Terapi untuk abses dubur | Abses dubur

Terapi untuk abses dubur

Abses dubur yang lebih kecil dapat dirawat dengan salap yang disapu ke kawasan yang terjejas dan dirancang untuk mengekstrak kandungannya. Salap biasanya mengandungi tar dan mempunyai sifat menarik cecair. Ini digunakan dalam kes ini.

Abses dubur yang lebih besar dapat ditusuk dengan jarum atau kanula steril. Ini menyebabkan kandungan purulen biasanya dikosongkan dan dubur abses mengecil. Dalam banyak kes, dubur abses akan muncul semula di kawasan yang sama atau berdekatan.

Abses dubur yang degil dan bentuk yang sangat besar mesti dikeluarkan secara pembedahan pada pembedahan umum. Dalam kes ini, yang abses rongga dipotong secara meluas di bawah anestesia am. Dalam kebanyakan kes, tapak luka dibiarkan terbuka atau hanya dirawat dengan luka yang steril.

Pesakit biasanya diarahkan untuk mandi di kawasan tersebut selepas setiap lawatan ke tandas untuk mengelakkan jangkitan yang sesuai. Penyembuhan luka selepas operasi abses boleh berlangsung lama. Pesakit hanya boleh duduk dengan betul selepas 4-6 minggu.

Selalunya pembedahan adalah satu-satunya rawatan yang berkesan untuk pesakit dengan abses dubur. Keputusan sama ada pembedahan perlu bergantung kepada pelbagai faktor. Oleh itu, ukuran, lokasi, gejala yang menyertainya dan patogen penyebabnya sangat relevan.

Terutama dalam kes besar abses dubur, pembedahan adalah satu-satunya kemungkinan untuk melegakan kesakitan dan keluarkan nanah sepenuhnya dari badan. Sekiranya berlaku abses dubur, prosedur pembedahan biasanya dilakukan di bawah anestesia am atau sekurang-kurangnya di bawah anestesia separa terhad. Semasa operasi sebenar, doktor yang merawat memotong epidermis dan tisu di bawahnya lapisan demi lapisan.

Dengan cara ini rongga abses dapat dibuka. Sebilangan besar rembesan bernanah biasanya sudah kering semasa pembukaan. Baki nanah kemudian boleh disalirkan melalui saluran air.

Kelebihan terbesar dari abses dubur pembedahan adalah fakta bahawa patogen bakteria penyebab tidak menjangkiti kawasan sekitarnya dan tidak berlaku pengosongan ke bahagian dalam. Dengan cara ini, risiko bakteria memasuki aliran darah dan menyebabkan darah keracunan diminimumkan. Selepas pembuangan rembesan yang berjaya dijalankan, rongga abses harus dibersihkan dan tisu yang meradang dikeluarkan semasa operasi.

Sekiranya abses dubur sangat besar, ada kemungkinan rembesan purulen akan terbentuk lagi dan operasi lain harus dilakukan. Selepas operasi, luka biasanya tidak dijahit, tetapi terbuka penyembuhan luka kaedah dipilih. Langkah ini menghalang patogen baki dan bakteria yang tersisa dari enkapsulasi semula.

Dalam beberapa hari pertama selepas pembedahan abses dubur, rongga luka mesti dibersihkan dan dibersihkan secara berkala oleh doktor yang merawat. Selain itu, pakaian mesti diganti sekurang-kurangnya sekali sehari. Oleh kerana dalam kebanyakan kes terbuka penyembuhan luka kaedah dipilih, pembersihan luka tetap mesti dilakukan walaupun selepas pesakit dalam tinggal.

Pesakit yang terlibat harus membersihkan kawasan terbuka setiap hari sehingga rongga luka ditutup sepenuhnya dan juga menukar pembalut sendiri. Selain itu, mandi sitz setelah kejayaan operasi abses dubur dapat memberi pengaruh positif pada proses penyembuhan dan mempercepat penyembuhan. Walaupun pembedahan pembukaan rongga abses adalah satu-satunya kaedah rawatan yang berkesan sekiranya terdapat abses dubur, risiko tertentu mesti dipertimbangkan.

