Terapi / senaman: Lutut | Fisioterapi untuk kerengsaan penyisipan tendon (tendopati penyisipan)

Terapi / senaman: Lutut

Keradangan memasukkan tendon di lutut biasanya disebabkan oleh beban berterusan atau pemuatan yang salah. Bagi orang yang terkena, keradangan menjadi ketara apabila semakin parah kesakitan. Penting untuk terapi bahawa lutut mula-mula lega dan kemudian dikuatkan dan distabilkan dengan latihan khusus untuk melegakan tendon secara kekal.

Latihan merangkumi: 1. regangan Ambil lunge dan letakkan bahagian bawah kaki kaki belakang sepenuhnya di atas lantai. Tahan ketegangan selama 20 saat. 2. regangan Berdiri dalam kedudukan langkah.

Hadapan kaki sedikit bengkok sementara kaki belakang tetap diregangkan. Kaki belakang kaki terletak sepenuhnya di lantai. Tahan regangan selama 20 saat.

3. menguatkan Berdiri dengan jarak bahu kaki anda. Salurkan tangan anda di hadapan anda dada dan kemudian berlutut. Pastikan punggung anda tetap lurus. Lakukan 20 selekoh lutut dengan cara ini.

Terapi / senaman: Pinggul

Semasa merawat lampiran tendon keradangan pinggul, adalah mustahak untuk menghilangkan ketegangan di pinggul terlebih dahulu sebanyak mungkin. Selain langkah-langkah penyejukan untuk mengatasi keradangan, latihan fisioterapeutik untuk memperkuat dan menggerakkan sendi pinggul digunakan untuk mengurangkan kerengsaan lekatan tendon dalam jangka masa panjang.1. meregangkan badan anda untuk latihan ini.

Lengan dihulurkan ke sisi badan. Sekarang ayunkan kaki kiri anda di atas kaki yang lain sehingga terletak selari di bawah lengan kanan. Pegang regangan selama 20 saat dan kemudian ubah sisi.

2. pengukuhan Untuk latihan ini, letakkan diri anda dalam kedudukan empat kali ganda. Sekarang angkat kaki kanan yang bersudut dari lantai. Kaki juga bersudut sehingga telapak kaki menghadap ke siling.

Sekarang tolak kaki ke arah siling. Pastikan pinggul anda tidak kendur semasa bersenam. Tukar sisi selepas 20 pengulangan.

3. kekuatan dan pergerakan Berdiri tegak dan dengan sebelah kaki. Untuk penstabilan anda boleh menyokong diri anda ke dinding atau kerusi belakang. Sekarang gerakkan kaki yang tergantung di udara sejauh mungkin dan kemudian kembali ke kaki yang lain. Tukar sisi selepas 20 pengulangan. Klik di sini untuk lebih banyak pilihan latihan: Latihan fisioterapi untuk pinggul