Konsep terapi - Apa yang perlu dilakukan sekiranya arthrosis siku? | Latihan untuk arthrosis siku

Konsep terapi - Apa yang perlu dilakukan sekiranya arthrosis siku?

Sekiranya terdapat siku yang ada arthrosis terapi harus selalu berupa gejala, kerana penyakit itu sendiri tidak dapat disembuhkan. Untuk tujuan ini, pelbagai langkah rawatan disediakan: Lembut: Sendi siku tidak boleh terdedah kepada tekanan yang terlalu banyak. Untuk mengelakkan kekangan dan sekatan pergerakan, tetap penting untuk menjaga mobiliti melalui latihan yang disasarkan.Kesakitan dan ubat-ubatan anti-radang untuk mengurangkan penderitaan pesakit dan mengurangkan proses keradangan.

Aplikasi sejuk atau panas: Bergantung pada keadaan aplikasi siku, sejuk atau panas dapat melegakan pesakit kesakitan. Fisioterapi: Langkah-langkah dari fisioterapi seperti terapi manual, fisioterapi dengan latihan khusus untuk membina otot dan meningkatkan mobiliti dan kestabilan, krioterapi, dll adalah bahagian penting dalam rancangan terapi.

Betapa tepatnya rawatan untuk pesakit bergantung kepada usia, penyakit sebelumnya dan tahap penyakit. Keputusan selalu dibuat oleh doktor yang berpengalaman setelah diagnosis yang disahkan.

  • Lembut: Sendi siku tidak boleh mengalami tekanan yang berlebihan. Untuk mengelakkan kekangan dan sekatan pergerakan, tetap penting untuk menjaga mobiliti melalui latihan yang disasarkan.
  • Kesakitan dan ubat-ubatan anti-radang untuk mengurangkan penderitaan pesakit dan mengurangkan proses keradangan.
  • Aplikasi penyejukan atau pemanasan: Bergantung pada keadaan aplikasi siku, sejuk atau panas dapat meredakan kesakitan pesakit.
  • Fisioterapi: Langkah-langkah dari fisioterapi seperti terapi manual, fisioterapi dengan latihan khusus untuk membina otot dan meningkatkan mobiliti dan kestabilan, krioterapi, dll adalah bahagian penting dalam rancangan terapi.

Bagaimana arthrosis siku berlaku?

Berbanding dengan arthrosis dari yang lain sendi, arthrosis siku jarang berlaku, kerana biasanya disebabkan oleh kemalangan yang menyebabkan kerosakan sendi siku. Oleh itu, ini bukan tanda kehausan kerana terlalu banyak tekanan atau usia lanjut orang yang terjejas. Kerana trauma sebelumnya yang disebabkan oleh siku arthrosis, pesakit sering merasakan kesakitan yang teruk dan pergerakan yang terhad.

Bagi kebanyakan pesakit, perjalanan arthrosis siku boleh dipengaruhi secara positif oleh langkah-langkah fisioterapeutik - di sana mobiliti dan kestabilan sendi harus dijaga. Ini bukan sahaja dapat membantu mengurangkan rasa sakit, tetapi juga memperlambat kemajuan arthrosis, sehingga operasi sering dapat dielakkan. Sekiranya pesakit juga kerap melakukan latihan yang telah mereka pelajari di rumah, dapat dipastikan bahawa sendi siku dilakukan secara kekal dan sihat tanpa terlalu banyak tekanan pada sendi.