Oleh kerana operasi biasanya dilakukan secara umum anestesia, terdapat risiko umum. Semasa anestesia am, masalah di sistem kardiovaskular mungkin berlaku. Di samping itu, struktur anatomi penting di tekak kawasan boleh cedera semasa intubasi.

Selepas pembedahan abses dubur, terdapat juga risiko a darah pembekuan (trombus) membentuk. Ini darah gumpalan boleh terlepas dan tersekat kapal di kawasan jantung, paru-paru atau otak. Akibatnya, boleh menyebabkan a jantung serangan, paru embolisme or strok.

Di samping itu, pesakit dengan abses dubur berisiko penyembuhan luka gangguan walaupun selepas pembedahan berjaya. Mungkin perlu dilakukan saliran jika abses dubur tidak dapat dikeluarkan sepenuhnya semasa pembedahan atau jika pembedahan tidak dapat dilakukan. Tiub dimasukkan dan diletakkan di dalam abses dengan bantuan wayar panduan.

Saliran adalah tiub plastik yang melaluinya nanah dan rembesan terkumpul dapat mengalir ke luar. Ini dapat mengelakkan keradangan pada rongga abses. Sekiranya abses dubur besar, rawatan pembedahan lebih disukai daripada terapi konservatif (bukan pembedahan).

Dengan cara ini, pecahnya abses dan pembebasan patogen bakteria ke dalam aliran darah dapat dicegah. Sebagai tambahan, setelah pembedahan membuka rongga abses, jalur yang diletakkan di salap anti-radang dapat dimasukkan ke dalam luka, sehingga meningkatkan proses penyembuhan. Walau bagaimanapun, pada pesakit yang hanya mempunyai abses dubur kecil, rawatan konservatif dengan bantuan salap dapat dilakukan untuk sementara waktu.

Terutama penggunaan salap dan / atau krim, yang mempunyai bahan aktif analgesik, sangat digemari oleh kebanyakan pesakit yang terkena. Akan tetapi, dalam konteks ini, perlu segera dinyatakan bahawa melegakan ketidakselesaan sementara yang disebabkan oleh abses dubur hanya disebabkan oleh keberkesanan salap analgesik. Sekiranya keberkesanannya berkurang, keluhan juga akan kembali dengan intensiti yang sama atau bahkan meningkat.

Atas sebab ini, penggunaan salap analgesik sekiranya terdapat abses dubur hanya boleh digunakan untuk merapatkan tempoh sehingga kemungkinan lawatan berikutnya ke doktor. Sekiranya abses dubur belum matang, pembedahan rongga abses tidak dianjurkan. Dalam kes seperti itu, rawatan abses dubur dapat dilakukan dengan penggunaan salap antibiotik secara berkala.

Sebaik-baiknya, salap antibiotik digunakan pada abses dubur tiga hingga empat kali sehari selama lima hingga tujuh hari. Oleh kerana abses dubur dalam kebanyakan kes disebabkan oleh bakteria Staphylococcus aureus, salap antibiotik biasanya mengandungi bahan aktif yang melawan patogen ini. Semasa menggunakan salap, bagaimanapun, sangat penting untuk memberi perhatian kepada kebersihan.

Abses dubur tidak boleh disentuh dengan jari, jika tidak ada risiko penyebaran patogen bakteria penyebabnya. Sebaik-baiknya, pesakit yang terjejas menggunakan sarung tangan sekali pakai semasa mengoleskan salap dan basuh tangan mereka dengan bersih selepas itu. Di samping itu, abses dubur kecil dapat dirawat dengan bantuan salap gabungan.

