Terapi | Latihan untuk arthrosis sendi metatarsophalangeal pada jari kaki

Terapi

Sebelum itu tunda tegar dirawat secara pembedahan, terdapat pelbagai pilihan terapi. Selain teknik menggerakkan, daya tarikan khususnya digunakan dalam fisioterapi. Ini adalah teknik dari bidang terapi manual.

Permukaan sendi dilonggarkan sedikit antara satu sama lain dengan daya tarikan cahaya pada pasangan sendi berhampiran badan (proksimal) dan permukaan yang jauh dari badan (distal). The rawan dengan demikian dapat melegakan. Rawan disuburkan oleh penggantian tekanan dan daya tarikan.

Oleh itu, rawatan daya tarikan juga dapat memperbaiki keadaan pemakanan rawan dan sedikit sebanyak mencegah kemerosotan tulang rawan sendi. Di samping itu, kaedah terapi fizikal dapat digunakan (panas, sejuk, electrotherapy). Splint dan orthoses dapat melegakan dan melumpuhkan sendi.

Pembalut pita juga boleh digunakan oleh ahli terapi dan melindungi sendi metatarsophalangeal kaki besar. Sol terapeutik sering diresepkan untuk mengikat jari kaki dan memudahkan penggulungan. Terapi ubat dengan antiphlogistik ubat penahan sakit juga harus disebut.

Krim dan salap boleh mempunyai kesakitan-melegakan kesan. Terapi suntikan juga digunakan. Di sini, ubat seperti sediaan yang mengandungi hyaluronan disuntik terus ke sendi.

Ringkasan

Artritis daripada sendi metatarsophalangeal jari kaki besar adalah keausan progresif sendi metatarsophalangeal jari kaki hingga kehilangan pergerakan sepenuhnya, disertai dengan parah kesakitan semasa bergolek di sepanjang jalan kaki. Sejak kita melancarkan sendi metatarsophalangeal jari kaki kita semasa berjalan fisiologi dan ini mesti memberikan tahap pergerakan tertentu, arthrosis sendi metatarsophalangeal jari kaki boleh menyebabkan perubahan gait secara kompensasi. Dalam kes kesakitan, postur yang melegakan boleh menyebabkan hamstring yang menyakitkan.

Perubahan dalam corak gaya berjalan dapat memberi tekanan pada struktur lain dan sendi, yang boleh menyebabkan kerosakan akibatnya. Adakah ini dianalisis pada peringkat awal dengan analisis langkah. Penyebab penyakit ini tidak difahami sepenuhnya, mungkin proses mekanikal yang berlebihan atau proses keradangan pada sendi mendorong perkembangan tunda tegar.

Terapi sering bersifat konservatif (fisioterapi untuk sendi metatarsophalangeal artritis sendi metatarsophalangeal jari kaki, terapi ubat, sokongan dan orthosis). Sekiranya gejalanya terlalu teruk dan tahan terhadap terapi, pembedahan boleh dilakukan. Sekiranya gejalanya terlalu kuat dan tahan terhadap terapi, pembedahan boleh dilakukan untuk menguatkan sendi.

Prosedur pembedahan pemeliharaan bersama juga mungkin. Penggantian sendi endoprosthetic jarang dipertimbangkan. Dalam fisioterapi dan dalam program latihan untuk sendi metatarsophalangeal arthrosis ibu jari kaki, fokusnya adalah untuk memelihara pergerakan sendi dan melegakan sendi dan mengurangkan kesakitan.

Mobiliti sendi metatarsophalangeal jari kaki harus dilatih dengan menggerakkan gimnastik kaki. Lengkungan kaki juga harus diperkuat dan diperkuat untuk memungkinkan corak gaya fisiologi yang selembut mungkin. Dalam keadaan melegakan postur dan mekanisme tempang, keadaan sekeliling sendi juga harus dimasukkan dalam program terapi / senaman.

Dalam terapi manual, rawatan daya tarikan adalah kaedah pilihan. Di samping itu, terapi fizikal (panas, sejuk), orthosis, sol dan pembalut, ubat dan terapi suntikan boleh digunakan. Pesakit harus memastikan memakai kasut yang sesuai.