Tempoh terapi | Cuff rotator koyak - fisioterapi, senaman dan penyembuhan

Tempoh terapi

Tempoh terapi bergantung pada tahap kecederaan dan rawatannya. Selepas refleksasi arthroscopic, lengan diletakkan di penculikan bantal selama 6 minggu dan hanya boleh digerakkan hingga 90 °. Oleh itu, terapi memerlukan masa sekurang-kurangnya 3 bulan untuk mencapai jarak pergerakan dan bebas dari gejala.

Dengan terapi konservatif, tempohnya bergantung pada proses penyembuhan. Peluang kejayaan dengan a tendon koyak sangat baik dan dapat disokong secara positif oleh pelbagai teknik dalam fisioterapi. Walau bagaimanapun, tendon sembuh pada kadar yang berbeza pada setiap pasien, sehingga jangka masa terapi tidak dapat digeneralisasikan.

Tempoh penyembuhan

Berapa lama penyembuhan a pemadam pemutar pengambilan pecah bergantung pada penyembuhan luka penjagaan, rawatan dan ketekalan pesakit. Sekiranya doktor mengesan pecah tendon yang besar, ia akan dibetulkan secara pembedahan dan pesakit mesti mengikuti rancangan rawatan doktor. Dalam 6 minggu pertama, biasanya perlu memakai pakaian penculikan bantal dan pergerakan hanya boleh dilakukan dengan bantuan ahli terapi.

Sekiranya pesakit bergerak terlalu awal dan bersendirian, pecah atau tertangguh penyembuhan luka mungkin berlaku. Pesakit yang muda dan sihat dianggap normal, cepat penyembuhan luka, supaya rawatan dapat dilakukan setelah luka sembuh. Oleh itu, dalam beberapa minggu pertama harus diperhatikan dengan ketat agar tidak terlalu banyak meregang, kerana tisu tidak cukup kuat.

Dengan kaedah rawatan yang konservatif, penting bagi pesakit untuk mengurangkan tekanan pada lengan dalam kehidupan seharian, sehingga intervensi fisioterapeutik dapat mencapai kejayaan. Penting untuk bergerak di kesakitan- kawasan bebas dan untuk merawat kerengsaan tendon. Begitu juga, keseluruhan peralihan skapula-toraks harus dipertimbangkan, kerana dibatasi bilah bahu pergerakan menghalang pergerakan fisiologi bahu.

Program senaman yang sesuai dibuat di mana pesakit dapat melatih otot lemah yang sesuai. Tidak mungkin untuk mengatakan secara umum berapa lama proses penyembuhan yang lengkap akan dilakukan pada akhirnya. Walau bagaimanapun, kemampuan menanggung berat badan sepenuhnya dijadualkan setelah setengah tahun paling awal.

  • Dari fasa percambahan (dari hari ke-5), kolagen gentian ditukarkan menjadi sesuatu yang lebih kuat dan, selambat-lambatnya dari fasa penyatuan (dari hari ke-21), ia menjadi semakin tegas.