Salap ini mengandungi agen analgesik dan anti-radang. Setelah menggunakan salap secara dangkal, bahan aktif diserap melalui kulit dan sehingga sampai ke bahagian dalam rongga abses. Selepas hanya beberapa aplikasi, rasa tidak selesa yang disebabkan oleh abses dubur terasa lega.

Dalam konteks ini, bagaimanapun, perlu diperhatikan bahawa bahkan salap gabungan ini bukanlah kaedah rawatan yang berkesan. Di samping itu, terdapat pelbagai salap dan krim yang bertujuan untuk merangsang pembukaan abses dubur secara spontan. Dengan cara ini, pembukaan pembedahan abses dubur dapat dikendalikan dalam banyak kes.

Salap yang paling terkenal mengandungi bahan aktif yang menipis dinding luar rongga abses. Tekanan di dalam abses dubur cenderung menyebabkan bukaan spontan yang diarahkan ke luar. Walau bagaimanapun, kaedah rawatan ini harus dipersoalkan secara kritikal, terutama pada pesakit dengan abses dubur yang besar.

Penipisan dinding luar rongga abses mengurangkan kebarangkalian kekosongan dalaman, tetapi tidak menghilangkannya sepenuhnya. Dalam kes yang paling teruk, patogen bakteria masih boleh memasuki aliran darah dan penyebabnya keracunan darah (sepsis). Abses dubur kecil tidak perlu dikeluarkan melalui pembedahan, tetapi boleh dirawat dengan salap yang menarik.

Salap radang mempunyai kesan antibakteria dan anti-radang. Penggunaan salap penarik juga melancarkan peredaran darah, sehingga pencairan nanah dipercepat oleh tubuh sendiri sistem imun. Akibatnya, abses pecah terbuka ke luar dan nanah terkumpul dapat dikosongkan melalui kulit.

Dalam kebanyakan kes, abses dikeluarkan secara pembedahan. Untuk memerangi sepenuhnya bakteria, terapi antibiotik kemudian diberikan selama beberapa hari. Pentadbiran antibiotik adalah penting kerana jika tidak, terdapat risiko bahawa keradangan itu akan merebak dan boleh mengancam nyawa keracunan darah (sepsis).

Oleh kerana abses adalah rongga nanah yang dikemas dengan bekalan darah yang lemah, sukar bagi ubat untuk mencapai tisu yang meradang. Oleh itu, pentadbiran antibiotik sahaja tidak mencukupi untuk merawat abses dubur dengan berkesan. Dalam kebanyakan kes, abses dubur mesti dikeluarkan secara pembedahan.

Sekiranya bernanah atau dubur fistula disyaki, doktor harus selalu berunding untuk membincangkan prosedur selanjutnya dengannya. Pesakit juga dapat memerhatikan beberapa perkara penting dan menggunakan rawatan di rumah untuk mempercepat proses penyembuhan. Yang paling penting, dalam keadaan apa pun abses tidak boleh dinyatakan sendiri, kerana ini boleh menyebabkan jangkitan berbahaya dan dalam keadaan terburuk untuk keracunan darah.

Abses disebabkan oleh bakteria dan berlaku terutamanya pada orang yang lemah sistem imun. Yang kuat sistem imun menyokong badan dalam melawan keradangan. Yang seimbang diet dan banyak bersenam di udara segar membantu menguatkan pertahanan badan.

Tidur yang cukup dan sedikit tekanan mendorong kesejahteraan fizikal dan membantu abses dubur untuk sembuh. Abses dubur menyebabkan parah kesakitan, yang diperburuk oleh pergerakan usus keras. Banyak cecair (cukup minum) dan rendah serat diet bantu najis untuk mengambil konsistensi yang lembut.

Latihan fizikal yang teratur juga merangsang aktiviti usus dan membantu melawan najis yang keras. Ubat isi rumah lain untuk abses dubur adalah Jelatang teh dan chamomile teh. Jelatang mempunyai kesan anti-radang dan minum tiga cawan yang baru diseduh Jelatang teh sehari mempercepat penyembuhan luka.

