yang disebut kinesiotape boleh digunakan untuk menyokong terapi. Pita itu tersekat dari lekatan otot ke tangan. Tangan harus dipegang dalam keadaan tegang ketika melekatkan pita, kerana pita itu dilekatkan pada pra-regangan.

Pita berbentuk bintang boleh dilekatkan pada kawasan yang paling menyakitkan untuk meningkatkan rangsangan. Siku juga dapat ditempel dengan dua tali di atas unjuran tulang belakang lengan bawah (epikondil) dan dengan beberapa jalur silang, lebih stabil untuk mengurangkan beban. Di samping itu, pita boleh dirakam di sepanjang saraf ulnar, yang kemudian berjalan dari ketiak di sepanjang bahagian dalam siku dan di sepanjang bahagian dalam lengan bawah ke tangan.

Walau bagaimanapun, kerana saraf terletak lebih dalam di dalam tisu, keberkesanannya dipersoalkan. Secara umum, pita memberikan rangsangan mekanikal, sebab itulah peningkatan dalam darah peredaran harus dicapai. Adakah kesannya benar-benar hebat belum dapat dibuktikan, tetapi kehadiran pita tersebut memberi kesan positif pada jiwa pesakit.

Terapi pembalut untuk siku pegolf terbukti sangat mirip dengan itu tenis siku. Sekiranya merangkumi keseluruhan sendi siku, ia akan bertambah baik darah peredaran melalui tekanan dan dengan itu bekalan sendi yang lebih baik, yang menyebabkan kurang tekanan. Sebagai alternatif terdapat pendakap siku, yang juga dapat mengurangkan tekanan.

Pembalut dapat dipakai untuk mendukung kegiatan penyebabnya, tetapi sangat diperlukan terapi yang mencukupi. Sekiranya terapi konservatif tidak berfungsi dan gejala tidak bertambah baik, pembedahan sering dilakukan. Dalam kes ini doktor melonggarkan yang tersekat tendon dan biasanya mengeluarkan bursa yang meradang keluar dari tisu. Selepas operasi, pergerakan mesti dikawal dengan cepat dan ketegangan otot yang berlebihan harus dikurangkan untuk mengelakkan berulang dari tendon. Oleh kerana risiko pembedahan biasa, pilihan terapi konservatif pada awalnya lebih disukai untuk jangka masa yang lebih lama.