Terapi | Latihan untuk hernia inguinal

Terapi

Pembedahan disarankan dalam hampir semua kes hernia inguinal, kerana ada kemungkinan bahawa kandungan usus menonjol ke dalam kantung hernia dan mengancam akan mati, yang merupakan komplikasi yang mengancam nyawa. Hanya sekiranya hernia inguinal sangat kecil dan tidak menyebabkan sebarang gejala, ia mungkin diperhatikan pada mulanya. Semasa operasi, kandungan kantung hernia dipindahkan kembali ke rongga perut dan bukaan yang dilalui oleh hernia ditutup. Dalam rawatan pasca operasi, setelah luka sembuh, otot perut perlahan-lahan dapat dibina untuk mengelakkan berulang.

OP dan jangka masa selepas itu

Sementara itu, terdapat banyak teknik pembedahan yang berbeza untuk rawatan hernia inguinal. Operasi dapat dilakukan secara terbuka menggunakan sayatan di pangkal paha, atau invasif minimal (endoskopi). Sebagai tambahan, sebagai contoh, setelah kantung hernia dipindahkan kembali ke rongga perut, mesh plastik dapat digunakan, atau kanal hernia boleh ditutup dengan jahitan. Sebagai peraturan, pembedahan di bawah anestesia am disyorkan, walaupun rawatan di bawah anestesia tempatan juga mungkin, walaupun kurang digalakkan.

Teknik pembedahan dan anestesia yang disyorkan bergantung pada penemuan individu dan penyakit pesakit sebelumnya. Dalam beberapa kes, rawatan dapat dilakukan secara rawat jalan, tetapi lebih sering dilakukan secara rawat jalan. Pesakit biasanya keluar dari hospital 24 jam hingga 2 hari selepas operasi.

Sekitar hari ke-10 selepas operasi, jahitan dapat dikeluarkan oleh doktor keluarga. Setelah jahitan dikeluarkan, pesakit boleh mula meningkatkan tekanan setiap hari. Secara amnya, aktiviti ringan seperti memandu kereta atau menunggang basikal dapat disambung semula setelah kira-kira 2 minggu.

Selepas lebih kurang. 4 minggu lagi mungkin untuk melakukan sukan bola ringan atau berjoging. 6 minggu selepas operasi tidak boleh ada sekatan sukan lagi. Walaupun begitu, tidak ada beban berat (lebih dari 10 kg) yang harus diangkat 3-6 bulan selepas operasi. Nilai-nilai ini adalah garis panduan, namun, cadangan harus dinilai secara individu dalam setiap kes, bergantung pada penyembuhan luka dan gejala.