Kompres yang direndam dengan chamomile teh boleh diletakkan di atas abses dan membantu mengeluarkan nanah. Minyak pokok teh adalah ubat semula jadi yang popular, yang terdiri daripada minyak pati pokok teh. Minyak pokok teh boleh digunakan untuk merawat abses dubur.

Beberapa titis dari Minyak pokok teh disapukan pada kain lembap atau kain lap dan diletakkan di kawasan yang terjejas selama beberapa jam. Minyak Pokok Teh membantu melawan jangkitan dan menghilangkan nanah. Minyak Pokok Teh tidak boleh digunakan pada luka terbuka dan tidak membantu dalam rawatan abses besar.

Sekiranya terdapat keraguan, adalah mustahak untuk berjumpa doktor, jika tidak, jangkitan mungkin merebak dan komplikasi mungkin berlaku. Seberapa cepat abses dubur sembuh bergantung pada saiz dan lokasinya. Secara umum, bagaimanapun, memerlukan waktu yang agak lama sehingga abses dubur sembuh sepenuhnya.

Kaedah rawatan pilihan pertama adalah pembedahan pembelahan abses. Ini melibatkan menghilangkan kulit di atas keradangan dan membiarkan nanah mengering. Operasi ini biasanya merupakan prosedur rutin yang dilakukan tanpa komplikasi.

Penyingkiran tisu yang meradang mengakibatkan luka yang agak luas hingga kedalaman beberapa sentimeter, yang tidak dijahit tetapi tetap terbuka. Ini menghalang pembentukan abses dubur yang baru. Luka mesti dibersihkan dengan teliti oleh pesakit dan pembalut mesti diubah secara berkala.

Operasi diikuti dengan terapi dengan antibiotik untuk menghilangkan bakteria yang menyebabkan abses dari badan. Abses dubur yang dikendalikan biasanya sembuh sepenuhnya. Walau bagaimanapun, ia memerlukan masa yang lama sehingga luka ditutup sepenuhnya dan seseorang harus memperhitungkan beberapa minggu sehingga penyembuhan selesai.

Sejauh mana luka secara umum sembuh bergantung pada banyak faktor, termasuk usia, status pemakanan, penyakit sebelumnya dan ubat-ubatan. merokok memperburuk peredaran darah di dalam badan, yang mempunyai kesan negatif terhadap penyembuhan luka. Oleh itu, pesakit harus menahan diri nikotin selepas pembedahan membuang abses agar tidak menangguhkan penyembuhan luka secara tidak perlu.

Tempoh abses dubur berbeza-beza dari orang ke orang dan bergantung pada pelbagai faktor seperti lokasi, ukuran abses dan bentuk rawatan. Abses kecil biasanya dapat dirawat secara konservatif, iaitu tidak perlu dikeluarkan melalui pembedahan, tetapi dapat dirawat dengan menarik salep selama beberapa hari. Abses dubur yang lebih besar, sebaliknya, mesti dikeluarkan secara pembedahan.

Ini melibatkan pemotongan seluruh rongga abses dan tisu di sekitarnya. Pesakit mesti tinggal di hospital selama tiga hingga empat hari. Sekiranya abses sederhana, pembuangan juga dapat dilakukan secara rawat jalan.

Beberapa minggu atau beberapa bulan boleh berlalu sebelum luka sembuh sepenuhnya. Abses dubur adalah penumpukan nanah di dalam rongga yang disebabkan oleh keradangan berhampiran anus/dubur.. Dalam banyak kes, keradangan kronik abses dubur mengakibatkan pembentukan dubur fistula. Dubur fistula adalah sambungan tiub antara abses dan kawasan dubur yang melaluinya rembesan purulen disalirkan ke luar.